Lehetséges házi körülmények között működő hangszórót építeni?
Projectmunka megvalósításához szükségem lenne egy olyan hangszóróhoz, aminek teljesen lapos a membránja - így képes lenne megrezegtetni más felületet, vagy rá tudnék ragasztani pl. egy mini vésőtüskét.
Nem tudom, létezik-e ilyen, de arra gondoltam, hogyha reális lehet egy ilyet házilag is megépíteni, akkor talán jó pont lenne, ha magamtól csinálnám meg S ennek a folyamatát is megírnám a dolgozatban.
Előre is köszönöm az útmutatásokat!
Szegény motor!! ☹️
Kár volt érte...
Hangszórónak csak 5 % a hatásfoka! A bevezetett villamos energiának csak 5%-a alakul mechanikai energiává! Ezért minden véső- és rezgő gép elektromos motorral excenteres meghajtással készül, mert ezek hatásfoka 70-80%.
A kérdésben hangszóró is szerepel. Én hangszórókat is javítottam. Házilag csak gyári alkatrészek felhasználásával, össze szerelésével lehet valamilyen hangszórót készíteni.Általában gyengére sikerülnek. Kicsi a hatásfok (így a hangerő), keskeny a lesugárzott frekvencia sáv, nagy a torzítás, nehezen állapítható meg a maximális villamos teljesítmény, nem ismert a lesugárzási karakterisztika, nehezen állapítható meg a rezonancia frekvencia, és így a T/S paraméterek. Ezek után milyen dobozba szerelhető? Milyen értékű a pille és perem rugalmassági ellenállása (rugalmas engedékenység), mekkora a lengő tömeg (hány gramm). Ezeket mind tervezni kell. Ezek a problémák még hangszóró javításkor is felmerülnek, mert a forgalomban lévő hangszóróink nagy része külföldi gyártmány, és nem kapható külföldi alkatrész. Legtöbbször hazai cégek alkatrészeivel javítunk. A külföldi hangszóró kosarába magyar szerelvényt ragasztunk be. Ettől megváltozik a javított hangszóró paraméterei!
Még egy észrevétel: Az ajánlott https oldalt megnézve TILOS zárt alucsőre tekercselni, mert örvégyáram keletkezik, ettől felmelegszik a cséve és 1% alá esik a hatásfok. Ugyancsak tilos vadtekercseléssel tekercselni!Üdv:H.F.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!