A párom kitehet a lakásból?
Lehet pl. albérleti szerződést kötni, azzal a kitétellel, hogy a közös életetekre elköltött pénz fele minősül albérleti díjnak. Vagy ezt a témát variálni. Így vonatkoznak rád az albérlők jogai, tehát ha nem akarsz menni, akkor csak bírósági tárgyalás után lehet kitenni. A nem fizető és nem kiköltöző albérlőket is ezért olyan nehéz legálisan kirakni.
De lehet, hogy neked egy egyszerű bejelentkezés is megtenné.
A bejelentés ugyan nem kötelez senkit semmire, tehát ettől még kirakhatnak. Viszont mivel a tulajdonosnak kell aláírni az okmányirodában, ezzel lenne egy bizonyítékod, hogy te tényleg a tulajdonos tudtával laktál ott.
Igazából mitől szeretnéd, hogy védjen a szerződés? Csak hogy ne tudjanak egyből kitenni? Erre elég lenne egy magatok között írt papír, tanúval, hogy a szívességi lakáshasználat megszűnte után X napot (hónapot) kapsz a kiköltözésre.
Igaz, szívességi lakáshasználatnál 15 napos felmondási határidővel lehet kitenni a lakót, de ha megszűnik a használatba adás oka, akkor azonnali hatállyal is.
Más példával: ha én a lakásomba engedem egy haveromat, aztán később úgy gondolom, hogy zavar a jelenléte, akkor 15 nap. De ha észreveszem, hogy ellopta a telefonomat, akkor megszűnt a haverság, tehát azonnal kitehetem.
Ezt az alapszabályt viszont felül lehet írni egy más megállapodással.
Gondolom nem fizetsz lakbért, akkor én nem firtatnám a dolgot. Gyűjts kaucióra, vagy menj vissza a szüleidhez, vagy személyi kölcsön a kaucióra, vagy szobabérlés, munkásszálló. Vannak lehetőségek.
Ha most elkezdenél papírt íratni rögtön levennék miben sántikálsz.
Mellékesen egy párral való összeköltözés komoly próbatétel, az összecsiszolódás legtöbbször nem zökkenőmentes, akadnak súrlódások függetlenül attól, hogy menbyire szereti egymást a párt. Mi pl. majdnem szakítottunk a párommal összeköltözés után pár héttel, de túllendültünk, és már kétgyerekes család vagyunk, a súrlódások hamar elsimultak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!