Régi lámpabúrához csak két vezeték van vezetve, LED
lámpát szeretnék bekötni, amihez három vezeték van?
Nyugodtan bekötheted földelés nélkül az csak szabvány szöveg hogy földelés nélkül tilos használni ha nincs nincs nem kell ezen agyalni, 10 ből 8 helyen még mindig nincs földelés a lámpáknál sőtt sok helyen az egész házban. Azt viszont felejtsd el hogy a földelést a nullával összekötötd mert az életveszélyes. Vissza se vidd mert nem fogsz kapni csak fémházasat csak földeléssel . (vill.szer)
2021. nov. 10. 19:59
2021. nov. 10. 20:18
#11: sajnos már így is túl sok áramütést és gányolást láttam a fajtádtól, legalább ne terjeszd a fasságot.
Ha nincs földelés, akkor használj kettős szigetelésű lámpát.
2021. nov. 10. 20:35
14/32 A kérdező kommentje:
#13 Ezek szerint akkor csoda hogy eddig nem bacott meg az áram engem izzócsere közben...?
Inkább megkérdem a környezetem, mert annyi ellentmondás van itt hogy inkább hagyom a gyk-t...
10# régen is tilos volt!( És rejtett nullázásnak hívják)
Ha szakad a nullád valahol, utáni részen,fázist küldesz a testre!
2021. nov. 10. 20:49
Kérdező! Azért van a lámpán 3 vezeték, mert be kell kötni! Ha nem megoldható a megfelelő és biztonságos kötés, akkor másik típust kell választani, ami 2 vezetékkel is biztonságos.( Kettős szigetelésű)
2021. nov. 10. 20:52
15: olvastam én is, de abban a formában, hogy 10 kvadrát alatt tilos, az általad említett okból.
2021. nov. 10. 21:01
18/32 A kérdező kommentje:
Oké, akkor behúzok még egy vezetéket. Remélem a fő kábelkötegen ami lejön van védő... ha nincs akkor marad a villanyszerelő. Csak akkor már többszörösen túllépi a keretet a történet... egy kis többlet fényért cserébe.
Komolyan érdekelne, hogy mégis milyen áramütés ellen akarnak itt védekezni a válaszolók. A lámpa a plafonon van, nem elérhető magasságban, még ugrálva sem lehet elérni. Egy életben hányszor ér hozzá a lámpához az ember? Pláne LED lámpához, amiben elvi szinten cserélni sem kell/lehet az égőt. Ha meg mégis, akkor addigra lenyomja a megszakítót, ami villanyszerelés alkalmával amúgy is épp annyira kötelező lenne, mint a védőér megléte, ha már ennyire hirdeti valaki az igét, akkor ezt is vegye figyelembe. Ha anno nem húztak be harmadik eret, akkor nincs mit bekötni, ennyi. Semmilyen hátrányai nem lesz belőle egy plafonon lévő lámpa esetén.
2021. nov. 11. 11:06
“ A lámpa a plafonon van”
Kivéve amikor nem. De ha igen, nekem pl. a “pincében” 205 cm a magasság.
“ Pláne LED lámpához, amiben elvi szinten cserélni sem kell/lehet az égőt. ”
Legalább 10 éve van led-körte (szándékosan nem írtam izzót), e14 e27, gu10 és mindenféle formában.
Az utóbbi időkben pedig egyre több lámpatestet gyártanak kizárólag a led kisebb teljesítményéhez.
2021. nov. 11. 11:26
Kapcsolódó kérdések: