Bérelt házban az albérlő jogosult-e a zár kicserélésére? (További infó lentebb)
2 - 4 - 5-el egyetértek.
A tulaj nem kolbászolhat ötletszerűen, de ellenőrizheti a rendeltetésszerű használatot. Erre épp elegendő a havi egy alkalom amikor a pénzfizetés van.
Zárcsere ok. de az eredeti állapotot vissza kell állítani majd.
Kinek hogy lehet felmondani az elsősorban szerződés kérdése, határozott idejű vagy nem pl.
Határozottat csak rendkívüli felmondással lehet megszüntetni idő előtt.
Sok a bátor, nagy mellényű bérbeadó, csak aztán nehogy belefussanak valakibe aki tudja a jogait, mert abból egy azonnali rabosítás is kisülhet.
Helyesbítek. Mivel én nem találtam meg az ide vonatkozó jogszabályt. Nem tudom, hogy kicserélheti-e a zárat az albérlő. Ha ezt önhatalmúlag tenné meg, valószínűleg akkor sem tudnám meg, mert nem szoktam magammal kulcsot vinni, minden esetben ő enged be a lakásba. Nyilván az albérlőnek is vannak jogai, ő is vigyázni akar a saját tulajdonára. Szerintem az albérlet kérdés olyan, amiben nem szokás a törvénnyel foglalkozni (ezt úgy értem, hogy nem érdemes kihasználni minden törvényi lehetőséget) hiszen senki nem kezd el pereskedni, stb., akkor mondjuk amikor ki kell tenni az albérlőt. Mert bizony vannak olyan albérlők akik rosszak, biztosan tulajdonosból is van ilyen, de az albérlők sem feltétlen szentek. Márpedig egy kiköltözést peres úton elintézni évekig tart. Ami egy év esetében ha 50 ezer Ft bérleti díjjal számolok, azt jelenti, hogy elesek 600 ezer ft-tól. Ezt nyilván nem akarom. A net tele van egyébként ötletekkel, hogy hogyan kell gyorsan, ügyesen megszabadulni az albérlőtől.
De visszatérve a témára, ha valamelyik lakásom kiadásakor felmerülne az az igény az albérlőben, hogy kicserélje a zárat, akkor keresnék másik bérlőt. Nem azért, mert akkora nagy dolog ez, csak gyanús ha valaki rögtön ezzel indít, ráadásul nekem szépen felszerelt lakásaim vannak. A kérdező testvérének azt javaslom, hogy mindenképpen beszélje meg a tulajdonossal a zárcserét, hiszen a tulaj azonnal rá fog jönni erre, mivel ki-be járkál a lakásba és valószínűleg nagyon ideges lesz, tehát még ha a jog engedi is ezt, akkor sem ajánlatos minden szó nélkül kicserélni a zárat.
No hát ha ekkora a bizalom a két ember között, akkor ugye te is adsz kulcsot a bérlőnek a te lakásodhoz (amiben te laksz), ugye? Hogy besurranhasson, ha nem javítod meg a WC tartályt vagy ha nem adod vissza a kauciót és hasonlók.
Elképesztő dolognak tartanám úgy lakni az otthonomban, hogy egy idegennek (a tulajnak, az előző bérlőnek meg ki tudja még kinek) van kulcsa hozzá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!