Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Régi lámpabúrához csak két...

Régi lámpabúrához csak két vezeték van vezetve, LED lámpát szeretnék bekötni, amihez három vezeték van?

Figyelt kérdés
Szuterénben falon kívül van vezeték vezetve, de a lámpához csak kettő megy. Nincs se időm most se energiám újrahúzni az egészet, elegendő ha a led lámpát csak fázis - nullával a védő kihagyásával kötöm be? A védő vezetéket elég szigetelőszalagozni?
2021. nov. 10. 12:50
1 2 3 4
 1/32 anonim ***** válasza:
0%

Gondolom akkor fém a burkolat. Ha igen, akkor még az is jobb, ha a nullával kötöd össze a védőföldet, mintha “lógva” hagyod.

Tilos mindkettő, de akkor már ez a kisebbik rossz.

2021. nov. 10. 13:11
 2/32 A kérdező kommentje:
A gond hogy a házból lóg ki a vezeték és azt kéne összekötni ami a kábelcsatornában van. Szóval kötődobozt vettem, meg egy hármas karos csatlakozót. De csak két vezetékem van a háromhoz, ami a ledlámpához van.
2021. nov. 10. 13:15
 3/32 anonim ***** válasza:
A hármas karos csatlakozó a wago?
2021. nov. 10. 13:20
 4/32 A kérdező kommentje:
Igen, de rájöttem hogy egyenes kellene nem az elosztós, de mindegy mert az is kellesz csak máshova.
2021. nov. 10. 13:48
 5/32 anonim ***** válasza:
Van villanyszerelő haverod?
2021. nov. 10. 14:21
 6/32 anonim ***** válasza:
77%
Müködéshez elég a fázis + 0. A védöföld "csak" az életvédelem miatt van. Te házad, te döntesz.
2021. nov. 10. 14:31
 7/32 anonim ***** válasza:
63%

Ha nincs időd és energiád akkor vidd vissza a lámpát a boltba, és vegyél egy műanyag házasat, amihez nem kell védőföld.

Amúgy egy falon kívüli kábelcsatornában kemény pár perc alatt odavihetnéd a védőföldet.

Fémházas eszközt kötelező földelni.

2021. nov. 10. 15:35
 8/32 A kérdező kommentje:
Rendben, értettem! :) Amúgy a mostani lámpa még a jó régi pincelámpa verzió, kerámia foglalatos, fémházas, üvegbúrás... Van ismerős csak szabadidőmben akartam volna megoldani, gondoltam csak nem olyan bonyolult. De megnézem a harmadik vezetéket tudok-e majd bekötni, gondolom igen, mert egy helyiséggel arrébb meg már az van. Bár ott meg furán van a foglalatba kötve, két vezeték egymás mellé van nyomorítva jobboldalon, balon egy.
2021. nov. 10. 17:55
 9/32 anonim ***** válasza:

1# a legnagyobb baromságot, és legveszélyesebb barkácsolást ne ajánlgassad! Nemcsak tilos, de életveszélyes!

7# teljesen jó, szakszerű válasz.

2021. nov. 10. 19:18
 10/32 anonim ***** válasza:

9# az öreg házak 90%-a így van.

Amit pár éve vettem, az is még így volt(ráadásul cső nélkül lapos kábellel a vakolatban), a pincében van a földelőpint, ami össze van kötve a nullával. Szobánként húzom át renováláskor 3 vezetékesre. Az elmúlt 50 évben az utcában senki sem halt meg áramütésben, az összes ház ilyen volt még. Maradjunk annyiban, hogy tilos.

Tehát szerinted közös nulla-föld, ami régen elfogadott volt, veszélyesebb, mint be sem kötni a gép földjét. Okos.

2021. nov. 10. 19:39
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!