Pálinkás hordót lehet úgy csinálni, hogy kivágjuk a fa törzséből a közepét, két oldalára meg bedolgozzuk a zárólapot, vagy úgy szétreped?
Figyelt kérdés
a tisztított törzsből kivágjuk a közepét, majd a két végére bedolgozzuk a zárólapot, és kész, de így szétreped a test?2012. szept. 10. 20:56
1/3 Shai-Hulud válasza:
Attól függ, milyen vastag falat hagysz, mikor "kivágod a közepét". :-)
Ha túl vékony a fal, akkor nem bírja a feszítést. Valamint a nyers fa vetemedik, mikor szárad, tehát így is szétrepedhet. (Ha víztartalmú folyadékot pl. bort tárolsz benne, akkor ennek kisebb az esélye.)
De ha jól megnézed a fa hordókat, nem véletlenül van rajtuk annyi vaspánt. Azért kell ám erő ahhoz, hogy annyi folyadékot össze lehessen tartani. Ha nincsenek pántok, csak a kivájt fa, akkor jó nagy falvastagságot kell hagyni.
2/3 A kérdező kommentje:
cseresznyefa törzs lenne az áldozat. nincs több tízezer forintom, hogy profi kádárral megcsináltassam, de azt a pántos, lécekből állót meg nem tudom megcsinálni.
2012. szept. 11. 14:51
3/3 anonim válasza:
A pálinka fa hordóban tárolásának nézz utána előbb egy kicsit, mert nem úgy viselkedik mint pl a víz vagy a bor. Nehogy úgy járj, hogy elfolyjon egy éjszaka alatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!