Mennyi időnek felel meg albérletnél a "hosszútávra"?
19/F vagyok, júniusban fejezem be a technikusim. (Érettségim már van), és arra gondoltam, hogy ha fél évig gyűjtögetek fizetésből (persze adnék itthonra belőle), akkor elköltöznék albérletbe. Azt, hogy egyedül, vagy egy jó baráttal még nem tudom.
A probléma ott kezdődik, hogy miután elköltözök szeretnék ugyanúgy gyűjteni, max a legvégén valami hitelt felvenni, de nem így. Viszont ez kevésbé menne, ha félévente új helyre kéne költözni szerintem.
Szóval amikor hosszútávra hírdetnek azt a bérbeadó szabja meg, vagy ajánlhatok énis?
Már előre félek az ilyenektől, hogy ő kötni akar egy 1 éves szerződést (gondolom ez az alapján van), aztán ha lejár ő inkább úgydönt eladja valakinek a helyet.
Ezért szeretnék ténylegesen hosszútávra egy helyen lakni akár 3-5 évig, amíg nem érzem azt hogy tudok sajátot vásárolni.
Általában, ahol tervezik eladni a lakást, ott szól előre a tulaj, tehát tudod, hogy készülhetsz rá X időn belül. Persze, megesik, hogy elkel egy hónap alatt, vagy nem megy el egy év alatt sem, szóval ez sem fix, de ahol eladásra készülnek, az nem lesz hosszú táv.
A minimum egy évet (fix szerződést) azért szokták megjelölni, hogy védve legyen a bérbeadó is, ne ugráljanak neki a komolytalan bérlők havonta. Bele szokott kerülni, hogyha egy éven belül felmondod a lakást, akkor bukod a kauciót, vagy legalábbis egy részét mondjuk, hogy kisebb legyen a bukta a tulajnak. Neked is védelem, mert rá is vonatkozik, hogyha ő akar hamarabb kitenni akármi miatt, akkor kötbért fizet (nálunk pl. ez ugyanúgy a kaució összege). Meg persze, ha nem elégedett veled, vagy te vele, akkor az év végén harag nélkül megválhattok egymástól. Az egy év után aztán vagy hosszabbodik, vagy határozatlanra vált a szerződés, ez már megbeszélés kérdése.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!