OSB lemezt hogyan lehet konzerválni?
Ha hideg időben fűteni fogod a műhelyt és kívül lezárod 2cm szigeteléssel, akkor belül az OSB-re le fog csapódni a pára, penészedni fog.
Ha időjárás álló felületet akarsz, akkor tegyél olyan anyagot kívülre, ami bírja az időjárást. Pl. trapézlemez vagy heraklit, de ügyelni kell rá, hogy maradjon légrés az OSB lap mögött, mert amint fűteni fogsz, beindul a párásodás. Drága jó főnököm ezt képtelen volt felfogni, őt nem zavarta, hogy tócsában állt a víz a műhelyünk tövében minden télen.
1. Drága az akril latex és mivel vizes bázisu ezért inkább belső munkálatokhóz ajánlják.
Ha matt a végeredmény az nem gond ,a glettelő anyagot érzem jobbnak mivel olcsobb lehet.Persze a lakkbenzines festéket még nem zártam ki.
2. Az Austrothermet már kicsuktam mert dübelezni kellene viszont csak tartó gerendák vannak és arra csavaroztam a bramak léceket és az tartja az osb-t.Tehát a dűbel kizárt.Egy kicsit tovább gondolva talán az is opció lehet,hogy mint a cigány stukatornál csak másként,polisztiról gyba felragasztom a drájbid hálót és azt áthuzom egy fedőréteggel ugyanabból az anyagból.Már nem tudom a nevét de van belöle 2 zsákkal ami színre kevert és ha behuzzuk a falat vele akkor olyan mint a nemesvakolat és nem víz áteresztő.
Köszönöm a válaszokat,még gondolat inditónak is jó!
3. Igazad van.Mint évekkel ezelött kiderült az austrothermnél a hőhíd 3cm-nél van.Ezt prsze sokan nem tudják,na mindegy.Tehát,ha 2 cm-es a szigetelő akkor a hőhidnak köszönhetően a pára a szigetelő és fal közé jut ami nem szerencsésEsetemben ez nem lényeg mert télen a műhejben csak kevés időt töltök és nem pazarolom az energiát fűtésre.Miért?Mert már akkor elégedett vagyok ha a lakást némileg fel tudom fűteni mert az elszabadult energia árak ennyit engednek számomra.És a műhelyem csak sufni tuning szinten működik,tehát kereső tevékenységet nem folytatok benne.
A te válaszodat is értékelem és köszönöm!
A trapézlemez se jó önmagában, mert annak meg a belső felületén csapódik ki a pára fűtéstől függetlenül, eláztatva az alatta lévő lécezést. Hiába hagysz légrést, akkor is lesz lecsapódás, az elpárolgása kétséges. Szóval szerintem csak a filcezett trapézlemez lehet jó megoldás, a filc magában tartja a nedvességet, nem áztatja a lécezést és így már ki is párolog.
Olcsó megoldás még az lehet, hogy GV45-öt olvasztani/rászegezni az OSB-re, 10-15 évig biztos jó. Az a baj amúgy ezekkel a könnyűszerkezetes épületekkel, hogy maga a szerkezet része úgyahogy buksza barát, de ha a szigeteléseket (víz és hő) normálisan akarjátok megcsinálni az már drága. Én pl. emiatt bontott téglából épitettem sufnit, be sincs vakolva se kívül se belül, zártszelvény teteje van filcezett trapézlemezzel. Fűtve sose volt, nincs páralecsapódás se a falakon, se a tetőn (pontosabban ott a filcezés felfogja, és elpárolog így nem csöpög lenek). Ajtót, ablakot meg bontott vasból, hulladék üvegből készítettem, jelentős páralecsapódás ott sincs.
6. Teljesen egyet értek veled.A műhelyemnek csináltam beton alapot amibe a gerenda tartókat bele tettem.Az oszlopokat felállitottam,csavarozva,majd megcsináltam a vázat és azt boritottam be osb lemezekkel.Persze az andrásolást nem hagytam ki.Majd az osb-re tettem hajópadlot amit lazurral kezeltem.A műhely hátulja maradt el mert épiteni akartam mőgé még egy tárolót,ami elmaradt,így ezzel kialakult a problémám.A tégla jó megoldás,nálam az a baj,hogy a bal oldalamra lebénultam és a kőműves munka már nem fekszik nekem.Dehát keresni kell egy kőművest és az megépiti.Igen,de mivel olyan rendszert épitett ki a kormánynak nevezett hivatal,hogy nem százalékoltak le ezért segélyből kell léteznem, 32500 ft.Na ebből máris érthető a fő gondom.Nem panaszként írom,bár az is lehetne,csak arra akartam mutatni,hogy a lehetőségeim erősen korlátozottak.
Mi az a GV45?Nem ismerem.
Köszönöm a korrékt választ!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!