Ház felújítása lehetséges egy embernek?
Sziasztok. Kicsit új vagyok ezen a területen. Egy régi félig tömés félig tégla parasztházban élek. Rettenetesen gyatra tetőszerkezet, katasztrofális vezetékelés (több helyen már kiégett a falból, van ahol a védő 0-n át jön áram, többnyire nincs azonban bekötve sem a védő 0). Főút mellett élünk tehát a forgalom miatt alaposan megrepedeztek a falak. Külsőre is az esztétikus az utolsó szó ami eszébe jut az embernek. Nem akarok ilyen házban élni.
A kérdésem, hogy mivel lenne érdemes nekiállnom felújítani? Mivel kifejezetten szegények vagyunk, úgy gondoltam hajlandó vagyok megtanulni bármit, ami ehhez szükséges. A villanyszereléstől kezdve a tetőfedésig. Ehhez szeretnék tanácsot kérni olyanoktól, akik már jártasak a témában.
Tudom a google a barátom és böngészem is rendesen a webet, de azt is tudom, hogy egy valódi jótanács sokkal célirányosabbá tudja tenni a keresést.
Létezik olyan megoldás amivel olcsón meg tudom oldani a tető leszigetelését? Olyan trükkök amivel hatékonyabbá tehetjük a házat (mint a sörkollektor aminek az elkészítését tavasszal tervezem)?
Minden jótanács érdekel és nem félek a munkától sem :D
Köszönöm ha időt szánsz rá, hogy válaszolj.
Rohadt sok munka, idő, fáradtság.. Pár éve csinálom, én is amikor lehet, nem hívok szakembert, főleg, hogy általában jobban megcsinálom mint a kóklerek.. Kőművest szoktam hívni vakoláshoz, járólapozáshoz, mert szeretem, ha egyenesek a falak, meg a padló. A villanyszerelés külön szakma, nem véletlenül tanulják évekig, és csúnya/életveszélyes hibákat lehet csinálni. Könyvekből nem is igazán tanulható, kell a gyakorlat. Egy kapcsoló bekötése, vagy lámpa csere még oké, de egy ház átvezetékezése már más falat.
A nyílászáró cseréket megcsináltam magam, áthidalók beépítése, ablaknál a lyuk megnagyobbítása, vagy ép szűkítése. Ez nem egy atomfizika, csak pepecs munka.
A vízvezeték szerelés is egyszerű, de kell hozzá pár szerszám, menetvágó, csőfogó. Viszont megéri, mert a vizesek brutál árakon dolgoznak.
A glettelésen, festésen lehet még sokat spórolni. Pl. itt olyan kis trükkök vannak, hogy a régi festékrétegek lecsiszolása után jól felhigított diszperzittel át kell kenni glettelés előtt. Így jobban tapad a glettanyag. Ha enyves festék volt valaha fent, azt le kell kaparni, mert ledob mindent.
A tetővel kezdenék amúgy, ha az beázik, vagy bedől akkor a többi hiába.. Meg kell nézni, milyenek a gerendák, és cserélni ami rossz. Lehet, hogy az összeset.
Hiába csinálod te az egészet, az anyag is drága. A tető felújítása simán több százezres tétel lehet, akkor is ha cserepeket nem kell cserélni.
És persze évekig háborús zónában él az ember, egyik szobából a másikba pakolászni a cuccokat, de úgyis minden koszos. Az tuti, hogy legközelebb használt ingatlant nem veszek. Vagy ha igen, akkor dózer, és újraépítem az alaptól..
Küldhetnél pár képet a tiedről, úgy okosabb tanácsokat lehet adni..
Nem akarlak elkeseríteni, de ha ahogy a szavaidból kiveszem nem nagy szakértő vagy bármi téren.Nem véletlen vannak a szakemberek ők értenek az adott feladathoz, garanciát vállalnak a munkájukért, legfőképpen nemfog kigyulladni,beázni, elázni a ház.Inkább keresd meg a rávalót(azzal a munkával amihez TE értesz) és a megfelelő megbízható nem lehúzós szakit ő majd megcsinálja.Nem kísérletezik ,nem pocsékolja az anyagot feleslegesen.A kuli munkát sitt hordás ásás stb stb persze te végezd és ezt alkud bele az árba.Lehetne ezt a témát még ragozni de szerintem felesleges. Jó munkát, felújítást kívánok remélem segítettem.
Egy villszer.
Ha a víz,gáz,villanyvezetéket nem szakértővel csináltatod,több kárt okozol magadnak,mint amennyi hasznod lesz belőle.
Az én házamban csak a kamra fala vályog,a többi tégla. De itt is a vezetékeket a volt tulaj- szakértelem nélkül- gányolta. Mindent át kellett vezetékezni. Az áram állandóan elment,ha több készüléket kapcsoltam be. Teljesen logikátlanul futottak a falban a vezetékek. A vízvezetékkel is hasonló volt a helyzet, Elrepedtek a csövek,és ázott a fal.
A tetőn sem mindegy,hogy milyen szigetelést teszel fel,hogy mennyit terhelést bírnak el a falak.
Az első tanácsához: vályog vagy vertfalat NEM szabad diszperzittel festeni,mert penészedni,dohosodni fog a falad.
Marad a szakember,és a segédmunkát végezd te.
Én megveszem mindíg a faanyagot rönkbe,utána irány az asztalos és ott elkészítjük ami kell,besegítek én is. Így már a tetőanyag félárban van. Hőtükrös fóliát viszont vegyél a cserép alá. A födém szigetelése legolcsóbban nádból jön ki,nem tudom azt tudsz-e szerezni.
Sörkollektor-a sok sör megivása mellett,ami sok pénz,sokba kerül egy komlett panel is,kb 80 rugó. Egy kisebb családi házra is kelll vagy 2-4 db,ami 2-3 év alatt térül meg,de megéri.....
Visszatérve,szigetelse a falaknak lehet gyanúgy nádból kívülröl,aminek csinálsz deszkákból körbe a házon négyzetes rácsszerkezetet és ebbe rakod bele a nádkévéket,amit csak beledrótozol,kívülről meg gyönyörűen mutat.
Amin még sokat spórolok az a víz. Fúrattam kutat 54 m mélyre,vettem hidrofort,rá van kötve az egész ház,meg van szürve a víz.mIndenestöl kb. 90 ezer az egész. Vízműnek levagyunk jelentve már 6 éve havi fix 3 m3-rel,a feltűnés elkerülése miatt és a szenyvízhasználat miatt... így fizetek 2 havonta 3400-at,nem 12-15 ezret.
Köszönöm a válaszolóknak!
Legszívesebben én is így csinálnám. Fogom rábízom egy csapat szakemberre és mire hazajönnék, már csak a kész munka gyümölcsét élvezem :).
Erre viszont ha lenne pénzem, inkább elköltöznék, mint erre a romra költsem, itt a világvégén. Ezért is inkább apróbb/nagyobb trükkök érdekelnek, hogyan lehet a putri feelinget felszámolni és takarékosabbá tenni.
Normális munkám nincs (diplomám és felsőfokú végzettségeim ellenére), időm ellenben rengeteg.
Egészen bonyolult dolgokat meg tudtam tanulni egészen rövid idő alatt. Most tetszőlegesen hosszú idő áll rendelkezésemre, hogy megtanuljak valami mást :)
A nádas ötlet tetszik, de nád nincs a közelben. Van ellenben bambuszom. Olyan parfisnyél vastagságú fajta. Nyaranta szoktam vágni belőle. Lecsiszolom és elrakom.
Ruhaszárítót, széljátékot és hasonlókat farigcsáltam belőle eddig.
Rengeteg az építési törmelék mindenfelé (és a romokból szép mennyiségű téglát és cserepet nyertünk már ki :D). A hátsó udvar tele van a régi melléképületek romjaival. Ezeket magam bontottam le (még van belőlük bőven). A górét, az istállót a garázst és a tyúk és disznóólat. Mindegyik romokban hevert és használhatatlan volt.
Van még egy pincénk aminek a lejárójára tetőt még a nyáron csináltunk, fából és cserépből (a régi téglalejáró sajnos beomlott)
A téglából most épül egy normális kerítés körbe, az udvarba (ezt édesanyám húzta fel).
A tetőn a gerendák sajnos túl vékonyak, így nem bírná el a szigetelést. Itt a gerendákat cserélni kellene. Valamint nem tudom, a nehezebb tetővel hogyan boldogulnának a falak.
A tornác le lett falazva már régen, ezt a falat tervezzük a nyáron egy vastag, erős és szigetelt falra cserélni. Utána pedig egy oszlopot beépítve, a régi tömésfalat kivenni bent. Ez már egy elég régi terv, hogy mennyi rá az esély, hogy idén megvalósul, nem tudom :)
Most mindenféle házi trükköt keresek amit egy kis ügyességgel hasznosítani tudok :).
Tetőfelújításnál ha már cserélni kell gerendát, cserepet azt egyedül elég nehéz megoldani, De szakemberre sok szükség nincs. Falazás, vakolás is simán megoldható. Meg lényegében minden. Persze sok-sok szerszám kell hozzá. Szóval érdemes megnézni hogy nem olcsóbb-e szakembert hívni és megcsináltatni mint megvenni hozzá a cuccokat.
Konkréten mi még a gázszerelést is magunknak csináljuk. Ebbe a házba vagy 20 éve nem járt szakember(családtagokon kívül).
Bizony én is így vagyok vele :)
Egy kis faluban élek az isten háta mögött egy hadseregnek elegendő építési anyaggal és szerszámmal vagyok megrakva (szerintem amúgy ez a legtöbb vidéki háznak szériatartozáka) ami pedig nincs azt elkérhetem a szomszédoktól. Ha havi jövedelmemből a rezsit éppen, hogy ki tudom pengetni. Egy szakember... főleg erre a házra :D mint írtam, ha lenne pénzem így felújíttatni, akkor elköltöznék inkább innen a francba :D
Mindegy. Időm tanulni van, a ház ennél rozzantabb nem hiszem, hogy lehet Ha kitanulom rajta a szakmákat még az is lehet, hogy elköltözhetek innen egy nap :P Ha felengedett a világ neki is látok, addig elméletezem.
Az újra vezetékelésben annyit mondok hogy jobb szakemberre bízni a bekötéseket meg a földelést. Egyébként a többit te csinálhatod a kivésett fal betömítését és így tovább.
A tetőszerkezet felújítását elméletileg egyedül is megtudnád oldani de ha van néhány jó barátod akik jártasak ebben ajánlom hogy igényeld a segítségüket a gerendák elhelyezésében meg ugye a cserepezésnél vagy a kátrányozásnál is jól jöhet a segítségük. A falban lévő repedéseket egy újravakolással szépen el lehetne tüntetni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!