Inkább albérlet, vagy hitelfelvétellel saját lakás?!
Én a hitelt választottam, fix Ft törlesztővel havi 65.000 ft, 20 évig. A többi saját pénzből ment.
Ezt az összeget minden gond nélkül kitudom fizetni. (A ház eladási ára kb. fedezi a hitelt) Ha pedig minden kötél szakad akkor vigye az egészet a bank és kimegyek külföldre.
Egy albérlet drágább volna, mint maga a törlesztő. A mostani/jövőbeli félretett pénzemet meg inkább fektetem egy második házba.
Persze ott a kockázat is (bukom az önerőt) de ez van... :)
Albérlet mellett spórolni saját lakásra... aki ilyet ír, az sosem próbálta, vagy átlagon felüli fizetésből él.
Vagy ez, vagy az, a kettő 99%-ban nem megy.
Ha meg már fizetsz, akkor miért ne fizetnéd a sajátodat?
Arról nem beszélve, hogy egy törlsztőrészlet sokszor alacsonyabb, mint az elszállt albérleti díjak.
Nem tudni, meddig marad így, de a hitelek most nagyon jók, az albi díjak viszont az egekben vannak.
Ezzel együtt viszont a lakásárak is, erre is gondolni kell.
Önerő van egyébként?
Albérlet.
300.000 tőke hitelhez porszem a rengetegben, mintha nem is lenne. Hitelt a lakàs forgalmi értékének maximum 80%-àig adnak a bankok. A maradék 20%önerő. És ezen felül kell hogy legyen félretett pénz az ügyintézésre.
És még nem àrt (ez persze nem feltétel) egy vésztartalék hogy munkanélküliség, keresőképtelenség esetén se legyen gond.
Hát ez teljesen a körülményektől függ.
De alapvetően a fő a függetlenség, így ha a saját lakás nem megoldható akkor albérlet és spórolás.
Ez elég összetett kérdés. Sok mindentől függ a helyes válasz. Elképzelhető olyan élethelyzet amikor megéri saját lakást hitelből venni és olyan is, amikor jobb a bérlés.
ha van biztos állásod biztos cégnél és már lépkedtél is kicsit a ranglétrán, akkor elképzelhető, hogy egy saját lakás megoldás lehet.
Ha azonban még fiatal vagy, pályakezdő, vagy csak vacak melód van, akkor jobban jársz, ha megőrzöd a mobilitásodat és nem kötöd magad röghöz egy saját ingatlannal.
Neked kell tudnod, hogyan képzeled el a jövődet 5-10-20 év múlva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!