Jogosan nem kapom vissza a kauciót?
1 éves bérleti szerződést írtunk alá, 1 havi lakbért és 2 havi kauciót letettünk, viszont a kaució nem szerepel a szerződésben!
2015. okt. 15-én lejárt a szerződés, minden maradt ugyanúgy csak épp új szerződést nem írtunk.
Felmondtuk a szerződést, felmondási idő, minden rendben 30-án átadjuk a kulcsokat. Ki szeretnénk festeni, mindent "eredeti" állapotába vissza adni, természetes elhasználódást nem beleértve, kár nincs a lakásban. Viszont azt mondta a főbérlő, hogy ő szeretné szakemberrel kifestetni, mert mi van ha később lepattog a festék kifogással jött, így a 70 ezer kaucióból csak 30 ezret hajlandó vissza adni. Én legdurvább esetben is 20 ezerből kifesteném az egész lakást.
A kérdésem az, hogy ilyenkor mit tehetek? Tudom a szerződésben benne kéne legyen a kaució is ezt elszúrtam, hogy így aláírtam, de most tényleg csak az ő jó indulatára számíthatok és annyi?
Köszi a válaszokat!
Egyébként ha mi kiköltözünk, nem jön ùj lakó ugyanis hirdeti a lakást, el akarja adni, ezért is költözünk, hogy kicsi gyerekkel ne az utolsó pillanatban keljen pánikolnunk!
Szóval csak le akar hùzni minket...
Ha a szerződésben a kaució nem is szerepel attól még az 1 havi + 2 havi összegről kéne legyen papír.
"Nausea # 2002.12.13. 11:13
a lakástörvény szerint az épület karbantartása (pl. festés) vagy felújítása a bérbeadó kötelezettsége. ha ezt felszólításra nem teljesíti, akkor a bérlő helyette és költségére a munkát elvégezheti.
a bérlő csak a lakás burkolatainak, ajtóinak, ablakainak és berendezéséeinek karbantartására, felújítására köteles."
Okozott károkat természetesen meg kell fizetnie a bérlőnek illetve ez is lehet külön megállapodás kérdése.
" Ha a felek eltérően nem állapodnak meg, a bérlő köteles gondoskodni a lakás burkolatainak, ajtóinak, ablakainak és berendezéseinek a karbantartásáról, felújításáról, pótlásáról, illetőleg cseréjéről. Ebben az esetben a szerződés megkötésekor a lakbért ennek figyelembevételével kell megállapítani.
Ha az épületben, az épület központi berendezéseiben a bérlő vagy a vele együttlakó személyek magatartása miatt kár keletkezik, a bérbeadó a bérlőtől a hiba kijavítását vagy a kár megtérítését követelheti. "
Komoly lehet a kérdező is. Ő 20ezerből kifestené. Mit érdekli milyen lesz, nem az övé, sőt éppen kiköltözik.
Szerintem itt a kérdés az, hogy mennyit pusztult a lakás festése/falai az egy év alatt amig ott lakott.
Ha jól láthatóan akkor indokolt a festés (amiért egyébként a 40 ezer ft is nagyon baráti ár)
Ha nem vagy csak nagyon kis mértékben akkor én nem számolnék fel semmit ezért.
De mint minden ilyen kérdésben a másik fél verzióját is kéne ismerni, hogy véleményt lehessen mondani.
1 év normális használat után általában nincs szükség festésre.
Mielőtt beköltöztünk kifestették. 2 hónap után végig repedeztek a falak, levált a tapéta amit jeleztünk is! Ennyit a szakemberről... Ìgy mi is bármikor megcsináljuk, sőt!
Már nem érdekel, ùgysem tudok mit tenni, csak bánt mert én tisztességes voltam mindig és tisztességesen meg is akartam csinálni, ő meg visszaél vele...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!