Asztali köszörű kérdés, jól értem vagy gondolom, hogy a köszörű korongot rögzítő tengely menete az úgynevezett orsó? Nem sima metrikus?
Szeretnék szerezni ugyanolyan anyacsavart ami az én (kb. 25 éves Einhell asztali köszörű, kedves jószág) gépem tengelyén található.
Levettem, annyi van rajta hogy 181 és a szembe oldalon egy s vagy 5.
A tengely átmérő a leírás szerint 12,7.
Egészen konkrétan mit kell keresnem? Mi a normális elnevezése és mi a méret amit keresnem kell?
Hol kapható?

Nincs olyan, hogy "úgynevezet orsó" ;) , orsónak azt nevezzük ami mozgat is valamit.
Úgy gondolom van tolómérőd, akkor mérd meg a menet átmérőjét, és a hozzá tartozó menetemelkedést, vagyis két menet hegyét, ami a képen E-vel van jelölve.
Mondjuk egy fotó nem ártott volna, de valószínűleg metrikus, csak lehet nem sima hanem sűrű menetes, de az alábbi táblázatból már ki tudod keresni.

Az #1 válaszolót azzal egészíteném ki, hogy ne az E-vel jelölt, azaz két szomszédos menetcsúcsot mérd, hanem a 10-el odébblévőt, és elosztod 10-el amit mérsz. Sokkal pontosabb lesz így a mérés.
A kérdésre válaszolva, ezeken a 150-180-as köszörűkön általában M12-es anyával vannak rögzítve a korongok. Ritkább esetben valóban találkozni finommenettel, de meglepődnék ha az Einhellen az lenne.
"A tengely átmérő a leírás szerint 12,7."
Ez az átmérő, úgy vélem az illesztett átmérő, tehát amelyre a korong furata illeszkedik. Laza illesztés ( emiatt is indokolt az új korong szabályozása.)
Annyit kell még tudni, hogy a bal oldali korongnál balos anya van, a jobb oldalinál jobbos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!