100nm2-es öreg házam van! A villanyvezetékek is öregek és csak 3szor 10 Amper van. Gyorsan leszögezem, hogy nem vágom a villamosságot! Újraszeretném rakatni a vezetékeket a lehető legolcsóbb módon. Hogyan fogjak neki? Mit kérjek a boltban?
Én se vagyok villanyszerelő, csak villamosmérnök, igaz gyengeáramú. Egy részét a háznak villanyszerelő csinálta nálunk, de most már inkább megcsinálom magam.
Első amit gondolok, hogy a 3X10 amper az egyáltalán nem kevés. Nálam 1x16 van, még ez is elég, pedig villanytűzhely is van. Ha nem akarsz ipari gépeket működtetni ennek elégnek kell lennie.
Maga a ház szerintem se régi egyébként :) Valószínűleg alu vezetékek vannak, érdemes rézre cserélni, az kvázi örök.
Minden továbbihoz jó lenne látni mi a helyzet, hogy hol mennek most a vezetékek. 30 éve szerintem már gégecsőbe húzták a vezetékeket, ha így van nem kell kábelcsatorna se, a régi helyére be lehet fűzni az újat. De aztán bármi előfordulhat, sok ember sok féle ákom-bákom megoldást csinál...
Ha jobb nem jut az eszedbe kérj egy villanyszerelőtől árajánlatot, a normálisabbja közben elmondja azért a véleményét, hogy mit hogyan csinálna, mert ő is csak akkor fogja látni az állapotokat ha ott van. Legfeljebb ha lesz rá kereted megcsináltatod, ha nem akkor meg tudod legalább mit kellene elvégezni.
Szerintem a szerelés részéhez ne nyúlj, ha ennyire nem értesz hozzá. De falvésést, átfúrásokat, kábelcsatorna felrögzítését, vezetékek befűzését bevállalhatod, ha belemegy aki végül megcsinálja.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!