Levegős napkollektor üregkamrás polikarbonátból működhet?
Családi ház ritkán lakott emeletének (a gyerekek csak havonta egyszer jönnek haza) fűtésén szeretnék javítani. Fűtési szezonban csak akkor fűtjük az emeletet, ha a gyerekek (valóában felnőttek) hazalátogatnak. A köztes időben 10 fok küröl van az emeleten még akkor is, ha odakint -20 °C környékére csökken a hőmérséklet. Ezen gondoltam emelni valami egyszerűen elkészíthető levegős napkollektorral. Nem cél a felfűtés, csupán a hőmérséklet emelése, ha már úgyis ingyen van a sok-sok napfény (nálunk az Alföldön).
A sörösdobozos megoldásnak nekiestünk a fiúkkal, de a sörök elfogyasztása után alábbhagyott a lendület, hiába voltak meg a dobozok.
Youtube-on találtam egy üregkamrás-vizes napkollektort, innen jött az ötlet, hogy víz helyett levegővel működhet-e?
Mivel az üregkamrás lemez igen jó hőszigetelő, vajon fel tud-e egyáltatlán melegedni?
Megvalósítást tekintve a K-i tetőablakokat és a DNy-i normál ablakokat fedném be belölről a lemezzel. A levegőáramlást elősegítendően pedig a lemezek aljára készítenék egy gyüjtőcsatornát, amibe napelemes ventillátorral fujatnám a levegőt, így oldva meg az "automatizálást".
Működhet?
A sörösdobozos megtérülése is kétséges (Akkor tekinthető gazdaságosnak, ha beleszámolod, hogy jó buli megcsinálni)
Ha az anyagot már megvettétek szerintem fejezd be a sörkollektort (itt a faanyagra, egyéb izébbigyókra gondolok), ha nem, akkor vagy egy tömeggyártott terméket keress, vagy felejtsd el.
Nagy híve vagyok a napenergiának, de csak különleges esetekkor jön ki valóban gazdaságosra
Nekünk a terasz van polikarbonáttal fedve.
Külön felhívták a figyelmet, hogy az egyik oldala úgy van megcsinálva, hogy ne tudjon átmelegedni, azaz, visszaveri a napsugarakat.
Ezek után nem tudom, mert nem értek hozzá, hogyha megfordítod, akkor a céljaidnak megfelel e.
Nem egészen a kérdésre felelek, de egy haverom most fogott bele hasonló projektbe, csak sörösdobozok helyett ilyesmit fog használni, sokkal egyszerűbb (bár ugye még csak terv, nincs kipróbálva):
#1: a sörösdobozokon kívül más befektetés nem történt még, így még nincs veszteség.
#2: az egy oldalon UV védett lemezről van szó, ha jól gondolom.
#3: köszönöm a tippet, eddig úgy gondoltam, hogy birja a hőt ha már terasztetőnek is használják.
#4: ezt már a sörösdoboz előtt elvetettem, mivel elég drága (1 négyzetméterhez 10 méter, 10 centi átmérőjű cső már több, mint nyolcezer forint)
"az egyik oldala úgy van megcsinálva, hogy ne tudjon átmelegedni, "
Félreértetted!
Csak az egyik oldalán van UV védelem.
A gégecső recéi, rettentően akadályozzák a szabad légáramlást!
Minél hosszabb, annál jobban.
Pl.ha az autódra felszerelsz egy üres csomagtartót, már két literrel többet fogyaszt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!