Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Januártól emelkednek majd a...

Deff kérdése:

Januártól emelkednek majd a bérleti díjjak?

Figyelt kérdés
Tulajoktól kérdezném hogy januártól ki tervez emelni hiszen lehet sokaknak lesz +150 000 Ft lakbérre, azt csak le kellene már gombolni?

nov. 16. 09:46
1 2
 1/15 anonim válasza:
77%
Természetesen.
nov. 16. 09:47
 2/15 anonim ***** válasza:
80%
A lakhatási támogatással biztosan.
nov. 16. 09:53
 3/15 anonim ***** válasza:
83%

Hiába próbálsz hergelni, minden januárban - vagy a bérlet évfordulójakor - van bérleti díj emelés, hiszen általában egy évre állapodnak meg a bérleti díjban a bérlők és tulajdonosok.

Most nem lesz akkora bérleti díj emelés mint tavaly vagy tavaly előtt volt, mert sokkal alacsonyabb az infláció.

nov. 16. 09:53
 4/15 anonim ***** válasza:
81%
Természetesen, hiszen a bérbeadással kapcsolatos költségek is emelkednek, például ha most romlana el a hűtő, drágább lenne cserélni mint amikor kiadtam. Ezt a költséget valamiből fedezni kell.
nov. 16. 10:09
 5/15 anonim ***** válasza:
100%

Szerződésben kellene szerepelnie, mikor és mennyivel emelkedik a bérleti díj.

Ez lehet a KSH által publikált százalék. Vagy egyéb, más feltételhez kötött irány.

Ilyen például - amikor a mindenkori bruttó vagy nettó minimálbér X százaléka a bérleti díj.

Ebben az esetben nem kell köröket futni a 2 félnek. Mert a bérmegállapodást a média időben bejelenti. (Kivéve 2023. decemberét)

Nálam így van ideje a bérlőnek időben lépni. És ahogy az idő mutatja, elég korrekt és elfogadható bérlőnek/bérbeadónak egyaránt.

nov. 16. 14:52
 6/15 SZTANN ***** válasza:
100%

SZERZŐDÉS!

Ha benne van, hogy inflációkövető, akkor természetesen emelkedik.

Ha benne van, hogy állandó, akkor nem emelkedik (manapság nagyon buta bérbeadó az, aki állandó díjat határoz meg egy évnél hosszabb bérleti időre).

Ha benne van, hogy évenként a díj újra tárgyalandó, akkor az (a fordulónapnak is benne kell lenni)...

Az új díj a szerződéshez csatolandó melléklet (aláírva, tanúkkal - de nem kell ügyvéd).

nov. 17. 08:07
 7/15 A kérdező kommentje:
#5 Hát igen egyébként pont ez lenne talán a legjobb ha így szabályoznák. Mivel ha az átlag vagy minimálbérhez van kötve akkor az ilyen jellegű támogatási formák nem növelnék a bérleti díjakat és lenne így értelmük is.
nov. 17. 09:35
 8/15 anonim ***** válasza:
100%
Aki nem hülye az 1 éves szerződést köt a bérlővel,jan 1.-dec 31-ig.Ha év közben adja ki akkor meg a kiadás dátumától dec 31-ig.Ha régi bérlő akkor lehet több évet is ajánlani,de abba bele kell irni hogy minden évben emelhet legalább az infláció,vagy az infláció+ x százalékkal.
nov. 18. 07:57
 9/15 anonim ***** válasza:
100%
Valószínűleg igen.
nov. 18. 09:36
 10/15 anonim ***** válasza:
94%
Én nem tudom ki hogy van vele, én idén nem emelek. Nem volt annyira magas az infláció és mindegyik bérlőm időben fizetett, egyszer sem volt csúszás sem a bérleti díjaknál sem a rezsinél. Nekem ennyit megér a nyugalmam.
nov. 18. 11:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!