Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Határozatlan időre kötöttem...

Orchydie kérdése:

Határozatlan időre kötöttem albérleti szerződést, amelyet pár napja felmondtam emailben. A kauciót le szeretném lakni, viszont a tulaj nem engedi. Mit tehetek?

Figyelt kérdés
A kauciót le szeretném lakni, viszont a tulaj nem engedi, tekintve hogy akkor kapom vissza a pénzt, ha ő mindent rendben talál. Tekintve, hogy egy szarrágó, zsugori nő, tartok tőle, hogy vmit ki fog tlaálni, hogy nem adja vissza.Ebből kifolyólag -szerződésben szereplő tárgyhó 5. napjára szóló- fizetési határidőnek nem tettem eleget, semmit nem utaltam neki. A közüzemi elszámolással kapcsolatban a szerz. Rám nézve hátrányos, mivel egy fix összeg került meghatározásra és az szerepel csak benne, hogy túlfogyasztás esetén mi a teendő. Kiszámoltam, elvileg nekem visszajárna cca 35 e huf. Továbbá megírtam neki, hogy az e havi rezsit kifizetem, amennyiben elszámolunk és igazolja a 6 havi rezsi kifizetéseit. Ennek nem tett eleget, csak azt hajtogatja, hogy jogi útra tereli a dolgot (ügyvéd. No komment). Mikor jeleztem neki, hogy sorry, de a kauciót le is lehet lakni, mert nincs kikötve a szerződésben az ellentetje, azt felelte, hogy mivel nem szerepel benne hogy nem lehet, ezért csak az ő hozzájárulásával tudnám lelakni. A lakás egyébként rendben van, vigyáztam rá, sőt még kifestettem, csapot is cseréltem önköltségen, amit nyilván nem számított be. Arról nem beszélve, hogy a gázbojler miatt többször is megszólalt a szénmonoxis jelző. Konrkétan szivárog vissza vmi gáz a szerelő szerint! ő most attól fél, hogy nem adom vissza a lakást, pedig kell a francnak az a szar. Pü-i szempontból tudnám rendezni, csak épp attól tartok hogy nem kapom majd vissza a kauciót. Mit tegyek? A) elutaljam az e havi rezsit és a bérleti díjat majd személyesen lakás átadáskor adja kézhez neki (kaució megegyezik a bérleti díj összegével, mert egy havi kauciót adtam letétbe neki) b) utaljam el a teljes e havit? Ebben az esetben lehet hogy nem kapom vissza a kauciót. Mellesleg most már kitalálta, hogy a ptk szerint nem minősül hivatalos felmondásnak az email, ezért csak a mai, azaz a 12-i időpontot fogadja el felmondásnak! Tudom, hogy ez igaz, viszont, ma már elektronikus úton leveleznek hivatali szervekben is!
2015. aug. 12. 08:24
 1/5 anonim ***** válasza:
97%
Ha a szerződésben nincs benne se az, hogy lelakható se az, hogy nem, akkor meg kell egyeznetek. De alapvetően a kaució arra van, hogy ha valami kárt talál, azt abból fizesse, tehát nem az utolsó bérleti díjra, logikus, hogy nem hagyja, hogy lelakd, még utolsó hónapban is okozhatsz kárt, ezt ő nem tudhatja. Az a tisztességes, ha kifizeted a bérleti díjat és a kaucióval elszámoltok a kiköltözéskor.
2015. aug. 12. 09:46
 2/5 anonim ***** válasza:
98%
A kaució óvadéknak minősül nem bérleti díjnak elvileg. Ha egy tulaj beleegyezik, hogy lelakhatja a bérlő, akkor a szerződésben szerepelni is szokott pl. "a kaució felmondás esetén megfelel egy havi bérleti díjnak". Ha nincs benne a szerződésben ez a kitétel, akkor biztosíték, s nem lelakható. Igaza van a bérbeadódnak, hogy nem akar biztosíték nélkül maradni, és jogosan kéri az esedékes bérleti díjat.
2015. aug. 12. 12:06
 3/5 A kérdező kommentje:
értem, viszont az a kérdésem, ha elutalom a havi díjat, akkor mit tehetek ha nem adja vissza a kauciót mindenféle indokra hivatkozva??
2015. aug. 12. 14:16
 4/5 anonim ***** válasza:
28%
Perrel, ha nem adózik a bérlemény után akkor NAV-val fenyegeted.
2015. aug. 12. 17:47
 5/5 A kérdező kommentje:
Ok, csak a perindítási ktg, vagy a fizetési meghagyás díja már eleve egy jelentős díj, azaz felesleges megindítanom, tekintve hogy max 30 e huf-t kapok vissza.
2015. aug. 13. 09:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!