Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Tudnátok valami jogra vonatkoz...

Tudnátok valami jogra vonatkozó tanácsot adni, vagy hogy mit lehet ilyenkor tenni?

Figyelt kérdés

Beköltözéskor szóbeli megállapodás alapján hosszútávra béreltük volna a lakást, ezért mentünk abba bele,hogy kaució helyett, értéknövelő beruházást csinálunk a lakáson(festés,villanykapcsolók cseréje,fürdő felújítása.)

Ez a szerződésben szerepel is: 13.A bérbeadó a kaució megfizetését nem kérte, mivel a Bérlővel megegyeztek,hogy a lakásfestési munkálatait saját költségre a bérlő elvégzi.

De január 3. közölte velünk, hogy van két hónapunk kiköltözni, mert a rokona költözne be... te hát ennyit a hosszú távról. Nem kevés pénzt bele öltem a lakásba,majd nem 100.000 ft-ot, és ebből szeretnék valamennyit vissza látni,mivel mint Kaució helyettesítő lett ez a megoldás. Vagy lelakni, és csak a rezsit fizetni, vagy pénzt vissza kérni van esély? Vagy ha ezt be dobom a tulajnak, kirakhat az utcára?

2015. jan. 11. 13:13
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
61%
Mi alapján szólt volna hosszútávra a dolog...? Van határozott idejű szerződés ami adott időpontra szól (pl. fél év, egy év, két év) ezt csak súlyos szerződésszegés alapján lehet felbontani mindkét részről, s van a határozatlan idejű bérleti szerződés, amit egy hónap felmondási idővel szintén mindkét részről bármikor fel lehet bontani. Milyen időintervallumra szól a ti szerződésetek?
2015. jan. 11. 16:12
 12/25 anonim ***** válasza:
69%

Szerintem se a rosszul megfogalmazott bérleti megállapodás, se a lakásbérléssel kapcsolatos jogszabályok alapján nem kérheted a pénzt.

Viszont: akár szóbeli megállapodás, akár ráutaló magatartás alapján gondolhattad, hogy az ottlakásod hosszú távra szól, tehát te használod a felújított lakást, így mindkét esetben visszaperelheted utólag a felújítási költségeket. (PTK a szerződésről és a jognyilatkozatról.) Most viszont - egyéb megállapodás híján - ki kell fizetned a bérleti díjat.

Legjobb lenne először barátilag megbeszélni a dolgot a tulajjal, és csak ha nem megy, akkor összeveszni vele.

2015. jan. 11. 16:24
 13/25 anonim ***** válasza:
52%

11.

A kérdező nem a bérleti szerződés felmondását nehezményezi - ami nyilvánvalóan jogszerű -, hanem a befektetett anyagok és munka ellenértékét szeretné viszontlátni.

2015. jan. 11. 16:25
 14/25 anonim ***** válasza:
65%
# 13/13 Ne nekem replikázz ha megkérhetlek a blőd baromságaiddal, nem ismerkedni vagyok itt. A kérdésre kommentálj!
2015. jan. 11. 16:29
 15/25 anonim ***** válasza:
59%
12-essel értek egyet. Próbálj egyezkedni a tulajjal, és ha nem hajlik a szép szóra, csak akkor említsd, hogy perre vsized a dolgot.
2015. jan. 11. 16:31
 16/25 anonim ***** válasza:
* viszed
2015. jan. 11. 16:31
 17/25 anonim ***** válasza:
66%

"Szóbeli megállapodás, "Ráutaló magatartás"

Szép szavak, meg bizonyára a magyar jogrend is elismeri, csak igen nehéz (sőt, általában lehetetlen ) bizonyítani. Felesleges ilyesmivel kábítani a népet, pláne ha létezik írásos szerződés.

2015. jan. 11. 16:45
 18/25 A kérdező kommentje:

Szóbeli megállapodásban történt a tulajjal az, hogy hosszútávra béreljük a lakást, és így történt az meg, hogy a Kaució helyett festettünk ki stb stb... A szerződés határozatlan idejű. : A felek a bérleti szerződést bármikor írásban felmondhatják. A felmondás a hónap utolsó napjára szólhat, azzal azonban, hogy a felmondási idő nem lehet kevesebb 60 napnál.( A határozott időre szóló bérleti szerződés az 1.pontban rgzített időtartam elteltével megszűnik.)

És igen, nem a szerződéssel van bajom, hanem azzal, hogy amit a lakásra költöttem mint "Kaució" azt ,vagy vissza kapni, vagy lelakni szeretném...

2015. jan. 11. 17:20
 19/25 A kérdező kommentje:

Valamint egy törvényrendeletre hivatkoznak a szerződésben:A szerződésben nem szabályozott kérdésekben az 1993.évi LXXVIII.törvény, valamint a PTK szabályai irányadóak.

Egy jogász barátom válasza pedig ez volt: 1993.évi LXXVIII. 52.§69 (2) A vételár megállapításakor a forgalmi értékből le kell vonni a bérlőnek a lakásra fordított és meg nem térített értéknövelő beruházásainak az értékét.

2015. jan. 11. 17:24
 20/25 anonim ***** válasza:
45%
Ha hosszútávra akartál ingatlant bérelni, határozott idejű szerződést kellett volna aláírnod, pont, hogy ne kerülj ilyen helyzetbe, fél év múlva, viszlát...! Szerintem sem mész még a bíróságon sem semmire azzal, ti szóban hosszútávra egyeztettek meg, mégis a leírt szerződésben határozatlan idő szerepel. Mindazonáltal, a kauciót helyettesítő beruházás kauciónak felel meg, amit vagy lelaksz bérleti díjként, vagy fizeted a felmondási időre (2 hónap) a lakbért, és kiköltözésnél elszámoltok a felújítási díjjal amit számlákkal is tudsz igazolni. (Kifizeti a bérbeadó.) Egyébként beszéltél már a tulajjal? Lehet semmi ellenvetése nem lesz.
2015. jan. 11. 17:47
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!