Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » A társasház rendelkezhet így?

A társasház rendelkezhet így?

Figyelt kérdés
Saját zárt udvarral rendelkező társasház. Van kis szalonnasütő, hinta, homokozó. Az autómmal beállok az udvarra. Jött egy nő, hogy azonnal menjek ki, ez az ő helye ( szokásjog😃) a vicc az, hogy két hetente kb 1 estét használja amikor a külföldön dolgozó férje hazajön. Mondtam neki hogy oké, péntek szombat este nem fogok odaállni, hanem a udvar egy másik helyére hogy ne legyen vita. Erre azt mondta hogy az albérlők az egész udvarra nem állhatnak be. Na itt elszakadt a cérna. Mondtam neki, hogyha majd hogy egy társasházi szabályzatot ahol ez le van írva, vagy egy tulajdoni lapot, miszerint az a parkoló az övé, akkor nem állok oda... a kérdés: a társasház hozhat ilyen szabályt esetleg? Ezt nem üti a törvény? Miszerint albérlőként jogom van beállni oda.... sosem éltem még alvérletben, vagy társasházban, munka miatt egy évre most bevállaltam. Számomra ez hihetetlen. Komolyan elvárja hogy ott van üresen a hely az esetek 80%ában én meg parkoljak az utcán....
2019. febr. 20. 07:04
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
53%
A lakáshoz, amit bérelsz, tartozik udvari beállási lehetőség? Hogy szól a szerződésed? Minden válasznak ott kell lennie a szerződésedben. Ha erre nincs külön kitétel, akkor nem parkolhatsz a társasház területén.
2019. febr. 20. 07:08
 2/13 A kérdező kommentje:
Szóval most hogy összevesztem vele ( ugyanis alpári, lekezelő stílusban adta elő) kicsit aggódok, hogy esetleg egyik reggelre végigkarcolja stb a kocsim.... vannak elveim, azért sem fogok az utcán parkolni, amíg azt megfelelően alá nem támasztja. Az, hogy szerinte az albérlők a hontát sem használhatják (unokahugom 1x 10percre használta) vicc.... 2 diplomám van ( mérnök-növényorvos) edddig mindig faluban vagy tanyán éltem, mivel ugye főként mezőgazdasággal rendelkező ügyfélköröm van. és így fogalmazott: “ itt szokásjog uralkodik, ha nem tetszik húzz vissza a koszos tanyádra, ahonnan höttél, meg vidd a benga autódat is ( terrano) te falusi suttyó) felment a pumpa....
2019. febr. 20. 07:11
 3/13 A kérdező kommentje:
Bele van írva. ( a bérlő szabadon használhatja a társasházboz tartozó közös területeket)
2019. febr. 20. 07:12
 4/13 A kérdező kommentje:
A szerződés egy dolog, a társasházi szabályzat megibt egy, illetve vannak törvények😂 ha a szerződésbe ez bele van írva, de ha beleveszik a házirendbe hogy nem lehet, akkor mi a helyzet? Ha jól láttam jövő héten lesz közgyűlése a társasházbak.
2019. febr. 20. 07:14
 5/13 anonim ***** válasza:
85%
Akkor véleményem szerint igen, használhatod. Egyébként van annyi parkolóhely, ahány lakás van a társasházban?
2019. febr. 20. 07:16
 6/13 A kérdező kommentje:
Garázs (belső udvarról megközelíthető) + parkolóhely összesen annyi van. Csak valaki kiadta a garázs bérbe, és az is a parkolóhelyekre áll. Nekem az a véleményem, hogy “aki kapja marja” hisz lakásvásárláskor nem adtak hozzá beállási lehetőséget, (nem kellett megvenni) így az közösbek számít, amit ha bérlek, azt is bérlem....
2019. febr. 20. 07:21
 7/13 anonim ***** válasza:
76%

Úgy gondolom, igazad van. Szüleim is olyan társasházban laknak, ahol az udvari beállóhelyeknek nincs külön helyrajzi száma, elvileg mindegyik lakáshoz tartozik egy beálló. Az elején ki lett jelölve (talán az Alapító Okirat-ban benne van), hogy melyik lakáshoz melyik beállóhely tartozik.

Mivel a lakás elválaszthatatlan részét képezi, így azzal együtt használható. És igen, ilyenkor kavar be a "szokásjog". :-) Érdemes lenne megmondani a kedves szomszédnak, hogy ezirányú problémájával forduljon a tulajdonoshoz, mert véleményed szerint te jogszerűen használod.

2019. febr. 20. 07:30
 8/13 anonim ***** válasza:
38%
Én rákérdeznék a tulajnál, tartozik-e a "szokásjog" alapján (vagy bármilyen egyéb írásbeli közgyűlési határozat alapján) a lakáshoz parkoló. És azt használnám, ha igen. Ha nem, megkérdezném a tulajt, hogy lehet-e intézni egyet. De az adott szituációt nem tudom megítélni. Sokat érsz azzal, ha neked van igazad, de a másik fél cserébe összekarcolja az autót. Másik szabad hely nincs?
2019. febr. 20. 08:48
 9/13 anonim ***** válasza:
80%

Amikor mi vettük a lakást, akkor a kedves szomszéd jött a szokásjoggal. Én meg. Ondtam neki, hogy lakógyűlésen megbeszéljük, de nekem több szabazatom van, mint neki (nagyobb a lakás). Azóta lecseréltük a közös képviselőt és új szokásokat vezettünk be.

Egy időben kiadtuk a lakást. A bérlőknek pont ugyanannyi joguk volt a közös terület használatát illetően, mint nekünk.

Ha te fiteted a közös költséget, akkor pont ugyanannyi jogod van használni a közös területet, mint a tulajdonosoknak.

Ha mégeysze rígy beszél veled, akkor mondd neki, hogy ilyenalpári bunkó beszédet még sose hallottál falun, ez a városi módi?

2019. febr. 20. 09:48
 10/13 anonim ***** válasza:
100%

#9: Így kell ezt! Mivel a tulaj kiadta a lakást, vele együtt kiadta a beállási lehetőséget is. Ha a bérleti szerződésben nincs kikötve, hogy nem állhatsz be (mert mondjuk ő áll be), akkor a jogszerűen állsz be. Pláne, hogy a közös költséget TE fizeted!

A szomszéd nyanyával nem vagy szerződéses viszonyban, nem kell vele foglalkozni. Semmi köze, hogy milyen jogcímen laksz a lakásban. Lehetnél pl rokon vagy szívességi lakáshasználó is, semmi köze hozzá!

Te egyedül a tulajjal vagy szerződéses viszonyban. Ő persze a nyanyával is, de ez meg nem a te dolgod.

2019. febr. 20. 12:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!