A nagyon közelmúltban, hogy zajlik a lakáskiadás foglaló, közjegyzői része?
Vidéki vagyok, egy nap megyek Pestre, akkor tudom lefoglalni a lakást, utána pár nap múlva tudok költözni. Itt vidéken 5000 a foglaló és kész. A fővárosban mennyi? Mert egyhavit nem hagyok csak úgy, hogy majd pár nap múlva jövök bőröndökkel, holmival.
Ha közjegyzői szerződést szeretne a tulaj, akkor pl. hétvégén dolgozik a közjegyző? Vagy hétközben 10 perc múlva ráér, amikor azon az egy napon vagyok Pesten?
Szerződéskötéskor nem egy havi, hanem 2-3 havi pénzt kérnek! Még hogy 5000? Komolytalan, akkor inkább el se indulj!
A közjegyző természetesen nem dolgozik hétvégén, és nem is pattan azért, mert te akkor kegyeskedsz ráérni - de bele lehet írni a szerződésbe, hogy a szerződés akkor marad érvényben, ha két héten belül aláírod a kiköltözési nyilatkozatot is a közjegyzőnél.
Általában az a menete, hogy a szerződés aláírásakor átadod a kauciót (2-3 havi lakbér), és kifizeted a tárgyhavi lakbért mellé. Ekkor kapod meg a kulcsokat is meg mindent, szóval nem is értem, miért nem adnád ezt szívesen, hogy majd pár nap múlva jössz.
A közjegyzővel meg szerintem az albérlet kiadói igen kis százalékban szoktak xarakodni, de ha fontos, akkor ahogy az előző válaszoló is mondta, megszabtok egy relatíve bő határidőt, amíg biztosan tudod, hogy el tudsz hozzá jutni.
Csak kíváncsiságból, melyik vidék az, ahol 5000 ft foglalóért adnak albérletet? Ilyenről még csak nem is hallottam soha.
2-3#
köszi, ez a későbbi közjegyzősködés eszembe sem jutott. Odaadom a kauciót, meg fizetnivalót, nyilván, egyértelmű, de nem úgy, hogy fizetek hétközbeni napon, amikor fel tudok menni Pestre, csak hogy tutira legyen hová menni hétvégétől és kulcsot pedig majd a költözés napján hétvégén kapom meg.
Tehát, ha jól értelmezem, pl. szerdán fizetek mindent, kapom a kulcsot és hétvégén költözöm? Ok, hogy ezt a tulajjal kell megbeszélnem, de ilyenkor, amikor nem a szomszédos utcából ruccanok át, hogy szokott lenni?
4# értem, gondoltam, hogy nem 5000, példának írtam.
6#: akkor még mindig nem értem. Szerdán megtetszik az egyik kiadó lakás, de csak hétvégén tudok költözni. A bérbeadó az ígéretemnek fog hinni és megvár szombatra a szerződéskötéssel? Addig másnak nem fogja kiadni? MInt írtam, vidéki vok, nem a szomszédos kerületből ruccanok át. Vagy megkapom a kulcsot, szerződést is kötünk, fizetek és mindezt az előző hónap utolsó napjaiban? És ha beköltözök? Ingyen lakok pár napig? Tényleg nem értem.
Vidéken van egy kiadó lakásunk, itt teljesen más a helyzet úgy látom.
A legbiztosabb, ha ott rögtön szerződtök, kifizeted a kauciót + 1 havi bérleti díjat, megkapod a kulcsokat, írtok birtokbaadási jegyzőkönyvet stb. és utólag elmész a közjegyzőhöz.
Foglalót nem szokás adni.
De tulajtól függ. Lehet, hogy megvár pár napot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!