Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Hogyan tudnám otthoni kis...

Hogyan tudnám otthoni kis kályhának a hőtartását növelni?

Figyelt kérdés

Egy kb 10 négyzetméteres szobát fűtök egy átalakított német kályhával:

[link]

Eddig alig fűtött, de így, hogy levettem az oldal lemezeit és légcsatornás téglákat állítottam rá, a téglák kéményszerűen "szívják" el a meleget a kályha tetejéről.

Emellé most még betettem a füstcsőhöz egy kis C alakú ívet, hogy még jobban leadja a meleget, nem füstöl be, jól működik, egy bajom van vele:

A baj pedig az, hogy amikor fűtök vele trópusi meleget csinál a szobában. Viszont 2-3 óra után, ha már az utolsó parázs is elaludt már olyan hideg mint a jégverem, hűtőszekrénynek is lehetne használni.

A probléma valószínűleg az, hogy semmilyen tömeg nincs ami tartaná a hőt.

Arra gondoltam, hogy esetleg egy rézcsövet végig lehetne benne futtatni ami a levegőző nyíláson (eléggé túlméretezett a huzanyílása) ki és bevezethető lenne, és keringető szivattyúval ebből átvezetném a vizet egy régi 80 literes bojlerbe (kettő is van a sufniban)

a víz úgysem forrna fel, a bojlert meg hozzá lehetne kötni egy radiátorhoz, így amikor kihül a kályha, átkapcsolna a szelep és a raditárról fűtené a szobát.

Ez eléggé extrém módszernek tűnik, de minden megvan itt hozzá. Én már próbálkoztam az infra fűtéssel is, rásegítésképp vettem egy 1200 wattos fali kvarc infra sugárzót, de sajnos azzal az a baj, hogy sokat fogyaszt, így egyelőre arra használom, hogy ne fagyjak meg amikor épp nincs tűz.

Mivel ez nem konkrétan ház, hanem egy régi gazdasági helyiség, a szigetelése nem csak fölösleges lenne, de drága is, ezért elsősorban azon gondolkodom, hogy helyben fellelhető anyagokból hogyan tudnám ezt megoldani.

Arra is gondoltam, hogy körberakom lemezzel, és kisszemű murvát, vagy kavicsot lapátolok bele plafonig, hogy tartsa a hőt.

2016. nov. 17. 18:05
1 2
 11/11 anonim ***** válasza:
Tudod mit? Csinálj egy búboskemencét, aminek a falába van öntve a kályha, te meg belekucorodsz a kemencébe, ott biztosan kellemes meleg lesz egészen másnap estig :) Még jobban jársz, ha a kemence búbjának falába vascsöveket vezetsz végig, és keringeted benne a kályha által melegített vizet :D
2016. nov. 18. 19:04
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!