Magyarországon van olyan cég aki sűrített levegős energiatársolással foglalkozik?
A házunk fel van szerelve egy 5.2Kw teljesítményű napelem rendszer, amit tovább szeretnék fejlesztetni/fejleszteni. Arra gondoltam, hogy rengeteg plussz áramot termel amit nem használunk el, ezt nem adnánk tovább a szolgáltatónak, hanem eltárolnám az energiát. Az akkumulátor kilőve, mivel ez borzasztóan drágán jönne ki, még a TESLA fejlesztésével is. A másik lehetőség, hogy a plussz villamos energiával nagy tömegeket emelnék fel, de sok helyet foglal és lehet veszélyes is, sőt még csúnya is.Így egy kompresszorra gondoltam, ami tartályokat töltene meg sűrített levegővel. Amikor télen kisebb a napelem termelése akkor pedig ezzel a sűrített levegővel tudnék termelni villamos energitá fűtésre,fürdéshez, vagy bármi máshoz.
Egész pontosan a földbe helyeznék el nagy tartályokat, vagy sok kicsit, amelyik épp megfelelőbb.
Erre keresek kivitelezőt akik ezzel foglalkoznak, ha van egyáltalán ilyan Magyarországon. Szeretnék teljesen függetlenné válni és nem azon izgulni, ha elvesztem a munkám, vagy egészségi problémák maitt nem tudok dolgozni akkor mi lesz a számlákkal, családdal.
Terve volt véve még az áramfejlesztő generátor is. A hondának van egy modellje ami óránként fogyaszt 1.5L üzemanyagot, de ez ugye nem annyra nyereséges.
Viszont a sűrített levegős megoldásnál, elég eltárolni a levegőt egy villanymotoros kompresszorral, majd télen ezt kiengedve egy generátort meghajtani ami termelne annyit, amivel kihúzzuk márciusig, úgy hogy nem kell plusszt fizetnünk a szolgáltatónak.
Haver, nem szégyen a sor mellett dolgozni, teszek egy próbát az okításodra egy kicsit.
A maximum hatékonysága egy 22:1 áttételű hajtóműnek ~75% , a motoré legyen 80%. Ez nem "egyszerre" ennyi amikor minden megy. A motor maximum hatékonyságánál ez kb 60%. Alacsony áttételeknél (amilyen a tied is lenne) A motor hatékonyságának maximumán üzemi fordulaton a hajtómű a közelében sincs az ideális állapotnak. Még nagyobb áttételek esetén ez rosszabb. HOPPÁ.
Lehet ezen javítani gondos pontos tervezéssel, de hogyha ezt te kihozod 80%-ra akkor keress meg kérlek. Van egy nyitott állásunk nettó 800ért, hasonló kaliberű embert keresünk. Addig is reménykedem hogy legalább látok egy autót ha már nincs. Remélem egyszer erre jársz és rámdudálsz, feldobná a napom amikor a sor mellett szotyizgatok.
800 az a 800, csak nincs aki betöltse az állást. Mint butuskák akik itt voltak. Nekem ha hajtok megvan a szotyipénz, ennyi elég.
De most komolyan... ha jók a számításaid és 80% és egyszerű megoldás bla bla. 1 nap a napsütésben meg kell termelned a napi energiát és a kiegészítést télire. Az több napelem lesz, nem? Akkor télen is több energiád lesz. Eltárolod 80% hatékonysággal kinyered 80%-al az összesen 64% hatékonyság. Felét kapod az áramért mint amit szeretnél, ezzel a megoldással a költségeid plusz a 64% hatékonyság után ugyan ott vagy szinte. Vegyél még két napelemet és add el az áramot. Ha ez megnyugtat az áramszolgáltatónak ez nagyobb fejtörést okoz mint neked, de sajnos meg kell vennünk amit termelsz. Még mindig ajánlom a kacsákat, 1 kacsa tojás 200 Ft keltetésre... Free range kacsákat tartva annyi pénzed lesz el sem tudod költeni. Minden nap húsvét mész szedni a tojásokat! Gondolj bele.
Kedves kérdező!
Te a saját tőkédnek, a saját pénzednek az ellensége vagy. Elsősorban amiatt a fatális félreértés miatt, hogy a 273/2007. (X. 19.) Korm. rendelet 4.§-át nem jól értelmezed.
"A háztartási méretű kiserőmű üzemeltetője által termelt villamos energiát az üzemeltető kérésére az adott csatlakozási ponton értékesítő villamosenergia-kereskedő vagy egyetemes szolgáltató köteles átvenni."
#16-os hozzászólásodból az derül ki, hogy az "átvenni" szót te "megvenni"-nek értelmezed. Holott erről szó sincs! [Lehetőségként valóban megvan, hogy eladhatod a felesleget, ha a szerződést úgy kötitek meg. De neked nem kötelező eladni, a szolgáltatónak meg nem kötelező megvenni. Csak átvenni kötelező!!!]
További hozzászólásaidban is megfigyelhető ez a félreértelmezési tendencia, hogy igyekszel olvasott lenni a témában, de a fent mutatott átvenni->megvenni értelmezési zavar jelentkezik nálad egyrészt a fizikai elmélet, másrészt a megvalósítási műszaki gyakorlat és gazdaságosság terén is. Az olvasottak neked teljesen mást jelentenek, mint a többi 99 embernek. Kicsit kellemetlen ugyan, de őszintén meg kell mondjam neked a szemedbe, a te értelmezésed a hibás, és a többi 99 ember értelmezi helyesen a leírtakat.
Az elméletet félretéve igyekszem a saját gyakorlatomon bemutatni, hogyan is megy ez.
Amikor 7-8 éve a banki kamatok meredeken estek, bankban tartott megtakarításaimnak más befektetési formát néztem. Többek közt a napelemre esett a választásom. Utána irodalmaztam rendesen, a napsütötte óráktól a várható termelésen át [link] természetesen a jogszabályoknak is. És mindent elolvastam ami az EON szolgáltatóm HMKE (Háztartási Méretű Kiserőmű) oldalán szerepelt. És rendesen megterveztem a várható fogyasztásomat is. Egy 3,5 kW-os rendszert építtettem ki végül 6 éve. Feltáplálom a hálózatra a felesleget nap közben, amikor süt a nap, de csak a hűtő meg az aszaló megy nappal. Este meg, amikor nem süt a nap, és hazamegyek: porszívózok és megy a mosógép meg a sütő, meg a hajszárító is, akkor majd elfogyasztom a feltáplált (virtuális) túltermelést. Ha nem sikerül aznap, akkor majd sikerül másnap. Ha nem sikerül nyáron, amikor hosszú nappalok vannak, akkor majd elfogy télen, amikor nem 16 órát süt a nap, csak 8-at. Ha süt egyáltalán és nem szmog van éppen. És ha nem az idén fogyasztom el az idei termelést, akkor majd elfogyasztom jövőre, vagy két év múlva, amikor a Medárd hozta esők, felhők miatt majd nem termeli meg az 1 kW-ra eső 1200 kWh átlag-áramot a napelem. Szóval éves szaldó elszámolást kell választani. És az elszámoláskori leolvasás után a felesleget NEM kell kiszámlázni az egyetemes áramszolgáltatódnak. Nem kell eladni neki.
Én sem adom el.
Az ott marad az én puttonyomban a követel oldalon, és bármikor elfogyaszthatom. Ha akarnám télen elfűthetném villanyradiátorral. De ennél azért több eszem van, ha annyi feleslegem lenne, akkor a 3-as COP-jű klímámmal fűteném el. De nem teszem. Mert megtapasztaltam, hogy a 3,5 kW-os rendszerem az időjárásnak megfelelően hol hozza a gyári adatoknak megfelelő 4200 kWh termelést éves szinten, hol nem. Volt esztendő, amikor 4000-ret sem termelt, és volt, hogy 4500-nál is többet. De ez majd az évek folyamán kiegyenlíti egymást.
Ha évek alatt több ezer kWh felesleged lesz, akkor se add el, hanem fűtsd el télen inverteres fűtő klímával!
És mindez éves szinten 4 vagy 5 számjegyű összegbe kerül forintban, amit az elosztói stb. tevékenységért kell fizetned az egyetemes szolgáltatódnak. És nem kell egy kétes hatásfokú energia-tároló rendszerbe fektetni 7 vagy 8 számjegyű összegeket. [Na emiatt írtam az elején, hogy ellensége vagy a tőkédnek...]
A korrekt tájékoztatáshoz tartozik, mivel az én rendszerem alatta van a 4 kW teljesítménynek ezért engem nem érint, nem néztem utána - de te nézz utána konkrétan, hogy arra az 1,2 kW teljesítményre, amennyivel felette vagy a 4 kW-nak, konkrétan mekkora "HMKE elosztói teljesítménydíj" esik plusszban az általam írottakhoz képest.
Engedd meg, hogy kérdezzek egyet.
Ha öklömnyi jegek esnek, akkor is ugrott nem csak a profitod, hanem a napelemeid.
Jégkár ellen kötöttél kiegészítő lakásbiztosítást a Napelemedre?
Maga a hajtás megtervezése, a mechanika kiépítése nem olyan nehéz. Még a 80% hatékonyságot amit írsz alulról közelítheti is a dolog. Az a baj ha egy 80% hatékonyságú mechanikával egy 80% hatékonyságú generátort hajtasz az 64% eredő hatékonyságot jelent, ezért mindennek klappolnia kell hogy magas hatékonysággal dolgozz.
Nem ok nélkül van ennyi akadályozó tényező kis országunkban a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatban. Senki soha nem fog neked engedélyezni egy nagynyomású levegőtartályt puffernek, fillérekért veszik meg a te drága befektetéssel megtermelt energiád, adó adó hátán. Nálad és nálam sokkal okosabb villamosmérnökök akikkel volt szerencsém dolgozni ezt úgy próbálják áthidalni, hogy a szellőztetésből hővisszanyeréstől elkezdve a hőszivattyún át mindent bevetnek azért hogy elszakadjanak a szolgáltatótól és energiát spóroljanak/termeljenek. Passzívházat, aktívházat építenek. A te ötletedhez hasonlón is gondolkodtak, és feladták. Vagy így vagy úgy meg fogod fizetni azt amit az állambácsi el akar venni, vagy lesz egy kisebb vagyont érő modern házad amibe beleölsz 30-40 milliót(ilyenkor is leakaszt rólad mindent különböző jogcímeken). Komolyan mondom neked, ha kutakba engedett súlyokkal tudnánk könnyen energiát tárolni ők megépítették volna.
A magyar ember leleményes, és aláírom te is megoldást keresel valahol (habár mérhetetlenül arrogáns vagy, komolyan azt hittem az elején hogy trollkodsz). De nem itt fognak neked írni. napi szinten külföldi oldalakat bújtunk közösen a témában, és senki sem tudott újat mutatni. Senki. Kiszámolgattunk mi minden lehetőséget, és nem éri meg. Ha például 1 tonnát fellógatnál egy emelő szerkezetre, és valaki feljelent akkor magyarázhatnád hol az emelőgép könyve/papírja/terheléspróbája/ kutyafüléje valami vaskalapos aktakukacnak. A rendszer nem érted van, a rendszer a rendszerért van.
Mindettől függetlenül mostmár szívesen várnék tőled valami információt, milyen súlyokkal milyen mély kutakkal számolsz, mekkora összeget szánnál egy-egy mechanikára,kútra,generátorra. Normál áttételes kis hajtóműveket tudok 70-80eFt-ért, érdekelne milyen áttételekben gondolkodsz. Mi lenne a generátorod? Manapság pont a villanyautók miatt vannak motor-generátor hybridek, a második világháború alatt készültek "dynamotorok". Milyen irányba mész el? Mik az alapok?
Mi passzív házat építettünk pár évvel ezelőtt, hőszivattyúval, napelemekkel, napkollektorral annak reményében hogy elszakadhatunk végre a szolgáltatóktól. Elektromos kocsit is vettünk , így a számlákat minimálisra csökkentve élünk.
Az elképzelésem egyszeű, hogy ne legyen sok hibaforrásom. Az az egyik oldalt egy tárcsa amire fellehet csévélni mondjuk 10m drótkötelet aminek a végén van egy nagy súly.
A tárcsára egy fogaskereket rakok, a lehető legnagyobbat, amint egy lánccal összekötök egy másik fogaskerékkel ami a lehető legkisebb lesz.
Ennek a fogaskerék másik ldalán lenne egy generátor.
Nem érdekel sem a hatásfok, sem a pénz amibe kerül. Csak önellátók szeretnénk végre lenni.
A nagy kert lehetővé tette a növénytermesztést, Vizet esőből nyerünk a tetőn lévő gyűjtő segítségével és víztisztítót használunk, hogy spóroljunk ezzel is amennyire csak lehetséges.
Hűtőből,mosógépből,TV-ből, lámpákból és egyéb eszközökből csak is a leg energiatakarékosabbat vásároltuk meg.
Egy hajszál választ el szinte minekt attól, hogy oylan önfenntartó életmódot élhessünk, amivel nem taszítjuk ki magunkat a normál életből.
A konkrét tervhez egy hozzáértő mérnökre lenne szükségem aki kéeps legalább annyit elmagyarázni, hogy pl biciklinél ha elöl váltunk a legkisebbről a legnagyobb fogaskerékre, mirét lesz nehezebb hajtani a biciklit, amíg hátul pont az ellenkezője van.
Ebben nincs semmi trollkodás, de a elgtöbb ember persze ezt veszi le, mivel bele vannak kényszerítve a jelenelgi felállásba és nem tudnak kiszakadni belőle. Ezért is van mindenkinek hitele. Alapból ha hiteled van nem tudsz kiszakadni, rá vagy kényszerítve munkára.
Nekem is van 1-2 dolog amit fizetnem kell mert egyszerűen ingyenesen nem lehet beszerezni, ilyan pl a tarifacsomagom a telefonomhoz (de ez kell a munkámhoz), vagy az internet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!