Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Hogy lenne fair osztozni a...

Hogy lenne fair osztozni a költségeken?

Figyelt kérdés

Ketten lakunk egy másfél szobás albérletben egy éve. A párommal szeretnénk összeköltözni és sem a tulajdonosnak, sem a lakótársamnak nincs ez ellen kifogása. A tulajt nem érdekli hogyan osztozunk a költségeken, így ő ebbe nem folyik bele. Neki az a lényeg, hogy a kezében legyen a pénze.

Leültünk hárman beszélgetni és a párom, illetve a lakótársam is más-más érdekeket képviselnek. A párom szerint ő az én lakbérem felét fizetné ki, hiszen mi közös szobában fogunk lakni, míg értelemszerűen a rezsi harmadát állja.

A lakótársam szerint viszont úgy a fair, ha mindennek vállalja a harmad részét.

Mindkét fél álláspontját megértem és úgy néz ki én leszek itt a döntőbíró (az én nevemre is van kivéve a lakás). Még is hogyan lenne fair?

Egyébként megjegyzem 60 ezer forint a bérleti díjunk, így vagy 15-15-30 ezer arányba oszlik a költség, vagy 20-20-20. Én hajlok arra a jó viszony megtartása miatt, hogy utóbbi legyen, de nem tudom.

Mi a bevett szokás ilyen esetekben?

2016. jan. 9. 13:12
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
100%

Roppant egyszerű pedig. :)

A közös helyiségeket közösen használjátok ugyebár. Így én az alapján döntenék, ki használja a fél szobát.

Ha ti, akkor csak felezném a részedet.

De ha a tietek a nagyobb szoba, akkor 20-20-20, hisz így mindenkinek ugyanakkora terület jut.

2016. jan. 9. 13:19
 2/19 anonim ***** válasza:
82%
én harmadolnám a költségeket, már csak azért is, mert a lakótársadnak nem lett volna kötelessége engedni hogy a párod oda költözzön, ez neki plusz kényelmetlenség.
2016. jan. 9. 13:52
 3/19 anonim ***** válasza:
100%
Mivel mindenki egyformán fogyaszt, ezért az összes költésg harmada jut egy emberre. A párod elég furcsán gondolkodik, az ö ötlete csak akkor lene jogos, ha ti ketten laknátok egy lakásban - akkor rá a fele jutna. De így, hoyg egy lakás, három ember, teljesen logikus, hogy mindenki egyformán fizet.
2016. jan. 9. 13:56
 4/19 anonim ***** válasza:
100%
EGY lakás - HÁROM ember - ebböl egyenesen következik, hogy a költségeket harmadolni kell.
2016. jan. 9. 14:16
 5/19 A kérdező kommentje:

Meg kell jegyeznem, hogy a lakótársam általam került ide, vagy is szerződés szerint egyedül bérlem a lakást és a tulajdonossal egyeztetve költözhet ide bárki is. A lakótársam egy ismerősöm, akit kipenderítettek az albérletből a mostanihoz hasonló szitu miatt, én pedig felajánlottam neki, hogyha felezzük a költségeket és a tulaj belemegy, akkor nyugodtan beköltözhet a félszobába, amit teregetésre és dolgozószobának használtam igazából csak (egyébként kb. 3 négyzetméterrel kisebb a másik szobánál, úgyhogy nem is nevezném félszobának). Nem igazán lett volna olyan opció, hogy nem megy bele abba, hogy hozzánk költözik a párom.

A későbbiekben (1-2 év múlva) majd szeretnénk ketten maradni és ezt is megbeszéltük, ezt természetesen a lakótárs is megértette és elég jól kezelte.

A költségekben igazatok lehet, amint írtam, én is efelé hajlok a jó viszony megtartása miatt.

2016. jan. 9. 14:28
 6/19 anonim ***** válasza:
83%

Mondjuk legegyszerűbb a harmadolás, ez csak annyiból sántít, hogy azzal nem lett több a fűtés és a villany számla, hogy most ugyanabban a szobában egyedül melegedsz, olvasol, vagy a pároddal együtt!!!

De én is azt mondom, a legegyszerűbb, ha harmadoltok.

Másrészt, akivel eddig közösködtél, ő is érzi, hogy valamit kap azért ellentétben, hogy most már nem csak ketten vagytok a közös helyiségekben (konyha, fürdőszoba, stb.) hanem hároman, ami ugye részéről is nagyobb toleranciát igényel.

2016. jan. 9. 14:28
 7/19 anonim ***** válasza:
95%

Harmadolás.

A párod ugyan úgy használná a közös helyiségeket (konyha, nappali ha van, fürdőszoba, wc) és igazából ez teszi ezt indokolttá.

Egyébként örüljetek ennek nagyon, 15-öt, de már lassan 20-at kollégiumokban kell fizetni, nem albérletekben egy főnek.

2016. jan. 9. 14:29
 8/19 anonim ***** válasza:
78%
kérdező ne csak a jó viszony miatt menj bele a harmadolásba, hanem mert ez a normális.
2016. jan. 9. 14:34
 9/19 anonim válasza:
48%

Hány szoba/helység van? Ha nagyon fair akarsz lenni, akkor el lehet ez alapján osztani: mit használtok közösen, mit külön és mennyit?

Mondjuk azt hogy az összes közös helyiséget az idő 50%-ban használjátok, a sajátot szintén 50%-ban.

Tehát akkor fele, azaz 30ezer oszlik 3 fele: 10-10-10.

És a másik kétfele: 15(lakótárs)-15(neked a pároddal).

Így akkor a vége: 25(lakótárs)-17.5(te)-17.5(párod).

2016. jan. 9. 14:34
 10/19 anonim ***** válasza:
100%
A harmadolás a fair szerintem is.
2016. jan. 9. 14:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!