Varrással kapcsolatos kérdések (? ) (lent)
Na sok kérdésem van úgyhogy el is kezdeném:
1. Azt olvastam, könnyű beletanulni a szabás-varrásba. igaz ez?
2. milyen varrógépet ajánlanátok nekem? technikaórákon kívül semmi tapasztalatom sincsen, varrógéppel pedig soha nem dolgoztam, egyébként ágynemű és párnahuzatokat, ruhákat készítenék főleg pamutból.
3. esetleg valami oldal, illetve tanfolyam, ahol beletanulhatnék?
4. ti varrtatok magatoknak ruhát? hogy éreztétek magatokat benne? mint a normál bolti ruhában?
5. próbababát nem érdemes venni, ugye? hiszen jócskán nem az én méreteim vannak rajta. (13/L) van olyan, hogy személyreszabott próbababa, ami pont olyan mint amilyen az ember méretei? megéri?
6. megtérül a varrás? mármint nem drágák az eszközök meg az alapanyagok?
7. tényleg úgy szabadjára engedheti a fantáziáját az ember, mint ahogy képzelem? mármint tényleg olyan egyedi ruhákat lehet csinálni?
8. nem büntetnek meg hogyha pl lemásolnék vagy hasonló ruhát készítenék mint ami egy boltban van? pl h&M. annyira azért nem vagyok fantáziadús hogy sajátot tervezzek, bár ha összejön ez az egész, majd meglátjuk.
9. nagyságrendileg mennyibe kerülhet egy nekem való varrógép? lehet használt is, csak jól működő legyen. olyat is olvastam hogy vannak olyan teszkós-féle varrógépek amiknek műanyag alkatrészük van és hamar elromolnak.
MInden kérdésedre nem tudok válaszolni, de néhányra igen.
1. Nem nehéz megtanulni varrni, ha van kedved hozzá, de eleinte elég sokat kell unalmas dolgokat (egyenesen varrás, stb) gyakorolni.
2. Ha varrógépet akarsz venni, akkor megéri közepes árkategóriájút venni, és olyat, amin a sima és cikk-cakk mellett gomblyukprogram is van, a himzösek viszont eléggé feleslegesek.
3. Nézz utána a neten, nagyon sok helyen inditanak varrótanfolyamokat, de léteznek jó könyvek is.
4.Én nagyon sok ruhámat magam varrom, és általában jobb meg szebb, mint a bolti.
5. Próbababát nem érdemes venni, mert a méretek gyakorlatilag soha nem stimmelnek, sokba kerül és nagy helyet elfoglal.
6. Ha rendszeresen varrsz, akkor garantátlan nem drágább, mint a bolti, de ha kis gaykorlatod van, akkor sokkal olcsóbb.
7. Ha megtanulsz rendesen szabni is (szabásminta szerkesztés), akkor gyakorlatilag minden fazont el tudsz késziteni.
8. Csak az védett, ha a nevet használod, ha a fazont másolod, az nem. De sokkal jobb, ha a melévö ötletet továbbfejleszted, ehhez viszont gyakorlat kell.
9. A varrógép árakat nem tudom, de semmiképpen se vegyél teszkós meg hasonlót, mindenképpen olyat, aminek neve van. Különben állandóan elromlik, nem lehet javitani, és évente vehetsz másikat. Meg az olcsókkal varrni is nehezebb.
1. Nem nehéz beletanulni, de kell hozzá gyakorlás és precizítás.
2. Egyetértek az első válaszadóval.
3. www.varrohaz.hu
Burda szabás-varrás könyv (3.999 ft évek óta).
4. Még csak szoknyát varrtam magamnak, de arra rettentő büszke vagyok. Jobban érzem magam benne, főleg mikor dícsérik és megkérdezik, hol vettem:-D
5. A próbababa mérete állítható, nagyjából a magyar méreteknek megfelelően (lehet, hogy 32-esre még nem állítható, egy tipikus német XL-re meg már nem, de azért eléggé el lehet állítgatni más-más méretre). Akkor érné meg megvenni, ha rengeteget ruhát készítenél, nem csak magadnak.
6. Nem, nem térül meg. Egy jobb minőségű kínai vagy turis darab messze olcsóbb, sőt egy bélelt blézert sem hozol ki mondjuk nyolcezer forintból, mert akciósan már van ennyiért a plázákban. Sem az szövet árát, sem a ráfordított időt nem kapod vissza, a varrás inkább hobbi. Megérni csak akkor éri meg talán, ha nem tipikus a méreted (túlsúly, nagy mell, hosszú láb), vagy ha egyedi ruhát akarsz, pl. esküvőre vendégként vagy koszorúslányként, esetleg bálba mész.
7. Ha megvan a kellő tapasztalatod, akkor igen, tudsz tervezni akármilyen extrém ruhát, meg is tudod varrni. Rengetegen mindenesetre megelégednek a Burda-szabásmintákkal (nagyon szeretem én is).
8. Nem hiszem, hogy bárki is figyelné, hogy milyen ruha van rajtad, másoltad-e. H&M-es cimkét mindenesetre nem varrj bele. Meg aztán elég kicsi az esélye, hogy pont ugyanolyanra sikerüljön, mint amit másolsz.
9. Nagyságrendileg 25-80.000 ft egy "jó" varrógép, márkától is függ. Rengeteg jó állapotú használt gép van fenn a neten, de a vásárláskor nem árt egy hozzáértőt magaddal vinni. Sajnos ma már a Singer sem a "régi", egyre több varrógép egyre több alkatrésze műanyag, cserélhetetlen, sokszor javíthatatlan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!