S.o HOgy jön vissza a csatornaszag az emeletes panel aknájába ???
A címben s.o.s lett volna
Segítséget szeretnék kérni sos- ben..
egy ideje küzdünk azzal hogy iszonyú szag van a tizedik emeleten...
A csatorna tisztítókat kihívtam kétszer. Az épület melletti részt kitisztították . Két napig jó volt.
Az épület tetején nem működnek az elszívók, de....
igaz hogy én nő vagyok és öreg is, de állítom hogy ez nem a csövekből jön, mivel maga az akna nagyon büdös. és valahgy ott visszajön a szennyvíz...
Kb három hete annyira büdös volt a lakásban és a folyosón hogy a gázmüveket riasztottákm perzse nem gáz volt.
Sajnos új elnököt, közösképviselőt kaptunk és most az a véleményük, hogy nálam van hátul megrepedve a szennyvíz elvezető cső és azért van büdös...
Nekik ettől van a csatornaszag.. Volt egyszer hogy visszajött a szennyvíz a pincében és akkor történt valami, azóta jönnek ezek az időszakok.
Az lenne a kérdésem, hogy az én teóriám helytálló -e hogy ami szag bejön (és szerintem nem a csövekben, hanem a stangban) jöhet vissza az utcai szennyvíz elvezetőkből, amik itt vannak a háznak - a ház mellett...
Még azt se kikerült elérnem hogy belenézzünk az ottani aknába. Most akik voltak kimosni. felemelték annak is a tetejét és valami iszapos víz.. rongyok voltak benne ? az most két napig jó volt.
Azért vagyok ideges, mert kitalálták, hogy holnap reggel jönnek és szétszedik nálam a vécé hátulját.... és cseréltessem ki a csöveimet..
Azt úgy tudják, hogy szétfűrészelik a lapot, mert csak kis ablak van amin az órákat olvassuk le. Pluszban ki kell cserélnem a csöveket és közölték hogy az az én saram...
Hónapok óta itt szenvedek, meg szenvedünk, mivel olyankor a folyosó is büdös...
.. ez a reakció
Köszönöm, ha segíteni tudtok esetleg egy tanáccsal vagy hogy nagyjából jól látom a dolgokat..
kifizetek mejd a munkára százakárhány ezret és itt ülök a büdösben..
Még egy kérdés...
El szeretném adni egyébként a lakást, de így nem akarom....
Időszakosan lehet megszűnik ez a dolog, de amíg nincs rendben hogy verjek át valakit ??

A strang, vagyis fel-leszálló vezeték nem a tied, hanem közös! Annak a cseréje, vagy javíttatása, ha törött, illetve az itt keletkező dugulás a ház közös pénzét terheli, illetve kötelezően kell lenni biztosításnak, így valamilyen szinten ez is fedezheti a költséged.
Ami a te tulajdonod ilyen esetben, az a wc és a strang közti szakasz, illetve a strangról(közös fel leszállóról) leágazó részek. Amennyiben a hiba ezekben a részekben van, csak az a te költséged. Illetve az itteni dugulás.
Ha törött a strang, szivárog a szennyvíz, az lehet állandó szagforrás, és a lyukon a csatornaszag is visszajöhet. Ezt csőkamerázással tudják ellenőrizni.
A strangot takaró borításnak mindig bonthatónak kell maradnia a javítások biztisítására.
Ha a szennyszag álkandó, ezt a közös képviselőnek is jelezni kell, ugyanakkor ha nem tesz semmit max az ANTSZ el lehet fenyegetőzni. De a közös csőszakasz vizsgáltatása is az ő dolga lenne, ezért is van.

Át kell nézni a függőleges pvc cső illesztéseket a hátfal mögött. Annak idején a csöveket össze melegítve dugták össze, és a tokolt részbe gittet raktak bűzzárásra. Ez a git 40-50 év alatt elporladt-eltünt, és csatorna szag ki tud innen jönni.Ezt még übereli a szellőző rendszerek összevissza változatása, valamint a hátfal mögötti elszívó csonknak hiánya, melyet a hátfal felújitáskor rendre kibasz@k a kukába a felújítók, hogy nem kell az oda.
Le kell zárni a PVC cső illesztéseit, akár szilóval, akár széles ragasztószalaggal, hogy a bűz ne tudjon onnan kijönni, és ehez a hátfal mögött kell rendet tenni, azaz ki kell bontani.
Köszönöm szépen a válaszokat
Most holnap jönnek megnézik..
Szétszedik..
Igen az elágazó csöveket kell fizetni..
Meg ez nem tudom hogy lett megoldva, de egyben van a hátfal.
Nem olyan régen vettem
Nekem az a gondom hogy ez valószínű az utcai bűz, mert ugyanaz a szag ami az utcán van a csatornákban.
Mindegy, szedjék szét már kibőgtem magam..
Ez most hónapok óta tart.. néha elmúlik.. néha visszajön.
Majd megírom a fejleményeket..
Nem kellett csöveket, cserélni nálam
Nincs repedés meg törés.
Nem tudom ezeket más hogy bírja idegekkel..
A hozzáállás buktatott ki nagyon
Sokat segített mikor egy lakó mondta hogy kihívhatom én is a csatornázási műveket.
Kétszer kimosták.. két napig jó volt.
Vettem egy kiló szódabikarbónát két üveg ecetet.. az egyik felét az este engedtem bele ,sok vízzel - a másik felét reggel..
Nem tudom mennyire fog hatni.
Egyszer már mosattam át ecettel domesztosszal, akkor kicsit megszűnt.
Most lenyugszom és hívni fogok magán úton szakembert.

Ezért lenne..
De sajnos gondok vannak vele.
Ő azt mondja hogy érdeklődik.. meg beszélik az elnökkel hogy mit lehet.. stb..
Most hiába dühöngök, muszáj megoldani..
4 #
Először - úgy néz ki hogy neked volt igazad és a hátfal mögötti csövek sérülése okozhatja a bűzt. Két helyen volt sérült a cső...ahol ki volt törve ott nem laktak és mikor bementünk iszonyú bűz volt. Azt kijavították, de még mindíg van szag néha. A másikat most javítják de el kellett jönnöm megint a szag miatt.
Másodszor - mi az a " hátfal mögötti elszívó csonk " és az hol helyezkedik el ? Ha keressük látható ?
Igaz az épületen lévő elszívó sem működik.
Most felettem bekapcsolták. Folyamatosan megy és zúg.
Én a tizediken vagyok. A kilencediken volt felújítás, minden szétverve..kicserélve..
azóta vannak ezek a gondok.
Szerintem a nyolcadikon lévő törést is ők okozták. Egy fal mögötti cső nem törik be magától.. itt nincsenek elválasztava az emeletek.

Az hogy a légelszívó csőgerincből leágazások vannank miden lakásszinten, és ez a csonk a hátfalig kiér. Az elszívásnak a wc hasznos teréből kell történnie, nem a hátfal mögötti területről!! A hátfalon meg egy lyuknak kell lennie, amelyen vmilyen takaró díszrács szokott lenni.
Amikor utólag hátfalat cserélnek, akkor ezt a leágazó csonkot redszeresen leveszi és kidobja a hátfalas. Így nincs pontos és tömör csatlakozás a lég elszívó gerincre. Általában magasan van szerelve 2-2.4M magasságban az elszívó csatlakozása, van hogy kör alakú, néha téglalap alakú.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!