Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Óvóhely építéssel kapcsolatos...

IQnindzsa kérdése:

Óvóhely építéssel kapcsolatos linket vagy könyvet keresek? Esetleg érdekelne, hogy milyen szaktudású embert kellene keresni aki tud válaszolni laikus kérdésekre. (Mélyépítés? )

Figyelt kérdés
Gyakorlatilag azt szeretném ha a pincéből egy földalatti óvóhelyem nyílna a családom számára. Azt szeretném megtudni ,hogy mi a gyakorlati megvalósítás módja. Minden választ előre is köszönök!

2013. jan. 11. 11:05
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:
Meg szabad kérdeznem egyébként, hogy milyen világégésre készülsz? :D
2013. jan. 12. 13:05
 12/27 A kérdező kommentje:
Nem készülök arra, hogy lesz valami. De ha mégis lenne... ne akkor kelljen a 4-es metróba bekéreckedni 200 ezer ember mellé meg gondolkodni ,hogy mit lehet tenni. Ha arra gondolsz ,hogy szerintem mi minden lehetséges... nos az atomot kizárom, hogy ránk dobják, de ha izraelre dobnak vagy Iránra... az ide is fog szállni. Szóval... atom, vegyi, biológiai és legvégül természeti csapás ami felmerül lehetőségként.
2013. jan. 12. 16:54
 13/27 A kérdező kommentje:
A videóban aki a garázs alá építette azt a 4 szobát... Ő is így kellett h csinálja? másfél méter hellyel a fal mellett? És az a másfél méternyi föld... mi lesz vele ha kész a fal? Visszakell termelni?
2013. jan. 12. 16:57
 14/27 anonim ***** válasza:

Hát még a falat el tudom képzelni, hogy ki tudnád betonozni úgy, hogy nem körbejárható, de a födémet már biztos nem. Tehát felülről tutira kell hely (vasat szerelni, feltermelni a betont, bevibrálni...). Nehezíti még a dolgot, hogy mivel mixerrel nem nagyon tudsz betonozni úgy, hogy ne verje ki a hatóságok szemét, ezért bentről, betonkeverővel kéne. Üzemi körülmények nélkül vízzáró beton keverni háááát..Akkor viszont a talajvíz miatt mégis le kéne vízszigetelni kívülről, tehát ott is kell mellette hely.

Fogalmam sincs, a pacák hogyan csinálta. :) Ugyan sose terveztem még óvóhelyet, de szerintem amit ő épített, nem túl praktikus...

2013. jan. 12. 20:16
 15/27 anonim ***** válasza:
Ha bentmaradó módon alá tudod dúcolni a fölötted levő földet, akkor nem muszáj visszatermelni. De ez a bentmaradó mód szinte kizárólag vasbetont jelent.
2013. jan. 12. 20:18
 16/27 anonim ***** válasza:
Azt viszont nagyon nem ajánlom, hogy bemássz az óvóhellyel a házad alá. Még mellé is necces építeni, nemhogy alá!
2013. jan. 12. 20:20
 17/27 A kérdező kommentje:

Elszomorítasz... :( Akkor nem veled fogom megterveztetni... :) :D De amúgy nem a ház alá terveztem a terjeszkedést.

Tudnál esetleg szakirodalmat, tankönyvet vagy akármit ajánlani amiből ki lehet okoskodni ,hogy mit és hogyan csinált a pasi?

2013. jan. 12. 22:14
 18/27 anonim ***** válasza:

Hú, nézd... Ezen a szitun végzett mérnökök is vakarnák a fejüket, még a komplett szakmai látásmódjuk sem feltétlen elég hozzá.

Ha a jelenlegi tudásommal kéne ezt a feladatot megoldanom, valószínűleg talajmechanika-alapozás témában gyúrnék még rá a meglévő ismereteimre. Illetve leszednék netről minden natgeos ismeretterjesztő filmet föld alatti létesítmények építéséről, mindenféle metroépítésről. Könyvtárból minden könyvet, amiben ilyesmi van. Nézz körül az OMIKK-ban!

Megnéznék egy csomó háborús filmet, hogy működik egy óvóhely, kifaggatnám a túravezetőket a sziklakórházban (mire van szükség, milyen az ideális térrendszer, stb.). És próbálnék a lehető legtöbb megvalósult példát felhajtani, rendszerezni, elmélyedni benne. És piszoksok pénzt kérnék a megrendelőtől. :)))

2013. jan. 12. 22:31
 19/27 anonim ***** válasza:

Elmennék magyarországi létező óvóhelyekre, kifaggatnám őket, miből csinálták, hogyan. Próbálnék valahogyan hozzájutni a metro mint óvóhely tervezési döntéseihez. Biztos eléggé izgatna, milyen gépészet van benne, milyen megoldás sugárveszély esetére, ilyesmi.

Még akár megpróbálnám azt a pasit is megkeresni levélben, aki megcsinálta a háza alatt.

Kideríteném a telkem talajmechanikai adottságait. Második körben ez jutott még eszembe.

2013. jan. 12. 22:36
 20/27 anonim ***** válasza:

Ki kell derítened, milyen magasan van a területen a talajvíz. Ha beleásol a talajvízbe, arra megint nincs ötletem, hogy tudsz ott normálisan dolgozni.

Utánamennék a különböző technológiák helyigényének, gépigényének: mindent a házon keresztül akarok lehordani? Le tudok menni egy szál betonvassal, vagy meg se bírok vele fordulni? Le tudom vinni a betonkeverőt? Lesz lent helyem építőanyagot tárolni?

Ki tudom szellőztetni a zárt munkagödröt, ha mérgező, veszélyes anyaggal dolgozom?

A végén biztosan borospinceként engedélyeztetném. :D

2013. jan. 12. 22:42
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!