Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Hogyan durranhatott így el az...

Hogyan durranhatott így el az izzó?

Figyelt kérdés

Ilyen izzóm van a szobában

[link]

Ma reggel éjszakázásból arra értem haza, hogy felkapcsoláskor szétdurrant a benne lévő üveg illetve levágta az óra melletti kismegszakítót.

[link]

Amit viszont nem értek, hogy ugyan 1 fázis van a házban, de van lakáselosztóm, amiben van 4 kismegszakító.

3 áramkör van a lakásban, a 4. kismegszakító az összes előtt van mint főbiztosíték.

Így van kialakítva:

[link]

A zárlat kialakulásakor hogyan bírt 2 kismegszakítón is átmenni a túl áram míg megakadt a szolgáltató biztosítékánál?

A szolgáltatói kismegszakító 16 amperes ahogyan az összes többi.

2023. ápr. 5. 08:15
1 2 3
 21/25 anonim ***** válasza:

"#16 "A" szabvány (melyik szabvány? a hát szabvány?) nem osztályozza a kismegszakítókat. Diák vagy még vagy direkt trollkodsz hülyeségeket ilyen magabiztossággal?"

Nem mindegy, hogy diák vagyok-e? Én nem beszélek ostobaságokat, te meg igen. Te alighanem gyépés vagy. Melyik szabvány? A kismegszakítós szabvány. De igen, osztályozza. :D :D :D

Itt van például egy Schneider:

[link]

...alul a termék adatlap letöltésre kell kattintani, és az adatlapon ott van a korlátozási osztály. Gyengeleme. :D

"A kérdezőé egy jó példa arra, hogy miért törölheted ki azt a bizonyost a joule integrállal." Elég sok kívánnivalót hagy a felfogásod, hiszen épp arról folyik a beszélgetés, hogy mivel a forgalomban levő kismegszakítók egy zárlatkorlátozási osztályba tartoznak, ezért nincs szelektivitás zárlatnál. :D

2023. ápr. 6. 13:16
 22/25 anonim ***** válasza:
100%

"Ilyen az amikor diákok vagy tanársegédek írnak jegyzetet és lektorálás nélkül publikálják több formális és tárgyi hibával."

Mert Dr Koller László, BME, címzetes egyetemi tanár egy tanársegéd, ugye? :D

Vagy Dr. Domonkos Sándor, a Kandó volt főigazgatója, aki szintén említi ezt műveiben. Vagy Dr. Szemerey Zoltán, aki szintén írt készülékes könyvet, dolgozott a Ganz Villamossági Műveknél, az Erőtervnél, Karlsruhéban doktorált 1987-ben. Zürichben az ABB konszern erőművi ágazatának alelnöke, a kelet-európai erőművi gépgyártás felelőse volt. Ezt követően az ABB Magyarország ügyvezetője. Ezek a tanársegédek. :D

Írd már meg, mi a pontatlanság Koller prof könyvében, szívesen továbbítom neki.

2023. ápr. 6. 15:34
 23/25 anonim ***** válasza:

Honnan indult a kotekedesed? Onnan, hogy en azt irtam, hogy 10ms nagysagrendben bontodik zarlat eseten az aramkor kismegszakito eseteben. Ebbe nem tudom miert alltal bele azzal, hogy mar az elso 2 mondatom baromsag, hiszen ez az igenytelen jegyzetnek publikalt kosz amit belinkeltel, 5ms-et emlit zarlatkorlatozo kismegszakitoknal. Erre irtam, hogy birom mikor cafolod "sajat magad".

Azt is emlitettem, hogy az aramnegyzet integral nem megfelelo a lekapcsolasi ido, ezaltal a kismegszakiton atfolyo zarlati aram (korlatozott zarlati aram mielott belekotnel) nagysaganak, ez altal energiajanak meghatarozasahoz. Labor korulmenyek kozott mukodhet, bar akkoris ketseges. Ugy, hogy az I^2 integrallal esetleg kozelitheted a valosagot. Leirom miert.

Egyreszt az, hogy az adott kismegszakito zarlatkorlatozasa milyen mertekben ervenyesul, azaz mekkora energiat nyel el szazalekosan, attol fugg, hogy a halozati fesz hullamot hol eri a zarlat. Masreszt az, hogy pontosan mekkora feszultseg van a halozaton a zarlat kialakulasanak pillanataban es az azt koveto ms-okban, attol is fugg, hogy mi tortenik a zarlat helyen, ugyanis ott is kialakul egy iv aminek vannak villamos parameterei. Az aram egysegnyi ido alatti nagysaga sem pontosan ismert pont az elobbiek miatt. Nem tudod pontosan mit "kell" integralni, igy az energia sem pontosan ismert.

Arrol nem is beszelve, hogy a legtobb lakossagi halozatnak olyan vacak az ellenallasa, hogy zarlat eseten a kismegszakito aramkorlatozo kepessege nem tud olyan mertekben ervenyesulni, mint egy jo halozaton, ahol relative magas a f. zarlati aram. Ahol ilyen 40-60 eves elosztotablak meg meroszekrenyek vannak, biztos hogy vacak a hurok.

"épp arról folyik a beszélgetés, hogy mivel a forgalomban levő kismegszakítók egy zárlatkorlátozási osztályba tartoznak, ezért nincs szelektivitás zárlatnál."

Pontosan. Hogy ha a ket elvileg azonos tipusu (a kerdezonel mindketto C16 kismegszakito) zarlatkorlatozo berendezesen ugyan az az aram folyik at, miert fordulhat elo az, hogy az egyik lemegy, a masik nem? Elvileg a joule integral adott, nem? Hat nem. Erre irtam, hogy ez jo pelda arra, miert dobhatod ki az ablakon a feltetelezetten ismert energiat. Azert mert valojaban nem ismered. Sem a fuggetlen zarlati aramot, sem a lekapcsolasi idot. Az adott berendezes oregedeset meg plane nem ismered.

2023. ápr. 7. 12:28
 24/25 anonim ***** válasza:

#22 Az a legnagyobb baj ezzel a jegyzettel, hogy feluletesen ismertet. A Kandon ott van pl. Novothni, ha van egy olyan komplexiatasu dolog amit az adott jegyzet nem targyal, nem celja targyalni, csak emlites szinten irja bele, legalabb beleirja hogy ez meg az attol fugg, de a jegyzet nem targyalja, nem ter ki ra bovebben, es hivatkozik egy pontosabb meghatarozast mutato jegyzetre.

Pont az aramnegyzet integral az, aminel nem azt kellene beleirni, hogy ezzel szokas jellemezni a zarlatkorlatozo kismegszakitok kepesseget. Se fule se farka.

Arrol nem is beszelve, hogy igenytelen, nem olvastam el az egeszet de minden oldalon (kb. 10) amit random atporgettem, van fogalmazasi (nem egyszerru helyesirasi, de az is van dogivel, viszont az nem az o saruk) hiba. Engem nem erdekel melyik hol dolgozott (jo konnyu ezt idebas_kodni reszemrol, de akkor is ezt gondolom), meg hogy disszertaciot csinalt, nem tudnak jegyzetet irni es fogalmazni. Nem kell az egyetemi tanarokat balvanyozni 2-3 energetikai termek eloallitasaval foglalkozo cegnel eltoltott palyaev meg egy disszertacio okan. Ok is irhatnak hulyeseget, vagy alkothatnak olyan temarol tudomanyos "szintu" leirast, megkozelitest, amiben van, es olyanrol is amiben nincs valos vagy pontos ismeretuk. Kezeld ketsegekkel mindet.

Mertel az egyetemen zarlati aramot?

2023. ápr. 7. 12:41
 25/25 anonim ***** válasza:
100%

"Pont az aramnegyzet integral az, aminel nem azt kellene beleirni, hogy ezzel szokas jellemezni a zarlatkorlatozo kismegszakitok kepesseget. Se fule se farka."

De hát ezzel jellemzik, most írom negyedszer. :D Te nem érted a magyar szavakat?

2023. ápr. 7. 15:23
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!