Az ion kazánnal kapcsolatban van valakinek tapasztalata?
megéri telepíteni? gáz-fűtésre nincs lehetőségem, fás vízkörös rendszerem van, a fás kazán mellé kellene valami elektromos rásegítés.
Moduláció pedig ion kazánoknál a működési elvből adódóan, nem lehetséges. A teéjesitményfelvételt a viz vezető képessége határozza meg, max. úgy modulál, hogy alacsonyabb hőmérsékletű viznek, nagyobb az ellenállása azaz kisebb a vezetőképessége, ezért alacsonyabb hőfokú viz esetében kevesebb áramot is vesz fel, ez az áramfelvétel a fűtési ciklusban folyamatosan növekszik, a kazán névleges teljesítményéig, amit megfelelő beállítás esetén 60-65 fokos hőmérséklet értékek körül ér el.
Természetesen a viz vezetőképességének beállításával csökkenthető a jazán teljesitménye és áram felvétele is, de akkor nem fűt annyira, azaz a kazán teljesítményét a vizzel állítjuk be. Viszont túlhajtani nem szabad a névleges teljesitmény fölé tartós üzemben, mivel az erősen befolyásolja az élettartamát, legfőképp az elektródákét, ami bár cserélhető, de azért jobb ha tovább tart, illetve a túlhajtás, a biztonságos üzemeltetést is veszélyeztetheti.
Illetve tudom, rájöttem ki fűt folyamatosan :), aki úgy akar, és aki vegyestüzeléssel fűt, és nincs puffertárolója, és nem engedi kialudni a tüzet sem, hogy ne kelljen újra begyújtani.
Ok, akkor rugaszkodjunk el a folyamatos hőpótlástól, amit egy sima termosztátfejes panelprogramos radiátor is meg tud oldani, mert 0-100% között tud modulálni, de az Ion kazán #21-ben leírtak alapján nem.
Az Ion kazán ebben az esetben úgy fog működni, hogy a közvetítő és egyben hőtároló közeget, a vizet "túlmelegíti", ami folyamatosan adja le a hőt, néha melegebb, néha hidegebb radiátorral, azaz végeredményben hőingadozással. Valójában a hőmennyiségek szempontjából lényegtelen, hogy a #19-ben említett példa szerint a nap 24 órájában folyamatosan pótoljuk 4 kW-tal a folyamatosan elvesző 4 kJ/s (kW) hőmennyiséget (ebben a példában ez naponta 24h*4kW=96 kWh/nap, tekintsünk el attól, hogy J-ban kéne számolni, így közérthetőbb) vagy napi 12 órában 8 kW-tal vagy napi 6 órában 16 kW-tal, stb. a villanyóra akkor is 96 kWh-t fog naponta számolni.
A lényeg a hőmennyiségen van. Ha egy ingatlan naponta 345 600 kJ energiát veszít (96kWh/nap), akkor annyit is kell visszapótolni. Az, hogy ez folyamatosan vagy pár alkalommal történik, lényegtelen csak a komfortérzetünk lesz jobb vagy rosszabb.
"Illetve tudom, rájöttem ki fűt folyamatosan :), aki úgy akar..."
És ki ne akarna folyamatos, egyenletes melegben lenni, nem pedig ingadozóban?
Üdv!
Cselesen azt írja a forgalmazó hogy egy átlagosan szigetelt házban 40-60 m3-t fűt ki a készülék.
Magyarországon az átlagosan szigetelt ház F energetikai kategóriába tartozik. Itt kb 40-50 Watt/m3 fűtési szükséglet kell, ez alapján méretezik a radiátorokat is. Ez amolyan tapasztalati érték, és működik biztonsággal.
Aztán a példában már A+ -os épületre hozza a példát, és nem tudom mi az 1.2 -es szorzó?
Az 5 kW-os készülék kezdeti áramfelvétele 10-12 Amper, ez 2,3 -2,76 kW 230 voltos hálózati feszültséget feltételezve. Ekkor a kezdeti 15 °C-os víz a radiátorban nem fűt...
A radiátorok jó indulattal 50 °C körül kezdenek el érezhetően fűteni, és egy ilyen radiátorral bizony órákon át fűthetünk az F kategóriás házunkban. A+-os házba meg lehetőleg ne radiátor díszelegjen....
Tehát korrekt számításokat kell közölni, és várjuk a PTE mérési eredményeit is :)
Sziasztok!
Ha jó látom már egy éve készült a bejegyzés, a kérdezőnél telepítenek egy ilyen kazánt. Ha lehet szeretném kérni a tapasztalatait, mert engem is érdekelne nagyon!
üdv.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!