Pincébe medencét csinálni van értelme?
Az elsődleges szempont az volt,hogy kellene egy nagy hőtároló közeg a ház alá,ami elnyújtja a téli fűtési szezon kezdetét ,nyáron pedig a hűtési szezonét. Alapvetően a talaj hőtárolásával számoltam(pince nélkül),de a víz sokkal jobb hőtároló.(2,5-3x annyi hőt képes eltárolni hőfokonként ugyanakkora térfogaton)
És ha már vizet tárolna a pincébe az ember miért is ne lehetne inkább valami óriási medence ott?
Hőszivattyút is akarsz, vagy csak úgy lenne a sok víz a pincében?
Mert egy medencét fűteni kellene ha a nap nem süti, a talaj pedig körbeveszi, akkor hideg lesz, nyáron lenne is hozzá felesleges meleg.
Hidd el, nem jó ötlet. Talajból ott a ház alatt sokkal-sokkal több, mint a víz lenne. Mégis hőszigetelik a házat alulról. Miért? mert a talaj ~12 fokos ami nem elég meleg télen. Nyáron viszont hiába hideg a pince az nem jut fel az emeletre.
Hőtárolásban gondolkodva ami jó az a vastag fal...
Tényleg nem jó ehhez amit elképzeltél.
Gondolj bele mekkora lukszusnak számít ha medence van a házban, pont mer a költsége nagy.
Lehet medence a pincében de akkor olyan alapozás kell, olyan falszigetelés, páraleválasztó stb. ami a nedvességet távol tartja a ház többi részétől. Ráadásul tisztítani kell stb. Megspórolnál pár ezer forintot de ki kellene fizetned százezreket.
" kellene egy nagy hőtároló közeg a ház alá,ami elnyújtja a téli fűtési szezon kezdetét ,nyáron pedig a hűtési szezonét."
Erre réges rég van már megoldás: ablak csere, födém és homlokzati szigetelés.
Nálam 3 rétegű ablak, födémen 30 cm, falon 15 cm szigetelés. Valamikor október közepe táján kapcsolt be a kazán, évente 1000-1200m3 a fogyasztásom és a házban folyamatosan 22°C van minden helyiségben. Soha nem tekergetem a termosztátot. Minek?
Lehetne hőtárolásra is használni. Bár valóban túl nagy luxus lenne medencének :D Viszont ha nyáron hőszivattyúval telenyomom hővel,akkor megszűnik a passzív hűtési hatásfoka-amire eredetileg szánnám.
Az ilyen hőtárolásos dolgok hatásfoka meg elég rossz,mert mire kéne,addigra csomó hő elveszik az éterben. Bár lehet hogy ugyanott vagyunk,ha télen eleve kisebb hatásfokkal dolgozik a hőszivattyú. Mondjuk én inkább passzív megoldásban gondolkodom most,nem ilyen extrém hőtárolásban.
Mi lenne,ha szimplán csak egy elszigetelt víztároló lenne a ház alatt?
Vagy sokkal egyszerűbb,ha csak marad a föld aztán hello :D
Továbbra sem értem, minek akarsz hőtároló medencét, amikor már van a házadban hőtároló: falnak hívják.
Mindössze annyit kell megoldani, hogy ami hőt a szoba felől beviszel, az a külső oldalon nem szökjön el. Ennyire egyszerű az egész.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!