Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Hogyan tudnám otthoni kis...

Hogyan tudnám otthoni kis kályhának a hőtartását növelni?

Figyelt kérdés

Egy kb 10 négyzetméteres szobát fűtök egy átalakított német kályhával:

[link]

Eddig alig fűtött, de így, hogy levettem az oldal lemezeit és légcsatornás téglákat állítottam rá, a téglák kéményszerűen "szívják" el a meleget a kályha tetejéről.

Emellé most még betettem a füstcsőhöz egy kis C alakú ívet, hogy még jobban leadja a meleget, nem füstöl be, jól működik, egy bajom van vele:

A baj pedig az, hogy amikor fűtök vele trópusi meleget csinál a szobában. Viszont 2-3 óra után, ha már az utolsó parázs is elaludt már olyan hideg mint a jégverem, hűtőszekrénynek is lehetne használni.

A probléma valószínűleg az, hogy semmilyen tömeg nincs ami tartaná a hőt.

Arra gondoltam, hogy esetleg egy rézcsövet végig lehetne benne futtatni ami a levegőző nyíláson (eléggé túlméretezett a huzanyílása) ki és bevezethető lenne, és keringető szivattyúval ebből átvezetném a vizet egy régi 80 literes bojlerbe (kettő is van a sufniban)

a víz úgysem forrna fel, a bojlert meg hozzá lehetne kötni egy radiátorhoz, így amikor kihül a kályha, átkapcsolna a szelep és a raditárról fűtené a szobát.

Ez eléggé extrém módszernek tűnik, de minden megvan itt hozzá. Én már próbálkoztam az infra fűtéssel is, rásegítésképp vettem egy 1200 wattos fali kvarc infra sugárzót, de sajnos azzal az a baj, hogy sokat fogyaszt, így egyelőre arra használom, hogy ne fagyjak meg amikor épp nincs tűz.

Mivel ez nem konkrétan ház, hanem egy régi gazdasági helyiség, a szigetelése nem csak fölösleges lenne, de drága is, ezért elsősorban azon gondolkodom, hogy helyben fellelhető anyagokból hogyan tudnám ezt megoldani.

Arra is gondoltam, hogy körberakom lemezzel, és kisszemű murvát, vagy kavicsot lapátolok bele plafonig, hogy tartsa a hőt.

2016. nov. 17. 18:05
1 2
 1/11 A kérdező kommentje:
Egyébként a szobában alig van huzat, körbe van szigetelve minden nyílászáró szigetelőcsíkkal, így körülbelül egy nagyobb kulcslyuknyi helyen szellőzik. (ami pont elég, hogy a tűz levegőt kapjon)
2016. nov. 17. 18:06
 2/11 A kérdező kommentje:
Ja, hogy villogtassam a mérnöki tudásomat, olyan szinten átvariáltam a kályhát, hogy belül még egy lángterelő lemezt is kapott, hogy a hő nagy részét visszaverje a tűztérbe a füst pedig a széleinél tud lassan feláramolni. Hatásos.
2016. nov. 17. 18:09
 3/11 A kérdező kommentje:
Szóval nem is az a baj, hogy nem fűt, mert iszonyat jól fűt, hanem az, hogy ahogy kialszik benne a láng, jégverem lesz az egész szoba.
2016. nov. 17. 18:10
 4/11 anonim ***** válasza:
Szerintem ebben a kályhában alapból van samott, de az idővel tönkremegy. Ha ez a helyzet fennáll, akkor cserélni kell a rosszakat!
2016. nov. 17. 18:32
 5/11 anonim ***** válasza:

Azt hiszem, egy cserépkályha tonnás, vagy afeletti tömegét nem pótolhatja sem egy, sem két 80 literes bojlernyi víz.

Hasonló, de nem pont ilyen Salgó kályhával fűtöttem anno, szenet raktam bele, felülről gyújtottam be, és úgy szabályoztam az égést, hogy a kezdeti heves felfűtés (mielőbb adjon meleget) után a lehető legtovább izzon benne parázs, megtartva a korábbi meleget.

2016. nov. 17. 18:53
 6/11 anonim ***** válasza:
Ha valóban mérnöki tudásod van, akkor az elvetett mag terméketlen talajba került. Ha túlságosan nagy a fajlagos felülete a doboznak (szoba) és kicsi a hőt raktározó tömeg, ráadásul rossz a falazat hőszigetelése is, akkor mit vársz ?? Egyre vigyázz nagyon: ne sajnáld a szellőzést, mert meg fogsz fulladni !! Inkább szerezz be egy téli hálózsákot és nagyon jól fogsz aludni benne.
2016. nov. 17. 19:35
 7/11 anonim válasza:

Én a helyedben elkezdenék a tüzelőre koncentrálni. A kívánt hőfok elérése után mehet rá a görcsös fa, optimális esetben kemény fából.

Szerintem ennél nagyobb csodát hegesztgetés meg 64 millió samott tégla felhasználása nélkül nemigen tudsz elérni.

2016. nov. 17. 19:36
 8/11 anonim ***** válasza:

Esetleg megpróbálkozhatsz lignittel tüzelni, az olcsó és árához mérten viszonylag magas a kalóriatartalma. Pakold meg vele lefekvés előtt a kályhát, rá a faparázsra (lehetőleg sok faparázsra). Az reggelig el fog izzogatni. Mondjuk marha büdös mikor ég (jellegzetes, erős kénes szaga van), de gazdasági épület alapján gondolom, nem laknak túl sokan a környéken.

Annyi, hogy a lignitnek rohadt sok hamuja van (térfogatra talán több is mint amennyi maga a lignit), szóval naponta kell majd hamuznod. Meg ha egyszer megraktad, akkor utána már nem tudsz rá rakni újra, mert akkor már csak szerencsétlenkedni fog, meleget meg nem sokat ad. Nehéz vele fűteni, házilag nem is túl gazdaságos, de még mindig tovább ad hőt, mint bármilyen fa.

Esetleg ha nagyon barkácsolni akarsz, és időd is van rá, akkor szerezz/vegyél/csinálj egy radiátort (akár autóét), amit kiöntesz jó vastagon betonnal, majd ebbe vezeted bele a kályhából a meleg vizet. Ez felfűti a betontömböt, ami aztán hosszú idő alatt adja le a hőt. Akár készíthetsz több ilyet is, egyet az ágy alá, egyet a szoba túlsó sarkába, vagy mittudomén, ez már a te dolgod. Vagy csinálj fából ládát neki, abba rakd bele, és öntsd körbe sóderral, murvával. Ez likacsos szerkezetű marad, így a levegő át tud áramlani rajta. Vagy nem tom csak ötletelek :D

2016. nov. 18. 02:42
 9/11 A kérdező kommentje:
Jó ötletek, a legjobb lenne a radiátort üvegbe önteni valahogy vagy úgy beönteni betonba, hogy körülötte egymásra ragasztott üveglapok vannak ugyanis azt hiszem annak a legjobb a hőtartása.
2016. nov. 18. 16:58
 10/11 A kérdező kommentje:
magát a kályhát kéne betonba önteni :D amúgy
2016. nov. 18. 16:59
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!