Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Furoszar koszorules hogyan?

Furoszar koszorules hogyan?

Figyelt kérdés
Szeretnek megtanulni kezzel csigafurot koszorulni legjobban femhez. Barmilyen apro fortely segitsegul johet.

2018. nov. 12. 18:48
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
azt látni kell olyantól aki tudja hogy kell. Elmagyarázni elég bajos egy ilyen fizikai mozdulat sort... szóban.
2018. nov. 12. 19:15
 2/6 anonim ***** válasza:
Próbálj videót keresni. Valahonnan szerezz nagyobb fúrókat ès egy jó gyárit az összehasonlítás vègett. Ha megvan a mozdulat, ès szemre betudod lőni a szöget akkor menni fog. Igazából látni kell, úgy könnyebb.
2018. nov. 12. 19:44
 3/6 anonim ***** válasza:

először is nagyon jó fajta köszörűkővel érdemes csak neki állni.

én kb. 150-200 fúrószár élezés után mondtam, hogy most már nagyjából ráállt a kezem és a szemem a folyamatra.

amúgy nagyon nehéz szabad kézzel köszörülni, főleg a kis keresztmetszetűeket, sok sok gyakorlást igényel.

2018. nov. 12. 19:51
 4/6 Fantom83 ***** válasza:

Drill Bit Sharpen így keresd Jutyubén.

Én itthon egy retró orosz kettős köszörűt házasítottam össze egy BGS-3200 fúró élezővel.Nem az igazi,de itthonra megteszi.

Ócska/bolha piacokon keresel esztergályos könyveket,azokban kb. 5-10 oldalon keresztül ecsetelik szöveggel,és ábrákkal a helyes csigafúró köszörülést.

(A korong szabályzó rúd elég húzós.Ha sok a por szájmaszkot használj,vagy elszívót építesz hozzá. Védő szemüveget mindég tedd fel.)

2018. nov. 12. 20:42
 5/6 anonim ***** válasza:
120° kell lennie a hegyének és fúró formájúnka az elejének
2018. nov. 12. 20:58
 6/6 anonim ***** válasza:

Azt javaslom, keress fel egy jó szakit, és hogy mutassa be a gyakorlatot. Mert ezt szóban tényleg nem lehet elmondani.

Vannak ugyan jó szakkönyvek, pl. az Ipari Szakkönyvtár sorozatból a forgácsolószerszámok élezése c.könyv abban az elméletet, az élszögek helyes kialakítását megtalálod. Gyakorlati tanácsok is vannak benne.

De a csigafúró kézi élezése egy olyan művelet, amely igen nagy gyakorlatot, megfelelő rutint és kézügyességet kíván meg. (Ennél már csak a marószerszámok élezése nehezebb...) Tanulóként volt még amikor én is egy teljes fúrónak a felét már elköszörültem, mire úgy ahogy jó lett.

Néhány alap dolgot mondanék:

1. Az élszöget 118 fokra kell kialakítani a szabvány szerint.

2. Élezés közben (bakköszörűnél szakaszos) hűtést kell alkalmazni, hogy az ötvözők ne égjenek ki az anyagból (ezt az elszineződés, az ún.futtatási szinek mutatják is).

3. Az élszöget fényrésvizsgálattal ellenőrizheted. (Ha nincs sablon, akkor két anyát egymás mellé téve 120 foknak jó lesz az)

4. A két vágóélnek szimmetrikusnak kell lennie, különben a furat nem lesz központos és az alakhűség sem teljesül.

5. Az élezés tanulását célszerű kezdeni kb. 8-14 közötti átmérővel, mert a kisebb fúrók élezése azért nehezebb, mert nehezebb fogni a szerszámot, pontosabban mozgatni, másrészt kis köszörülési hiba is nagyítva jelentkezik az eredményben. A nagyobb átmérők élezése meg azért nehezebb, mert nagyobb erőt kell kifejteni, és nagyobb felületen, tehát hosszabban kell legördíteni a szerszámot. (Kezdőknél a nagyobb felület köszörülése tipikusan megtört lesz).

Ennél is nagyobb átmérőknél (kb.35-40 felett) meg szélesebb korong kell.

Röviden ennyi, de keress mondom egy szakit, aki megmutatja a technikát. Sajnos a youtube-on nincs ilyen videó,amit lehetne használni vagy csak én találtam.

2018. nov. 12. 21:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!