Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » 100nm2-es öreg házam van! A...

Adathor kérdése:

100nm2-es öreg házam van! A villanyvezetékek is öregek és csak 3szor 10 Amper van. Gyorsan leszögezem, hogy nem vágom a villamosságot! Újraszeretném rakatni a vezetékeket a lehető legolcsóbb módon. Hogyan fogjak neki? Mit kérjek a boltban?

Figyelt kérdés
áram,beszerelés,olcsó,prakitka

#praktika #olcsó #árambeszerelés
2013. márc. 16. 14:43
1 2 3
 21/23 anonim ***** válasza:
Ha 1980-ban épült a ház, és alumínium kábelek vannak, (lehetséges, mert az alu kábeleket kb. 1990-ig árulták. én is vettem anno.) Azokat mihamarabb ki kell cserélni, főleg, ha MMal. (szürke, két-három eres duplán szigetelt alumínium) kábel, ugyanis megeszi őket az idő. A sarkokban, holkereknél, ahol az épület két irányba mozog, még ha nem is látszik, könnyen megszakad a szál. Látom nem értesz hozzá, így inkább ne fogj neki. Sok mindent kellene tudnod ahoz, hogy szakszerüen, biztonságosan meg tudd oldani. Én épületvillamossági szerelő vagyok, és kb. egy hónapig csak az épületvillamosságot tanultuk a három év alatt. Egy 100 nm. ház anyaggal a megszakítótábla kívételével szerelvény nélkül (csövek, vezetékek, kötöző dobozok) kb. látatlanban 150-170 ezer Forint. Ha csatornáztatsz, az is kb. ennyi, mert nem sokkal kevesebb a munka, viszont jóval drágább az anyag. Nálunk egy szál 2.5 méteres 16-os Mü3 cső kb. 100 Forint, egy szál 2 méteres 10-es csatorna kb. 200 Forint, ráadásul ügyelni kell, hogy szépen legyen szerelve ellenben a csővel, ahol nem érdekes a pontos párhuzam, mert takarva van.
2013. máj. 30. 12:09
 22/23 A kérdező kommentje:
Köszi!
2013. jún. 1. 19:52
 23/23 anonim ***** válasza:

Én se vagyok villanyszerelő, csak villamosmérnök, igaz gyengeáramú. Egy részét a háznak villanyszerelő csinálta nálunk, de most már inkább megcsinálom magam.

Első amit gondolok, hogy a 3X10 amper az egyáltalán nem kevés. Nálam 1x16 van, még ez is elég, pedig villanytűzhely is van. Ha nem akarsz ipari gépeket működtetni ennek elégnek kell lennie.

Maga a ház szerintem se régi egyébként :) Valószínűleg alu vezetékek vannak, érdemes rézre cserélni, az kvázi örök.

Minden továbbihoz jó lenne látni mi a helyzet, hogy hol mennek most a vezetékek. 30 éve szerintem már gégecsőbe húzták a vezetékeket, ha így van nem kell kábelcsatorna se, a régi helyére be lehet fűzni az újat. De aztán bármi előfordulhat, sok ember sok féle ákom-bákom megoldást csinál...

Ha jobb nem jut az eszedbe kérj egy villanyszerelőtől árajánlatot, a normálisabbja közben elmondja azért a véleményét, hogy mit hogyan csinálna, mert ő is csak akkor fogja látni az állapotokat ha ott van. Legfeljebb ha lesz rá kereted megcsináltatod, ha nem akkor meg tudod legalább mit kellene elvégezni.

Szerintem a szerelés részéhez ne nyúlj, ha ennyire nem értesz hozzá. De falvésést, átfúrásokat, kábelcsatorna felrögzítését, vezetékek befűzését bevállalhatod, ha belemegy aki végül megcsinálja.

2013. dec. 4. 19:29
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!