Mért mondják, hogy betont nem lehet fúrni ütvefúróval csak pneumatikussal?
Ha mondjuk ez lenne e munkám és naponta több száz lyukat kéne fúrnom, akkor én is pneumatikussal fúrnám.
De pl panelba ezt-azt néha felfúrni nekem megfelel a sima ütvefúró is. Míg sokan azt mondják, hogy azzal csak szenvednek.
Ma kipróbáltam, még a terméskövet (nem mészkő) is elég jól viszi a 6-os fúró. Igaz nem "teszkó gazdaságos" a fúrószár és a gép is Bosch.
Vagy csak nekem van mindig szerencsém ilyen puha panelhoz és terméskőhöz?
Na még egyszer a nyaralónak.
Nekem egy zöld Bosch van. Fogalmam sincs milyen tárcsás. Szerintem középkategória. Nem hasonlítanám össze egy 2-3 ezer forintos tacskóssal, de azért messze nem is egy kék Bosch, vagy Makita, netán Hilti.
Viszont! Alkalomszerűen, néha pár darab 5-6mm-es lyukat fúrni, azt nem nevezném ipari használatnak. (Nem véletlenül kezdtem a kérdést is úgy, ahogy írtam.)
Akárki, akármit mond, én a saját szememnek és saját tapasztalatomnak jobban hiszek, mint annak, hogy itt valaki valamit irkál.
Tisztelt primabalarina.
Hidd el nincs kisebbségi komplexusom, és a szaktudásom sem akarom senki elé helyezni inkább a személyes tapasztalatom mondanám el. Jó pár éve dolgozok a szakmában és mint írtam laktam panelben is 10 évet.Szereltem is benne villanyt és hidd el több lukat kifúrtam mint te. Én nem azt állítottam hogy a racsnis tárcsás géppel nem lehet nagy szenvedések árán és jó sok idővel kifúrni 1 lukat,hanem azt hogy egy 10 ezer forint alatti pneus géppel az kb 10mp.
Bocs ha megsértettem a lelki világod nem szándékos volt.
A kérdezőnek.
A zöld és kék Bosch gépek közt hidd el csak a színében van különbség(Na meg az árában) egy jó reklámfogás az egész.
Villszer.
Azért mert nem lehet! Ha arra vársz megerősítést hogy a szar barkács ütvefúróval is lehet, akkor az a te bajod. Meg fogja erősíteni pár arc akinek nincs pneumatikusa h lehet azzal is. Akinek van az meg úgyis tudja szart ér a cigány-fúród.
Olyan ez mint akinek csak Trabantra telik, az azt fogja mondani, hogy ez is ugyanúgy elvisz. Akinek BMW-je az tudja, hogy rohadtul nem ugyanúgy visz el.
Tőlünk azzal fúrsz amivel akarsz...
Nos, akkor nézzük meg, mi hogy működik.
A sima ütvefúróban egy olyan mechanika van, ami minden fordulatnál kicsit előrenyomja a tokmányt, aztán visszaejti az eredeti helyére. Azaz akkorát üt, amilyen nehéz a fúró teste, illetve amilyen nagy erővel nyomja az illető a fúrót.
Az ütések annál gyorsabbak, minél nagyobb fordulatszámon megy a fúró. Ha az így keletkezett ütőerő nem elég nagy az anyag szétporlasztásához, akkor a fúrószár csak forog és súrlódik. Anyagától függően kopik, felmelegszik, stb. Mivel az ütés a forgómozgásból keletkezik, értelem szerűen nem lehet forgás nélkül ütni vele, azaz pl. vésésre nem alkalmas.
A penumatikus fúrókalapácsban egy levegősürítéses ütőmű dolgozik, ami függetlenül a forgás sebességétől, a fúrógép, illetve kezelő súlyától és erejétől, bizonyos erővel üti meg a fúrószárat. Azaz nem az egész tokmány mozog, csak a fúrószár. Ennél fogva alacsonyabb fordulatszámon is lehet vele ütvefúrni, ami a fúrószár, illetve az egész fúró élettartamát is kedvezően befolyásolja.
Ezért lehet megkülönböztetni hangról is, hogy éppen mivel fúrnak a 10-en. Ha a fordulatszám nagyon nagy, valszeg sima ütvefúró dolgozik. Ha alacsony, akkor fúrókalapács.
Nyilván mindkét eszközzel át lehet fúrni minden anyagot. Az azonban már csak a fentiekből következőleg is - biztosan megállja a helyét, hogy egy pneumatikus fúrókalapács kisebb erőráfordítással, és hamarabb képes átfúrni ugyanazt a falat, mint az ütvefúró.
Véleményem szerint teljesítmányben, erőben, designe-ban nincs különbség a tesco és bosch között. Tartósságban, élettartamban és megbízhatóságban azonban igen. Akinek arra kell, hogy évi 20 lyukat kifúrjon, valóban nem kell csúcsmárka. akinek viszont ez a szakmája...nos, az nem ezen az oldalon tájékozódik :)
Lehet, hogy ti nem panelban laktok/laktatok, hanem kádár kockában, ami nem betonból épült, hanem kisméretű tömör téglából.
A téglablokk házak falát valóban lehet fúrni ütvefúróval, azt én is próbáltam. De a betont nem nagyon érdemes, főleg, ha tartófalról van szó.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!