Melyik ház meddig bírja? Mennyire élhető stb. :
a tégla a legtutibb tapasztalatom szerint. A panel az túl zsúfolt (és sokszor van büdös is), mármint túl közel vannak a szomszédok. A vályog pedig már nem is létezik új építésben szerintem - de én nem hallottam róla az 100% - Fa. Háát. Az van ismerősömnek és jól elvannak benne. Nem volt eddig semmi gond. (Hegyalján laknak :)
Én ennyit tudok mondani :)
Déli vagy Dél-nyugati fekvésű téglalakás a legjobb. (vályogban nem laktam, az lehet jobb).
Azért a tégla lakásokat is lehet rosszul és jól csinálni, régeben (80-100 éve) 60 cm tömör téglafalat alkalmaztak. Nyáron hűvös volt télen alig kellett fűteni. Ma ez már nem igaz minden tégla lakásra. Egy építész 1m azaz egy méter vastag téglafalat csináltatott saját magának, úgy 8-10 éve láttam egy riportban. Hülyének nézték a kollégák, meg a kőművesek. Most viszont röhög a markába, nem kell nyáron klíma, télen minimálisat fűt. Ja és műanyag szigetelés nélkül, csak vakolat van a falon.
A faházak, ahol voltam nekem "dübögősek" voltak, nyáron ott is kell a légkondi.
Egy 1926-ban épült ikerházban élünk. 40 centis tégla főfalak, alatta pince (inkább szuterén jellegű).
A hang az nem szűrődik át a falakon. Meg elég masszív épület. Viszont ha hagyjuk lehűlni, akkor elég sokára lesz megfelelő hőérzet benne fűtés mellett is. Nyáron jó, akkor kellemes hűvös van mindenféle klimatizálás nélkül is.
Ezenkívül a panelt próbáltam egy rövid időre, attól meg tudnék őrülni. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!