Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Mi ez a bejelentés lakáskiadás...

Mi ez a bejelentés lakáskiadásnál, amiről sokan beszélnek?

Figyelt kérdés
Szerintem valami tévedés lehet, olvasom sok helyen, hogyha kiad az ember ingatlant, be kell jelenteni a NAV-nak. Én ilyesmiről nem tudok, több ingatlanom is van kiadva, negyedévente utalom a NAV-nak az adóelőleget utánuk, és az adóbevallásban pedig bevallom az ebből származó jövedelmet. Semmit nem jelentettem be sehova, és a könyvelő sem szólt nekem ilyesmiről.
2017. máj. 21. 20:36
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
80%

10,

az összes olyan kérdést lehetne linkelni, ahol a csúnya tulajt szidják, aki "feketén" számla nélkül adja ki a lakását, s arra buzdítják a bérlőt, hogy "nyomja csak fel a navnál", ha kötekedni mer vele.

Halvány lila segédfogalmuk nincs, hogy magánszemélyként se számlát nem kell adni, se havonta jelenteni, hanem elég az adóbevallásban.

2017. máj. 22. 08:10
 12/22 anonim ***** válasza:
73%
11: Elhiszem nektek, csak szeretnék én is látni egy ilyet, mert soha nem olvastam ilyet és sehogy se találok keresve sem.:)
2017. máj. 22. 08:30
 13/22 anonim ***** válasza:
62%

Az SZJA előleget negyedévenként kell befizetni, nem elég utólag, az éves adóbevallást követően.

Mivel a bérlőknek más, a gyakorlatban is használható eszközük nincs egy ámokfutó tulajdonossal szemben, javasolni szokták a NAV megemlítését, mint nyomásgyakorló eszközt. Vagy bejön, vagy nem. Egy próbát megér :)

2017. máj. 22. 09:52
 14/22 xswerdy ***** válasza:
100%

A bérlők a "nem adózik" szinonimájaként használják a "nincs bejelentve" kifejezést.

Pár éve mindenképpen adószámot kellett igényelned magánszemélyként, ha ingatlant adtál ki. És ezt előre kellett megtenned, quasi tényleg bejelentve, hogy ingatlan bérbeadással kívánsz foglalkozni a jövőben. Talán innen maradt meg ez a szóhasználat.

2017. máj. 22. 11:58
 15/22 anonim ***** válasza:

Úgy értik hogy az adót jelented be, nem a lakókat.

De igen, vannak páran akik szerint a bérlőket is be kell jelenteni a NAV-nál. Hülyeség.

2017. máj. 22. 12:12
 16/22 anonim ***** válasza:
52%

Az adóelkerülés és a lakcímbejelentés elszabotálása sokszor kéz a kézben jár. Egy tisztességes tulajdonosnak semmi hátránya nem származhat a lakcímbejelentésből. Ugyanakkor egy simlis bérbeadó igyekszik minél kevesebb feltűnést kelteni - márpedig a lakcímbejelentésnek nyoma marad, és később esetleg felhasználható egy bizonyítási eljárásban. Ugyanezért szoktak a készpénzfizetéshez ragaszkodni: mert vaj van a fejükön.

Akkor is van oka a tulajdonosnak aggodalomra, ha köztudottan már évek óta "elfelejt" adózni. Hiába csak néhány hónapja van szerződésben vele a bérlő, ha a tulaj folyamatában adót csal. Egy ilyen helyzetben a tulajdonos adott esetben bámulatos együttműködésre hajlandó a NAV betűszó hallatán. Érdemes megpróbálni :)

2017. máj. 22. 13:05
 17/22 anonim ***** válasza:

Van Veszprémben egy lakásom, egyetemistáknak adom ki, és igen, volt már olyan, hogy jött a "tájékozott" 18 éves "felnőtt" hogy kobérelne egy szobát, ez a 3. Hely amit megnéz, de egyik helyen sem akarták bejelenteni, mindenhol feketén adták volna ki neki a szobát, de neki fontos, hogy bejelentsék, mert ragaszkodik a jogaihoz...

Egy ismerősöm az ilyeneknek photoshopban kreállt, kamu bejelentő lapot és lakás kiadásnál azt is aláírhatják :)

2017. máj. 22. 13:09
 18/22 xswerdy ***** válasza:

Ahogy fent is írtam, korábban a bérbeadási tevékenység megkezdését valóban be kellett jelenteni a NAV-nak, azaz adószámot kérni. De ma már nincs ilyen.

A lakcím bejelentéshez egyébként nem kell semmit extra aláírni, a bérleti szerződéssel bejelentkezhet a bérlő. De a lakcím bejelentés a bélő kötelessége. Sokan az adózástól függetlenül nem engedik a lakcím bejelentést, keringenek olyan álhírek, miszerint a lakcím bejelentés bárminemű plusz jogokat adna a bérlőnek (pl. nem lehet kirakni akkor sem, ha nem fizet). Ez persze nem igaz.

2017. máj. 22. 13:22
 19/22 anonim ***** válasza:
100%

"Egy ismerősöm az ilyeneknek photoshopban kreállt, kamu bejelentő lapot és lakás kiadásnál azt is aláírhatják :)"

17 # ugye tudod, hogy ez az ismerős (ha csak nem te vagy az) könnyen megütheti emiatt a bokáját!

KAMUBÓL semmit nem íratunk alá és nincs "kamu"-bejelentő lap sem!!

2017. máj. 23. 01:44
 20/22 anonim ***** válasza:

18: Ideiglenes és állandó lakcímnek is bejelentheti?

És az a tulajdonosra nincs hatással semmilyen módon, hogy ideiglenesnek vagy állandónak jelenti be?

a tulajdonos kijelentheti bármikor? Hiszen ha érvényes bérleti szerződés van az jogosít bejelentkezésre, de akkor hogy jelented ki?

2017. máj. 23. 01:50
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!