Albérlet vagy saját ház?
Én is pont ezt akartam irni. Albérlet esetében több lehetöséged van költözködni. Ha Budapesten belül váltasz munkahelyet, ha várost akarsz, akkor is könnyebb egy albérletet hagyni magad mögött.
Ha valami kár éri a lakást, legtöbb esetben a tulaj fizet. Nálunk például beszakadt a kád, nem az én hibámbol, teljesen rendeltetésszerüen használtam. Nem örültem volna, ha a saját lakásomban történik, és 180 ezres károm keletkezik.
A számlákat nem nekem kell elmennem befizetni, ha szerelö jön nem az én pénzemböl/idömböl megy.
Viszont a mai albérletárak mellett mindezt félretenném, és vennék egy lakást. Az egyik szobát kiadnám valakinek, ugyhogy valamennyi onnan is bejönne.
Ennél bonyolultabb a matek.
Saját lakásnál kell önerő, ami nem kamatozik tovább. (Mondjuk netto 3%/év lenne annak a pénznek a nyeresége.)
Lakásvásárlás költségei, kb. 5%-a lakás árának.
Kell bútorozás, festés, esetleg szerelvények, szakmunka. Mondjuk még 1 millió a vételáron felül.
Karbantartás. (Mondjuk évi 2%-a lakás árának.)
Lakásbiztosítás, számlavezetés, stb már csak apró.
A lakás felértékelődése viszont hasznot hajthat neked. Erre viszont ne alapozz, mert 10 éve a válság is pont ebből lett.
Másrészt most olcsók a hitelek, ha jól keresel, és van tőkéd, érdemes lehet belevágni.
Ha kár keletkezik a lakásban önhibádon kívül, arra van a lakásbiztosítás. A számlákat ma már simán lehet csoportos átutalással intézni, ha nem akarod, akkor észre sem veszed, hogy eltűnt a számládról a pénz, tehát összességében nem túl sok pro-t hoztál fel az albérlet mellett. :) No de nem beléd kötni akarok.
Én laktam pár évig albérletben és most néhány hónapja költöztem sajátba. Ég és föld, bár nehezen tudnám megmagyarázni miért. Jó érzés olyan lakásba hazamenni, ami az ENYÉM. Ha holnap kiakarok ütni egy falat, akkor megtehetem, ha pinkre akarom festeni az egyik falat, megtehetem, ha új csempét akarok, vagy a kád helyett zuhanykabint, akkor megcsináltatom, max a pénztárcám szab határt az elképzeléseimnek, a tulajdonos biztos nem. :) Számomra ez baromi jó érzés, így azt mondanám, hogy fenti feltétel és a mai albérlet árak mellett is egyértelműen saját!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!