Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Tényleg van ilyen, hogy a...

Tényleg van ilyen, hogy a szóbeli szerződés felülírja az írásosat?

Figyelt kérdés

Egy haverom magyarázott vmit, következő a történet:

Határozott időre írtam alá a bérleti szerződést (én vagyok a bérlő), de úgy alakult, hogy szeretnék korábban kiköltözni, már augusztustól. Írtam a tulajnak mailt, hogy lehetséges lenne-e, mire ő azt válaszolta, nincs akadálya, meghirdeti a lakást. Így is történt, rögtön az első érdeklődőnek tetszett is a lakás, csakhogy ő július közepén költözne. Számomra nem épp a legkellemesebb, de megoldható a 2 héttel korábbi költözés, és bele is mentem, mert úgy gondolom, a tulaj szívességet tett azzal, hogy a szerződés ellenére előbb elenged, úgy, hogy még a kauciót is visszafizeti (plusz az új bérlővel sem akarok kiszúrni, én is tudom, milyen az, amikor megtalálod a tökéletes lakást, de vmi ilyen apró gikszeren múlik). Haverom viszont azt mondja, barom vagyok, a tulaj nem szívességet tesz, hanem még én mehetnék ügyvédhez, mert azzal, hogy emailben megírta, hogy "ja, ok az augusztus, meghirdetem a lakást", módosítottuk az aláírt bérleti szerződést (sőt szerinte ha ugyanez csak szóban hangzott volna el, az is ugyanilyen értékű), így kötelessége visszaadni a kauciót. A tulaj finoman célzott arra, hogy szimpatikus neki az érdeklődő, ezért tényleg jó lenne, ha meg tudnám oldani a korábbi költözést, mert azért a kaucióról van ám szó... Haver szerint az "új szerződés" értelmében augusztusi költözéssel is JÁR nekem a kaució, és ne hagyjam, hogy a tulaj "fenyegessen".

Javítsatok már ki lécci, de jól gondolom, hogy a haverom kicsit el van tévedve?

2016. máj. 23. 21:40
 1/4 anonim ***** válasza:
87%

"a 2 héttel korábbi költözés, és bele is mentem" - akkor miről beszélünk?

A bérleti szerződés egyébként írásban érvényes, ezért a módosítása ill. megszüntetése is írásbeliséghez kötött. Az e-mail pedig nem elégíti ki az írásbeliség követelményét. Jogilag tehát a szerződésed pillanatnyilag még nincs is módosítva.

2016. máj. 23. 22:14
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

Ebben a történetben ami JÁR, az a haverod ostoba szája.

Örülj, hogy sikerült megegyezned a bérbeadóval.

2016. máj. 23. 22:17
 3/4 A kérdező kommentje:
Jaja, tudom, hogy nincs igazából miről beszélni, mivel megegyeztünk, csak kíváncsi voltam, melyikünknek van igaza a "szerződésmódosítással" kapcsolatban. Úgy gondoltam, rendes volt a tulaj, erre haver meg jött azzal (még mielőtt végleges döntés született), hogy ne legyek már puhap.cs, ne engedjem magam 2 héttel korábban "kilakoltatni", mivel az új szerződés értelmében augusztusig tart a bérleti szerződés, és bármelyik jogász haverja alátámasztaná ezt. Én meg hiába érveltem ezzel-azzal, legyintett, hogy jó, nem értek hozzá :) És amúgy tényleg nem értek hozzá, csak józan paraszti ésszel sakkoztam ki. Köszi a válaszokat!
2016. máj. 24. 09:19
 4/4 anonim ***** válasza:
61%
Nem hiába mondják, hogy a szó elszáll, az írás megmarad. Szóban bárki bármit állíthat, úgy ahogy ő gondolja, bárki letagadja...... erről ennyit -ennyi is az értéke, vagyis sehol sem állja meg a helyét.
2016. máj. 24. 16:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!