Neten milyen boltból lehet jó kiváló minőségű Fúrószár készletet venni?
Valójában a kérdésre nem tudok válaszolni, mert nem ismerem a márkákat, sőt a minőség jelzéseket sem.
Azt viszont tudom, hogy 2 hete vásároltam csigafúrókat és menetfúrókat a FÉTIS webáruházból (fetis.hu). Azért esett rájuk a választásom, mert egyvágású menetfúrót a legkedvezőbb áron itt találtam (megjegyzem nem is tudtam, hogy ilyen is létezik). A szállítási díj akkor volt a legkedvezőbb, ha PickPack pontra kértem (jól írtam ?), ami szerencsére van itt a közelemben. Este megrendeltem, másnap reggel befizettem bankfiókban, harmadnapra itt volt a PikPak (jól írtam ?) ponton.
Itt van 1-2 példa:
Ezek mind profi cuccok. Én a Tivoly-t szoktam preferálni mert az kedvezőbb áru, de minőségben nincs elmaradva.
Szerintem azért mielőtt nagyobb költekezésbe bocsátkozol, a technológiát kellene egy kicsit felülvizsgálni.
Elsősorban az élezést kell megvizsgálni, nem nyom a szerszám, nem túl nagy a keresztél? A revét, rozsdát nem fúrjuk át, hanem letakarítjuk, mert az egy pillanat alatt kiveszi a szerszám élét. Mekkora a vágósebesség? A hűtés rendben van-e? Hűtőzsírról még nem hallottam, de a fúrókat emulzióval szokták hűteni. Ha nincs hűtőrendszer a gépen akkor marad az ecsettel való kenegetés. Valami kenés mindenképp legyen. Milyen időközönként emeled ki a fúrót? Mekkora előtolást alkalmazol? Pontosan milyen anyagról van szó? Lehet egyszerűen túl sokat vársz el a szerszámtól.
Ha mégis valami extrém edzett, kemény anyagot kell fúrni akkor pedig vegyél tömör keményfémet, abból 15k egy 10-es fúró, de azt biztos nem fogod elégetni. De ezt csak normális, stabil fúrógépbe ajánlom, kínaiakba nem.
Szerintem az a 100mm jó lesz 10-nek is. Mert 100mm-t otthon nem fúrtál át 5-ös fúróval, abban biztos vagyok. Egyként az alapján amit írsz, csak meg kéne köszörülni az a 10-es fúrót és nem lenne semmi gond.
Azért viszonyítási alapnak a fordulatszámokhoz:
5-ös fúró kb. 1200-1500 ford/perc
10-es fúró kb. 500-700 ford/perc
Ezek a fordulatszámok hogyan jöttek ki?
Korszerű HSS csigafúróknál jellemzően 35m/min. vágósebesség a járatos érték, ezzel a D10-es HSS csigafúró fordulata 1100rpm, míg az D5-é 2200rpm.
( A vágósebesség értéke S275J, S355J, C45 anagminőségekkel egyenértékű anyagoknál járatosak.
Őket javasolnám:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!