Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » 100nm2-es öreg házam van! A...

Adathor kérdése:

100nm2-es öreg házam van! A villanyvezetékek is öregek és csak 3szor 10 Amper van. Gyorsan leszögezem, hogy nem vágom a villamosságot! Újraszeretném rakatni a vezetékeket a lehető legolcsóbb módon. Hogyan fogjak neki? Mit kérjek a boltban?

Figyelt kérdés
áram,beszerelés,olcsó,prakitka

#praktika #olcsó #árambeszerelés
2013. márc. 16. 14:43
1 2 3
 11/23 TappancsMancs ***** válasza:

A padlás az egy helyiség és tokban lehet bármelyik helyiségben a vezeték. Ha az utcáról a padlásra fut be a vezeték onnan úgy is le kell vezetni a helyiségekbe, az meg valami tokban kéne legyen. A tok meg a falba építve. Szóval ezen a tok részén a padlás nem sokat fog változtatni.

Spórolást illetően meg mérd fel biztonságosan a saját szakértelmedet és hogy mennyire tudsz szakszerűen és pontosan kivitelezni ilyet. Villanyórát úgy se te kötöd be és az utcából se te viszed a házig a vezetéket. Komolyabb kütyüket is jó ha bekötteted szakemberrel. Amin lehetne spórolni az a falban lévő tokokban a vezetékek áthúzása (amit te vettél meg), konnektorok és villanykapcsolók bekötése. Az egyszerűbb részét ha ügyes vagy és a szakmai része is okés spórolhatsz. Nemrég hallottam hogy valaki ajánlatot kért teljes vezetékcserére és 300e volt. Értett hozzá és áthúzta magának de neki tovább is tartott mint egy rutinos szakinak. Ha ügyes vagy a vezeték helyét is ki tudod bontani pl és azzal is spórolhatsz. A szabályos szakmai részét biztosan tudd és ami kényes azt szakemberrel csináltasd.

2013. márc. 17. 15:17
 12/23 TappancsMancs ***** válasza:
A biztonságodra nagyon figyelj ha lesz amit te csinálsz! Felelős vagy magadért és nyilván te sem akarsz egyedül segítség nélkül fetrengeni! Bármit csinálsz is előtte áramtalaníts és ügyességedtől függően csinálj pár munkát.
2013. márc. 17. 15:30
 13/23 A kérdező kommentje:
Jelenleg koliban lakom, itt van az a megoldás, hogy látom a tokot, amiben fut a vezeték. Gondolom így kerülhető el a fal bontása. Ha jól emlékszem irodaházakban is így oldják meg a vezetékelést. Én is így szeretném, szerintem kevesebb munkával járhat ez, mint a falat bontogatni. Persze ez nem a legesztétikusabb megoldás, de talán gyorsabb, kényelmesebb és olcsóbb. Lehet tévedek...
2013. márc. 17. 16:36
 14/23 anonim ***** válasza:
100%
Kábelcsatornának hívják azt a műanyag tokot és meg lehet csinálni azzal is, de nagyon ipari jelleget fog kölcsönözni a lakásodnak. A kábelok anyagát meg tudod nézni a villanyóránál is. Az óra után lévő kismegszakítókba kötött elmenő vezetékeket nézd meg! Bármihez nyúlsz, előtte áramtalanítani és még ezután is ellenőrizni, legalább fázisceruzával!
2013. márc. 17. 16:37
 15/23 A kérdező kommentje:

A Kábelcsatornát lent vezetném a padló és a fal találkozásánál(asszem) talán nem tűnne fel annyira!

Ez amúgy olcsóbb nem?

Ha bemegyek egy villanyosboltba csak annyit mondjak,hogy újraszeretnék vezetékelni?

Te villanyszerelő vagy? :)

Én Ikrényben lakom...

2013. márc. 17. 17:00
 16/23 anonim ***** válasza:
Nem vagyok villanyász, csak én megcsináltam magamnak, így van némi rálátásom. Persze van egy szakember barátom, aki elmondta az irányelveket! :) A kábelcsatornával való megoldás, csak a falmunka és a festés árával lesz olcsóbb, sőt, maga az alapanyag drágább valamivel. Gondolok itt a csatorna magasabb árára a csőhöz képest és a rögzítéséhez szükséges anyagokra (tipli, csavar). Mielőtt elmennél egy szaküzletbe, mindenképpen méresd föl egy szakival, mert egyáltalán nem mindegy hova, milyen vezetéket veszel!
2013. márc. 17. 17:31
 17/23 anonim ***** válasza:
2-es 5-ös vagyok most látom hogy hiába írogattam. Öreg házat mondtál és kiderül hogy 1980 ban épült.Tisztába vagy az öreg ház mit jelent kb 80-100 év.Amiről te beszélsz csak 33 éves jó esetben ha normálisan volt megcsinálva hozzá se kellene nyúlni.Apáméké 60 éves kockaház ezek szerint már másodszor kellene vezetékezni?Egyébként mi indokolja ?Elégett valahol a kábel?Vagy leveri az autómatát?
2013. márc. 17. 17:57
 18/23 A kérdező kommentje:

Mint írtam a hirdetésben az állt,hogy áram-és vízvezeték csere korszerűsítése!

A tulaj egy öreg néni volt aki már meghalt!

Az ő szintén idő testvére meg hülyébb,mint én az áramhoz!

Megkérdeztem,hogy miért írták a hirdetésben a korszerűsítést de csak hebegett-habogott!!

Igy a legrosszabbra számítok!

Egyáltalán kérhetek e nagyobb ampert a házba,mint amennyi most van?

Ha nem réz hanem alukábel vagy micsoda van benne az jó még,fogja bírni?

Azért írok ide mert nem ez a szakmám hanem MCP-n vagyok admin.....

Lényeg a lényeg, ha viszek egy villanyszerelőt ő megtudja mondani,hogy kell e cserélni?

2013. márc. 17. 18:48
 19/23 TappancsMancs ***** válasza:
Egy villanyszerelő naná hogy meg tudja mondani, ki ha ő nem :) bocsi a viccért megértem ha ehhez nem is konyítasz.
2013. márc. 17. 19:59
 20/23 anonim ***** válasza:
Bocs én nem figyeltem tényleg látom már hogy benne van a válaszodba minden.Mindenképp vigyél egy értelmes villanyszerelőt de ne olyat aki csak elvégezte az iskolát de sose gyakorolta a szakmát.A másik ha maga a tulaj bevalja hogy baj van akkor tényleg az lehet. Az amper növelést meg ahogy írtam a bemenő kábel vastagsága dönti el.És ne akard a falon kívül a padlón vinni az áramot mert nézegetheted egy életen át.Ha szerencséd van vannak kábelcsatornák ezeket egyszerű újra húzni.De pótolgatni is kell régen egy helység egy konektor volt a divat
2013. márc. 18. 08:14
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!