Egy hagyományos villanykörte szétszedése veszélyes? Vannak benne mérgező gázok? Elég szellőztetni? Esetleg felrobbanhat?
Vákuum??????????!:D Hát minden lehet, de az nem.
Amúgy tényleg csak az üveg veszélyes.
"Hát minden lehet, de az nem."
Pedig elhiheted. Amíg nem töltötték vmilyen semleges gázzal, addig vákuum volt, mivel a levegőben az izzószál elégne!
Valóigaz, ezért kell(ett) rá az üvegbúra, mert a wolfram pár mp alatt elfüstölne oxigéndús környezetben.
Én még gyerekkoromban, amikor este a szobámban sutyiba rágyújtottam, akkor bűvöltem le néhány izzóról a búrát, mert nem volt öngyújtóm. Kár, hogy egy égő csak egy cigi meggyújtására volt elég ;D
Nem akarok vitatkozni, de én úgy tudom, hogy egyrészt elégne a wolframszál, másrészt a magas hőmérsékleten való izzás miatt párolog is. Ezért ég ki egy idő után az izzó, mert annyira elvékonyodik benne a szál, hogy elszakad.
Vákuumban még nagyobb lenne a párolgás, sokkal hamarabb tönkremenne az izzó.
Ellenben a nagyobb nyomású nemesgáz töltet megakadályozza a wolfram elégését (mivel nincs jelen oxigén), másrészt a nagyobb nyomás miatt csökkenti a prolgást, ezáltal növeli az izzó élettartamát.
Nem, én tudtam rosszul, tényleg lehet benne vákuum. Csak épp nem tudtam elképzelni, hogy kibír ekkora nyomást a villanykörte.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!