Magasfeszültségű vezetékben hogy lehet ellenőrizni, hogy van-e áram? Fázisceruza kijelzi, vagy agyoncsap?
Telephely felújításnál régi öntöttvas tokozott szekrényeket kellene lebontani - vannak benne vezetékek (8 db 4 mm vastag alu kábel), és azt kellene tudni, van-e benne áram.
Van erre valami biztonságos módszer?
Új tulaj mondta "Rég le van kapcsolva, azt se tudom hova megy." - Konkrétan egy szál átvágásánál egy pillanat alatt vörösre izzott és megolvadt a 600-as YATO csapszegvágó feje.
Lehet kapni villanyszerelő boltokban, érintés nélküli fázis ceruzát. Csak oda tartod a kérdéses vezetékhez és ha a vége pirosan világít, akkor áram alatt van a kábel.
Van ettől olcsóbb is, most ezt találtam.
Kerttakarítással foglalkozom (ami fűnyírást és bozótirtást takar), és hát mivel útban van, elvállaltam - merthogy nincs benne feszültség, csak le kell vágni...
Ahogy a vágófej átment a műanyag szigetelésen, ívet húzott a vágófejen keresztül a másik vezeték felé.
Fázisceruzám van (egyszerű, sima, hozzáérintős), 380 V-ig jó, csak azt nem tudom mi történik, ha pl. 3000 V van benne? Védve van a fázisceruza, vagy agyoncsaphat rajta keresztül az áram?
Akkor már le is próbáltad. Kiváló módszer volt.
Nagyon egyszerú egy zsebrádióval kôzéphullámra kapcsolva megkôzelíted a vezetéket és ha élô a vezeték, a rádió dúgni fog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!