Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Albérletes hercehurca? Mit...

Albérletes hercehurca? Mit tehetek, ha a főbérlő nem akarja a kaució teljes összegét visszaadni?

Figyelt kérdés

A történet ott indul, hogy azonnal felmondta velem a bérbeadó a szerződést szerződésszegés miatt. Írásbeli felszólítás nélkül 15-dikén zárat cserélt a lakáson tanúk jelenlétében csak ugye én erről semmit nem tudtam. Jogszerű volt vagy sem? Szerintem magánlaksértés amit művelt, szerinte minden szabályos volt. 1 nap telt el a szegés és a zárcsere közt.

A kaució része annyi, hogy a tulaj szerződésszegésre hivatkozva jogi útra akarta terelni az ügyet jogi és anyagi követelésekkel. Tegnap megegyeztünk, hogy nem viszi bíróságra az ügyet, a megegyezésünk így szólt: (a főbérlő írta)

"2016. március 16-án a szerződést azonnali hatállyal felmondtuk. Semmiféle további jogi és anyagi követelésünk nincs."

Ezt a pár sort aláírta a bérbeadó és én is, mint bérlő. Én beköltözéskor 120 ezer forint kauciót fizettem és ebből tegnap 60 ezret kaptam vissza, a másik felét magánál tartja arra hivatkozva, hogy így egyeztünk meg, hogy elfelezzük a kauciót és nincs bíróság. A megegyezésről semmiféle bizonyítéka nincs. Hiába mondom neki, hogy én ilyen megegyezésről nem tudok ő azt állítja, hogy márpedig volt ilyen. A kaució visszafizetéséről papírt nem írtunk, nem szerepel rajta a visszafizetett összeg, sem a visszafizetés dátuma sem az aláírásom, mivel nincs írásos bizonylat. Egy szó, mint száz, lenyúlta a pénzem. Mit tehetek ilyenkor? Rendőrség? NAV? Szeretném elszámoltatni, számlákat mutassa be amire a kauciót levonta.

Továbbá érdekelne, hogy szabályosan hogyan zajlik a kaució visszafizetése?

A bérleti szerződés így rendelkezik:

"A kaució felhasznált részével a bérbeadó tételesen a visszafizetéskor köteles elszámolni"

2016. márc. 17. 20:25
1 2 3 4 5
 11/48 TappancsMancs ***** válasza:
82%
Még valami. Azt fontold meg elsőként hogy érdemes e 60e forintért és egy bérleti jogért bármit is lépni jogi úton?
2016. márc. 17. 22:54
 12/48 TappancsMancs ***** válasza:
83%

Bocsi de tévesen értelmezed a szöveget.

"Ez a felmondási szöveg amit a bérbeadó, azaz maga a tulaj írt. Ezzel én egyetértettem, elfogadtam. Ő mondta fel a szerződést velem és neki nincs jogi és anyagi követelése. "

A szövegben többes szám van és nem az hogy ő X-személy mit mond fel Y-személy felé. "FelmondTUK" vagyis ti akik aláírtátok. Bocsi de sajna. Olvasd el újra hogy nem ő mondott fel a szövegben hanem ti.

2016. márc. 17. 22:58
 13/48 A kérdező kommentje:

Nekem nem a szerződésszegéssel van problémám, mert azt elkövettem mondhatni. Meg az is rendben, hogy felbontották a szerződést, nem sajnálom a lakást. 2 hónapot laktam ott, felújított állapotban adták ki az albérletet, olyan állapotban is kapták vissza, mivel vigyáztam a lakásra és sokszor nem is tartózkodtam ott. Semmi nem ment tönkre kivéve a hűtőt amit a bérbeadó írásos felszólításom ellenére sem cserélt ki, de már mindegy is.

Amibe viszont nem nyugszom bele és a bíróságig is elmegyek az az, hogy a kaucióval nem tud elszámolni nekem. Magánál tartja a felét olyan indokkal, hogy úgy egyeztünk meg, hogy nála marad a fele. Erre meg sem én nem emlékszem, sem papír nem született róla. Azt szeretném elérni, hogy minden kaucióból történő levonást számlákkal igazoljon a fennmaradó összeget pedig adja vissza! Hová érdemes ez ügyben fordulnom? Hívhatok ki hozzá rendőrt? Vagy NAV ellenőrt? Ki védi meg ilyen esetben az albérlőt?

2016. márc. 17. 23:01
 14/48 TappancsMancs ***** válasza:
49%
Így látatlanul neked szurkolok de olvasd el a 7. 8. 9. 11. 12. válaszokat, amit írtam, főként az utolsókat. Persze mehetsz bíróságra de kérdéses megérné e.
2016. márc. 17. 23:01
 15/48 A kérdező kommentje:
Köszönöm. A válaszokat elolvastam, egyetértek vele, hogy nekem sem lehet jogi és anyagi követelésem. Ez a szerződésbontásos ügy ezzel a pár sorral meg az aláírásokkal közöttünk lezártnak tekinthető. Ám a kaucióval köteles elszámolni és ezt nem tette meg. Szeretném, ha elém tenné a számlákat és az utolsó forintig elszámolna a levonásokkal. Amivel pedig nem tud azt adja vissza.
2016. márc. 17. 23:08
 16/48 TappancsMancs ***** válasza:
82%

Sajnálom hidd el. :(

A hűtő meg berendezésnek számít és nem ő (a bérbeadó) felel érte hanem a bérlő. Kivétel ha a szerződésben mást kötöttek.

"13. §19

(1) A lakás burkolatainak, ajtóinak, ablakainak és a lakás berendezéseinek karbantartásával, felújításával, illetőleg azok pótlásával, cseréjével kapcsolatos költségek viselésére a bérbeadó és a bérlő megállapodása az irányadó; megállapodás hiányában a karbantartással és felújítással kapcsolatos költségek a bérlőt, a pótlással és cserével kapcsolatos költségek a bérbeadót terhelik."

[link]

Ami engem illet és az összeg miatt betudnám tanulópénznek. Egy sima fizetés fele, mondjuk, de rád van bízva.

2016. márc. 17. 23:15
 17/48 TappancsMancs ***** válasza:
82%
Persze a javítás költségét igazolni kell tudni, hasraütésre ez nem megy.
2016. márc. 17. 23:16
 18/48 TappancsMancs ***** válasza:
82%

Amúgy elsőre önkormányzati jogi tanácsadóhoz fordulnék, jártasak az ingatlan jogban. A rendőrségnek ez nem hatóköre és NAV-nak még úgyse.

Egy hűtő javítása tényleg lehet több 10e Ft is. Sajna.

2016. márc. 17. 23:20
 19/48 A kérdező kommentje:

A hűtőre vonatkozó rész a bérleti szerződésben:

"A Bérbeadó jogai és kötelezettségei:

- A Bérbeadó köteles a használat során felmerülő meghibásodásokat, melyek a lakás rendeltetésszerű használatát akadályozzák, saját költségére megjavítani."

A jogszabály:

- (2) A lakás rendeltetésszerű használatra akkor alkalmas, ha az épület központi berendezéseinek a lakásban lévő részei és a lakásberendezések üzemképesek.

Az albérletet teljesen gépesítetten hirdették és vettem ki.

2016. márc. 17. 23:21
 20/48 TappancsMancs ***** válasza:
67%

Bocsi elnéztem. A kaucióval nem köteles elszámolni mivel nincs egyikőtöknek sem anyagi követelése. Ebben egyeztetek meg a papír szerint.

Max azt tudnám elképzelni, hogy nincs benne miféle szerződés lett bontva. De gondolhatod hogy ez is variálás és ahogy sikerül...

sajnálom

2016. márc. 17. 23:23
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!