Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Régi lámpabúrához csak két...

Régi lámpabúrához csak két vezeték van vezetve, LED lámpát szeretnék bekötni, amihez három vezeték van?

Figyelt kérdés
Szuterénben falon kívül van vezeték vezetve, de a lámpához csak kettő megy. Nincs se időm most se energiám újrahúzni az egészet, elegendő ha a led lámpát csak fázis - nullával a védő kihagyásával kötöm be? A védő vezetéket elég szigetelőszalagozni?
2021. nov. 10. 12:50
1 2 3 4
 21/32 anonim ***** válasza:
A pince speciális helyiség ilyen szempontból, ez is jól mutatja, hogy valódi érved neked sincs rá. A cserélhető körtékhez meg írtam, hogy amúgy is áramtalanítani kellene bármilyen szereléskor, ezt miért nem veszed figyelembe, ha már ennyire be akarod tartatni az előírásokat?
2021. nov. 11. 11:33
 22/32 anonim ***** válasza:

#19: az érintésvédelmi előírások betartasa nem a rendeltetésszerű használattól során véd meg.

Az egy életbiztosítás.

Persze a plafonon van, amíg valaki nem takarítja meg kicsit erősebben, vagy nem ér hozzá véletlenül öltözés közben vagy pakolás közben egy fémtárggyal véletlenül, nem is fog a házra kikerülni a fázis. De főleg ilyen ekecs hálózatokban nem ritka a nulla szakadás, vagy egyszerűen akkorát kapott a lámpa véletlenül, hogy megsérült a szigetelése vagy teljesen elengedte a kötés a fázis vezetőt.

Nyilván ha van FI relé, az sok hibát megbocsát, az is egy extra védelem, nem véletlenül kötelező a védőföld ÉS a FI relé egyszerre

2021. nov. 11. 12:06
 23/32 anonim ***** válasza:

21 az a baj, hogy te csak vitatkozni jöttél, úgyhogy nincs miről beszélni.

“ valódi érved neked sincs rá”

A hálózatot szabványok szerint kell tervezni/szerelni, nem érvek alapján.

Egyébként én vagyok az akit lepontoztak rejtett nullázás miatt. Csak válaszoltam a kérdésedre, hogy másnak miért lehet fontos az érintésvédelem.

A pincében nem értem mitől lenne speciális, lent nem

ráz az áram? Nekem egy vendégappartman, hobbihelyiség és infrakabin van lent.

“ A cserélhető körtékhez meg írtam, hogy amúgy is áramtalanítani kellene bármilyen szereléskor, ezt miért nem veszed figyelembe, ”

Te sem veszed figyelembe, hogy írtam a fali lámpát. Nálam a folyosón falikarok vannak fémtesttel, kb. szemmagasságban. Bárki bármikor hozzányúlhat anélkül, hogy izzót akarna cserélni.

Ezek mind csak példák.

2021. nov. 11. 12:31
 24/32 anonim ***** válasza:

22 eleve csak védőfölddel effektív a fi relé igazán. Földeletlenül akkor old le, ha már rajtad folyik az a 30 mA, vagy amekkora a fi-relé.

Ha földelve van, már akkor leold, ha esetleg van a test felé akkora átvezetés, ami több ennél a 30 mA-nél, de a megszakítót még messze nem oldja le.

2021. nov. 11. 12:35
 25/32 anonim ***** válasza:
#24: én ezt mind ertem, csak azt mondom hogyha van FI relé, azért az leold mielőtt agyonverne az áram, megrázni úgyis meg fog, de nagy eséllyel túléled, ha ijedtedben nem esel hanyatt.
2021. nov. 11. 13:23
 26/32 anonim ***** válasza:

"21 az a baj, hogy te csak vitatkozni jöttél, úgyhogy nincs miről beszélni."

Ez lenne a nagy szakmai érv? Hogy vitatkozni jöttem?

"A hálózatot szabványok szerint kell tervezni/szerelni, nem érvek alapján."

Hogyha egyszer annak idején nem húzták be, akkor miért kéne újratervezni az egészet egy lámpacsere miatt? Mit nem lehet ezen érteni? Újratervezni akkor kell, amikor kifejezetten a villanyhálózatot húzzák újra. Most csak egy lámpacseréről van szó.

"Csak válaszoltam a kérdésedre, hogy másnak miért lehet fontos az érintésvédelem."

OK, elfogadom, hogy te ezt az álláspontot képviseled. De azt nem fogadom el, hogy itt sokak szerint a kérdezőnek fel kéne túrnia a házát, egy hiányzó ér miatt... Majd ha a teljes villanyhálózatot érinti a felújítás, akkor rendbe teszi azt is.

"A pincében nem értem mitől lenne speciális, lent nem ráz az áram?"

Alacsony belmagasságú helyiség, ahol jó eséllyel érinthető a plafonon lévő lámpa. A kérdés nem erről a helyzetről szól.

"Te sem veszed figyelembe, hogy írtam a fali lámpát."

Nem, mert nem ilyen lámpáról szólt a kérdés.

2021. nov. 11. 15:55
 27/32 anonim ***** válasza:

“ Hogyha egyszer annak idején nem húzták be, akkor miért kéne újratervezni az egészet egy lámpacsere miatt?”

Korábban pont ezt írtam én is, hogy nálam is így van, renoválásnál szobánként cserélem. Addig meg marad ahogy van.

“ Nem, mert nem ilyen lámpáról szólt a kérdés.”

Nem írta, hogy milyen, viszont közben utána kellett néznem, mi a tököm az a szuterén. Tulajdonképpen az, ami nálam a pince, csak nem tudok franciául.

Szóval nem lőttem nagyon mellé a pincével.

2021. nov. 11. 16:05
 28/32 A kérdező kommentje:

#27 Ki minek hívja... nekem szuterén inkább, a pince nekem a borospincét jelenti, nem a ház alatti "alagsort". De amúgy igen, "alápincézett", szokták írni.

Elvileg a szuterén nem szokott földbe lenni, a miénk félig a földben van, mélygarázsos, szóval legyen pince mindegy.

2021. nov. 11. 16:09
 29/32 anonim ***** válasza:
Akkor ha jól értem, a szuterénben is alacsony a belmagasság? Én abban a hitben vagyok, hogy az teljes értékű szint, csak félig a föld alá süllyesztve.
2021. nov. 11. 16:12
 30/32 anonim ***** válasza:
28 ezzel nem téged savaztalak, én nem tudtam. A szót hallottam már, csak a jelentését nem tudtam.
2021. nov. 11. 16:14
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!