Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Hogy lenne fair osztozni a...

Hogy lenne fair osztozni a költségeken?

Figyelt kérdés

Ketten lakunk egy másfél szobás albérletben egy éve. A párommal szeretnénk összeköltözni és sem a tulajdonosnak, sem a lakótársamnak nincs ez ellen kifogása. A tulajt nem érdekli hogyan osztozunk a költségeken, így ő ebbe nem folyik bele. Neki az a lényeg, hogy a kezében legyen a pénze.

Leültünk hárman beszélgetni és a párom, illetve a lakótársam is más-más érdekeket képviselnek. A párom szerint ő az én lakbérem felét fizetné ki, hiszen mi közös szobában fogunk lakni, míg értelemszerűen a rezsi harmadát állja.

A lakótársam szerint viszont úgy a fair, ha mindennek vállalja a harmad részét.

Mindkét fél álláspontját megértem és úgy néz ki én leszek itt a döntőbíró (az én nevemre is van kivéve a lakás). Még is hogyan lenne fair?

Egyébként megjegyzem 60 ezer forint a bérleti díjunk, így vagy 15-15-30 ezer arányba oszlik a költség, vagy 20-20-20. Én hajlok arra a jó viszony megtartása miatt, hogy utóbbi legyen, de nem tudom.

Mi a bevett szokás ilyen esetekben?

2016. jan. 9. 13:12
1 2
 11/19 anonim válasza:
51%

Miért kell azért lepontozni, mert valaki logikusan gondolkozik?

Igen, az tény, hogy a legegyszerűbb és legelőnyösebb a 20-20-20ezer.

Viszont a kérdés arra is irányult, hogy hogy lenne fair, amire azonban szerintem jó megoldás a dolog matematikai megközelítése.

2016. jan. 9. 15:22
 12/19 anonim ***** válasza:
60%
Volt anno egy csoporttársam az egyetemen, aki a barátnőjével közösen béreltek egy lakást. Az illető havi száz márkáért (akkor még az volt a valuta) bérelte, a barátnőjének viszont 200-at mondott. A barátnőjétől minden hónapban elkérte a 100 márkát, abból kifizette az albérletet és kezét csókolom:D
2016. jan. 9. 15:34
 13/19 A kérdező kommentje:

Azért nem filléreskednék, tehát azt durvának tartanám, hogy légköbmétereket számoljak fűtés szezonban és négyzetméter alapján osszuk a költségeket, avagy idő alapján, hogy ki mennyit tartózkodik a konyhában. Kiröhögném saját magam. :)

Egyébként egy panellakásról van szó, ami gyakorlatilag a két szobán felül élhetetlen méretű. A konyhában egy pulthoz lehet leülni enni sorban, a fürdőbe két ember nem fér be, csak ha az egyik fürdik, a közlekedőben két ember csak élével képes elmenni egymás mellett. :)

A lakótársammal azért élünk meg ekkora helyen marha jól, mert abszolút nem ugyanaz az életritmusunk, én 6-kor kelek, ő csak 7-kor. Én hazaérek 5 körül, ő csak valamikor este. A lakás elosztása is olyan, hogyha nem akarunk, akkor gyakorlatilag nem is találkozunk. Nála sok nem fog változni, ha a párom is ideköltözik, maximum az esti órákban kerülgetjük egy kicsit többen egymást. Mivel a párom is 7-re jár dolgozni, ezért reggel nem okoz ez fennakadást. Este mire hazaér a lakótárs, addigra mi megvacsorázunk többnyire és elvonulunk.

Hétfőn ülünk le legközelebb beszélni a költségekről, akkor a harmadolás mellett szavazok.

Egyébként igen. Rezsiben abszolút nem számítok jelentős különbségre, maximum a vízfogyasztáson fog meglátszani, hogy hárman lakunk a lakásban.

2016. jan. 9. 15:38
 14/19 anonim ***** válasza:
44%
Rezsit harmadolni. A te szobád a nagyobb, logikus lett volna eddig is, hogy többet fizess a lakbérbe. De mivel te vagy a főnök, a tiéd az utolsó szó, az albérlőd meg vagy elfogadja, vagy megy.
2016. jan. 9. 15:41
 15/19 anonim ***** válasza:
100%
Harmadolás. Párod elég furán gondolkodik, ha teljesen figyelmen kívül hagyná, hogy nem kettesben lesztek ott, úgy jogos, hogy ő teljes értékű lakótársként szálljon be, nem pedig a te "uszályodként".
2016. jan. 9. 17:42
 16/19 anonim ***** válasza:
100%

A 15-nek nagyon-nagyon igaza van!

Ebből jön a gondolat, ha esetleg valóban úgy döntöl, hogy harmadoltok, részéről akkor is változatlan marad a szerelem, vagy esetleg csak az olcsó/ingyen albi miatt szeretett beléd????

Talán még ezen is elgondolkodhatnál!!! Úgy magadban!

2016. jan. 10. 07:48
 17/19 A kérdező kommentje:

Elég jó helyen lakott és mivel régóta bérlik a lakást, kb. rezsistől fizetett 20 ezer forintot egy hónapban, szóval kétlem hogy csak azért akarna ideköltözni, mert olcsó a lakás, sőt... Nem csak a lakás drágább, de a környék is, tehát ezen nincs mit gondolkodnom.

Egyébként amellett, hogy eddig fele-fele fizettünk, én vettem meg mindig minden közös dolgot, ami szükséges. A wc papírtól kezdve, kéztörlőig, tisztítószerek, mosószer, öblítő, szappan, stb. Ezen felül az én párom és az övé is elég sokat volt nálunk az utóbbi hónapokban, így utánuk is fizettük a vízfogyasztást pl.

Az ő párja is nálunk lakik már gyakorlatilag, heti 7 napból 5-öt biztosan itt alszik, úgyhogy az igazán fair inkább a negyedelés lenne, de nem akarok köcsög lenni. Szóval abszolút megértem a párom álláspontját is, mert eddig barátostól, barátnőstől is a fele-fele volt a fair, most így kicsit változik a szitu.

2016. jan. 10. 10:47
 18/19 anonim ***** válasza:
62%
Na igen, ezért szívás kvázi idegenekkel együtt lakni :D Ha heti 4-5 napot ott van, akkor akár fizethetne ő is többet, de ezt felhozni ugye kinek lenne pofája és így te is szívsz ezzel az egésszel.
2016. jan. 10. 11:42
 19/19 anonim ***** válasza:
Amíg nem olvastam hgy heti 5 napot ott alszik az ő párja is a 20-20-20 ra szavaztam volna. De így a 30-15-15 a korrekt. Vagy akkor fizessen az ő párja min egy tizest ő meg 15 öt, az 25, ti 2 en meg együtt 35 öt
2016. jan. 10. 15:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!