Hogyan lehet fellépni a főbérlő ellen? Mik a bérlő jogai?
Lakótársam 4 éve lakik az albérletben, én 2. Soha nem volt velünk gond, a bérleti díjjal sem, szomszédokat sosem zavartuk, pedig fiatalok vagyunk. Semmilyen rongálást nem csináltunk, a kedves kis lakás magától omlik, volt már itt 2x csőtörés, kilincscsere mióta itt vagyok. A probléma ott kezdődik, hogy 17-én közölte, a szerződésben foglalt egy hónap ellenére jó lenne 10-ig ellépnénk, ami ma ért volna véget, de a hétvégét még sikerült, lakótársamnak ---kikönyörögnie!!??--- Most ő azt mondogatja kiszámolta a 4 hetet, és hogy ez annyi, nos alapból az egy hónap számomra 30 nap, nem 4 hét, így 17-től 17-ig lenne korrekt, de a 4 hét is legalább 14-e. És a legjobb az ő szájából hangzott el, hogy "lapozzunk, mit számít ez a pár nap!?" Kérdés címsorban egyértelmű, a para, hogy lakótársamnak van benne kauciója, amit klassz lenne visszkapnia?!
(Persze ezerrel keresünk új albit, de eddig gyatra, a valós határidőig több esélyünk lenne.)
Igen, sőt: arra vonatkozik csak igazán.
"6:347. § [Rendes felmondás]
(1) A határozatlan időre kötött szerződést bármelyik fél a hónap tizenötödik napjáig a következő hónap végére mondhatja fel."
A bérbeadó nyugodtan számoljon, amit csak szeretne, integrálhat, deriválhat is, már ha nem sík hülye hozzá.
A Polgári Törvénykönyv egyértelműen fogalmaz, fent már leírták.
Ha fizettek a lakásért, akkor az bérbeadás (a szívességi lakáshasználat színlelt szerződésnek minősül). A bérbeadó alkupozícióját rontja, hogy feltehetőleg adócsaló (azért kellett szívességi lakáshasználatnak hazudni a bérbeadást), ezért mindenféle konfliktust a hatóságokkal kerülni kényszerül.
A felmondásra a jogszabályban foglalt határidőket kell alkalmazni; a szerződés ezzel ellentétes kikötése érvénytelen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!