Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Mi a különbség az ER 21, ER...

Huszti Tibor kérdése:

Mi a különbség az ER 21, ER 23, ER 28-as elektródák között? Eddig ER 23-as elektródát használt apósom, megfelelő lenne neki az ER 21-es vagy esetleg még talán az ER 28-as is?

Figyelt kérdés

2013. nov. 19. 20:27
 1/3 anonim válasza:
100%

Nos, otthoni barkácsolós használatra bármelyik megfelelő.

Mindegyik rutilos bevonatú elektróda, melyeket akár váltakozó áramú, vagy egyenáramú hegesztőgépekkel is lehet hegeszteni. Egyenáramú hegesztőgépnél az elektróda fogót kell a negatív pólushoz csatlakoztatni!

Most csak az ER21 és az ER23 elektródákról ejtenék bár szót, bár ilyen néven nem tudom lehet-e még kapni.

Az ER23 elektróda vékonyabb bevonata miatt könyebb a különböző kényszer helyzetű hegesztések elvégzése (függőleges, fejfeletti sarok stb.)

Az ER21 elektróda lényegesebb vastagabb bevonattal rendelkezik, kevésbé fröcsköl, szebb, pikkelyesebb varratot ad, nagyobb a szakítószilárdsága. Hátránya, hogy nehezebb a hegfürdőt kezelni, könnyebben alakulhat ki salakzárvány a varratban.

Talán említést érdemel az ER22 elektróda, mely a két fenti típus előnyeit igyekszik egyesíteni.

Esab megfelelői:

ER21 = OK 43.33

ER22 = OK 43.32

ER23 = OK 46.16

Remélem valamennyit segítettem :)

2013. nov. 26. 14:35
 2/3 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a választ.

megértettem.

Üdv:Tibor

2013. nov. 27. 08:27
 3/3 anonim válasza:
Az ER 23 elektróda a móri elektródagyár Panelectrode családjának legnépszerűbb tagja volt egykoron. Később a helyét az ESAB OK 46.16 elektróda vette át. Jelenleg újra kapható az ER 23 elektróda is, a két elektróda azonos recept alapján készül. Az általad felsorolt többi típus nem kapható.
2014. jan. 20. 00:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!