Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Szerintetek ez milyen ötlet a...

Szerintetek ez milyen ötlet a télire takarékoskodásra?

Figyelt kérdés

Albérletben lakunk egy gázzal (konvektor) fűthető lakásban. Mivel van két kisgyerek, akik miatt télen nem lehet hideg, arra gondoltam, hogy az idei télre előre takarékoskodnék a gázszámlára.

250 m³ gáz simán elmegy egy hidegebb időszakban. Leolvasás szerint fizetünk. A nyári hónapok így igen "olcsók". Tehát arra gondoltam, hogy megszabnék egy keretet, ami fixen a lakbérre, rezsire lenne csak szigorúan. Ami megmaradna belőle, az pedig félre lenne rakva.

Nem tudom mennyire érthetően írtam le, de szerintetek ez így jó lehet?

(35ezer a lakbér+10746ft a közösköltség, 185 a villany és 1200 ft a víz alapdíja. 629 ft a víz/m³, mi kb 10-14 m³ használunk attól függően, mennyit mosok. Sárosabb időben a szennyes is több. A villany 43ft, 125-135 kw-t használunk, a gáz meg ugye időjárásfüggő. Szerintem jóidőben 60-65ezer ft-ból ki fogunk jönni, a keret pedig 80ezer ft lenne, úgy gondoltam.)

2018. ápr. 3. 11:06
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:

Én azt mondanám, hogy mindig kell, hogy legyen tartalék.

Nagyjából tudom, hogy mennyi pénz kell az alap megélhetésemre. Erre mindig rászámolok valamennyit biztonságként, hirtelen költhető keretként, így 150 ezer forintot hagyok magamnak a hónapra. Az összes többi megy a megtakarításba, aztán van mihez nyúlni, ha valami gond van.

Tarthatnál valahol egy borítékot (vagy szintén inkább számlát), amibe havi 15-20 ezer forintot elteszel. Nevezhetjük ezt téli előtakarékosságnak, de jó ez arra is, ha esetleg valami nem várt dolog közbejön. A lényeg, hogy véletlenül sem hirtelen vásárlásokra elköltendő. :) NEM PERSELY! Max malac, amit csak összetöréssel tudsz felnyitni, mert ha egyszer hozzányúlsz, másodszorra is hozzá fogsz és akkor vége. Ha így tudatosítod agyban, hogy ez mire megy, akkor nem lesz gond. Mondogatni kell, hogy az a pénz nincs. El kell felejteni, törölni kell a tudatból. Csak így lehet hatékonyan megtakarítani.

Tudom, mert alapjáraton én is ilyen vagyok.

2018. ápr. 3. 20:05
 12/18 kovpet ***** válasza:
Ha nem tudtok átalányt fizetni, akkor is tudtok, csak nem a szolgáltató (bérbeadó) felé, hanem magatok felé :) "Fizessetek" nyáron is annyit, amennyi az átalány lenne és akkor télen is elég lesz már ugyan annyi, hiszen már tavaszodik, mire megint sok lenne a fűtés, addigra lesz tartalékotok.
2018. ápr. 4. 13:08
 13/18 A kérdező kommentje:
Télen 80-85ezer ft között fizettünk, ezért gondoltam, hogy nyáron is fixen ennyit szánnék rá. Téli, nyári leállás is van a munkahelyemen, így tuti nem lenne akkora "érvágás" a téli leállás karácsonnyal fűszerezve.
2018. ápr. 4. 16:39
 14/18 anonim ***** válasza:
250 m3 az mi? Évente irtó kevés, havonta rengeteg. Nekünk évi 2500 m3 de régi családi ház és abszolút nincs szigetelés. Szerintem jó sok. De még ez sincs havi átlagban 250 m3.
2018. ápr. 4. 19:01
 15/18 A kérdező kommentje:

Téli hónapokban ennyi, nyáron meg ugye kevesebb lesz.

Novemberben költöztünk ide. Azóta általában ennyit fogyasztottunk. A melegvíz, a tűzhely és a konvektorok mennek gázzal. Egy nagy és egy kisebb konvektor van. Másfélszobás, szélső lakás, egy oldalról va

2018. ápr. 4. 19:52
 16/18 A kérdező kommentje:

Téli hónapokban ennyi, nyáron meg ugye kevesebb lesz.

Novemberben költöztünk ide. Azóta általában ennyit fogyasztottunk. A melegvíz, a tűzhely és a konvektorok mennek gázzal. Egy nagy és egy kisebb konvektor van. Másfélszobás, szélső lakás, egy oldalról van csak szomszédunk.

2018. ápr. 4. 19:53
 17/18 anonim ***** válasza:

Teljesen épeszű ötlet a költségek kiegyenlítésére való törekvés. Ezt a terhet veszi le részben a szolgáltatói átalány (saját lakásnál), ami lehet aztán bukta is, ha valaki nem lövi be megfelelően és pont a karácsonyi kiköltekezés után fizetheti a hátralékot.

Ha kicsit komolyabban akarod, gyűjthetsz nem csak a rezsi pluszra, hanem a téli eü-i költségekre, táppénz miatti bérkiesésre (ugye a gyerekek télen betsgesebbek)....stb.

Van aki borítékmódszerrel takarékoskodik, más a bankszlámlájához járó takarékszámlákat használja ilyen megtakarításra.

Van egy fb csoport is ami erre épül (mondjuk nekem már az túl hardcore zsugoriság, amit ott egyesek leművelnek, főleg hogy nem mind szükségből teszi): bravúros beosztók a neve.

2018. ápr. 5. 09:54
 18/18 A kérdező kommentje:
Tagja vagyok. Vannak jó tippek, de én nem tudom lesni az akciókat annyira, nekem nincs keretem feketepéntekezni meg hasonlók. Egykeresős család vagyunk, most a téli rezsire, a nyaralásra és az ajándékokra gyűjtök. A kisfiamnak végre szeretnék tortát venni. ... Meg ilyesmik. :) de nem akarom újság/internetbújással tölteni a napi 5 órát, amim van. Ezidő alatt főzök, vásárolok, játszótér stb. .
2018. ápr. 5. 15:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!