Albérletre többet ajánlani a meghirdetett összegnél red
flag a hirdetőnek? Többi lent
Figyelt kérdés
Áron alul meghirdetett valaki egy albérletet, ami nagyon tetszik. Viszont vagy 10 embernek mutatja meg egy nap, így kevés esélyt látok arra, hogy nekem adja ki… Már párszor megjártam ezt.
Ha ilyenkor azt mondom, hogy fizetnék havi 10 000ft-vel többet mondjuk (ami amúgy still bőven áron alul van), akkor furán néznének rám vagy előnyben lennék szerintetek?
Amúgy van aki licit versenyt csinál, más csak simán árat növel az érdeklődést látva, nevetséges az egész albérlet piac, kb. mint a kocsipiacon… Alapból én sem csinálnék ilyet, csak nem tudom, ezt a szitut hogy kezelik mások.
#9 Old már fel ezt az ellentétet. Ha van hat jelentkező akik mind megfelelnek a feltételeknek akkor egynek kiadom, öt meg beperelhet?
nov. 26. 15:59
12/20 anonim válasza:
9-es elég Tévedsz! Akkor perelhetnek be ha rasszbeli vagy szexuális vagy vallási hovatartozást tartok szem előtt, és ezt le is írom a hirdetésben. (ilyen kritériumom nincs). Pont olyan mint amikor egy álláshirdetésre jelentkezel, akkor sem a jelentkezésed sorrendjében vesznek fel dolgozni (hiába van meg az elvárt gyakorlatod vagy végzettséged), hasnem valami miatt te fogod meg a HR-est, nevezhetjük szimpátiának is. Ahogy állásnál sem diszkrimináció az hogy a HR válogat a megfelelő jelöltek között így lakásnál is így van.
nov. 26. 16:01
13/20 anonim válasza:
#11 "Ne haragudjon, már kiadtam másnak."
De áruld el, hogyan gyűlik össze hat érdeklődő, ha nem szándékosan szelektálsz? Ha valakit érdekel a lakás és kiveszi, akkor az a lakás már nem kiadó, ergo további érdeklődő már nincsen rá.
nov. 26. 16:26
14/20 anonim válasza:
#12 Ez nem igaz, keress rá a hátrányos és az előnyös megkülönböztetésre is. Mindkettőt bünteti a törvény. Önmagában nem biztos, hogy te magad látod a megkülönböztetést, mert a nézőpont is számít. Például én vagyok az albérlő, aki lakást keres és egy közvetítő mutat nekem 5 különböző lakást is. Kivenném bármelyiket, mert mindegyik megfelelne nekem, de aztán lekoptat valami jól hangzó kamu dumával. Én nem tudom mi van a háttérben, de egy vizsgálatból simán kiderülhet, hogy az albérletek tulajdonosai hátrányosan különböztettek meg. Holott lehet, hogy ők sem tudnak erről, mert pl. mind az 5 lakásnak más a tulaja, ők csak "simán" nemet mondtak egyetlen érdeklődőnek, én viszont ott tartok, hogy nem jutok lakáshoz, holott minden feltételnek megfelelnék és ki is venném a lakásokat.
nov. 26. 16:33
15/20 anonim válasza:
#13 Úgy gyűlik össze hat érdeklődő hogy jelentkeznek a hirdetésre. Mivel az én időm is korlátozott (messzebb lakom) nagy valószínűséggel egy általam megválasztott napon lehet megtekinteni az ingatlant. Ezáltal talékozom és beszélgetek a jelentkezőkkel. Aztán majd alszom rá egyet és aki számomra megfelelő az kiveszi, a többit meg értesíttem hogy nem rájuk esett a választás. Én nem tudok olyan törvényről hogy a saját tulajdonomat köteles lennék kiadni olyan embernek aki számomra nem megfelelő mivel ilyen törvény nem létezik. Naponta kötök szerződéseket (nemzetközi) és ott is többen jelentkezünk egy-egy meghirdetett szolgáltatás elvégzésére de ha közben kiderül hogy török a közvetíttő cég tulajdonosa akkor visszalépek akkor is ha nekem adná az üzletet. És nem kell megindokolnom hogy ezt miért teszem.
nov. 26. 17:14
16/20 anonim válasza:
14-es nem kétlem hogy ez előfordul. Attól függetlenül a lakás kiadás ha nem egy nagy cég tulajdonában vannak a lakások akkor válogat olyan szempontok alapján mi neki fontos. A nagy cég is válogat, csak tőle elfogadod sz ÁSZF-t. Miért is??? Pedig ugyanaz a kettő. Polgári jog megengedő, annak adom akinek akarom. Ebben belekötni lehet, de bizonyítani a diszkriminációt k. nehéz. Jogász vagyok, tehát értem a lényegét, de értelmetlen hadakozás egy lakás bérlés hirdetésnél ebbe kapaszkodni, ha nem a szenzitív kritériumokat sérti a hirdetés. Minimum 2 év mire ez bizonyítod, és benne van 2-4 százezer forintodba az tuti, már ha sikeres a per. Erre pár százalék esélyed van, sokba kerül a szakértő díjad (neked kell megelőlegezned). Értelmetlen az egész. Jelen szabályozás szerint annak adod ki akinek akarod. Belekötni a hirdetés szövegébe lehet. De minek? Van rá pénzed és időd hogy téged diszkrimáltak egy hirdetésben?
nov. 26. 18:05
17/20 anonim válasza:
#15 Ez így rendben van. Én arra gondoltam, hogy jogi probléma akkor van, ha már valaki lefoglalta magának a lakást (foglalóval vagy szerződés aláírásával), de közben jön egy későbbi érdeklődő és pofa alapján közlöd, hogy neki adod ki inkább. Ilyen törvényileg nincsen, nem lehet megcsinálni. De elvi szinten amikor már le van foglalva a lakás, akkor nem is lehet további érdeklődő, hiszen az a hirdetés már véget ért.
nov. 26. 18:33
18/20 anonim válasza:
#17 Az szerződés felmondás lenne, nem bérlő választás. (pedig bérlő választás szempontjairól beszéltünk) Ott már a szerződésben foglaltak az irányadóak.
nov. 27. 07:20
19/20 anonim válasza:
#17 Én nem tudhattam hogy mire gondoltál. Ha szerződtünk akkor mindkét félre vonatkoznak a jogi előírások ha csak nincs belefoglalva a szerződésben elállási időszak (bár ezt nem tudom jogilag lehet-e). Ha foglalót vettem átt akkor az szerint járhatok el (nem előleget, az más). Foglalónál ha visszamondom akkor a dupláját kell visszafizetnem viszont ha a bérlő mondja vissza akkor a foglaló marad. Előleg az más szabályozás alá esik.
Elvi szinten ha van szerződött bérlőm akkor véget ért a hirdetés de azt közölni kell a hirdető felülettel is mert magától nem veszi le hisz xy-időre fizettem a hirdetésért. Sok esetben (ingatlan hirdetésnél is) látom hogy a frisíttés 1-2 éves, azóta nem volt a tárgyban változás. De fenn hagyhatom a hirdetést adatgyüjtési szándékkal is ha már kifizettem xy-időre és nem adják vissza (tört időszakra) akkor sem ha két nap alatt elkelt. Lehet hogy csak kiváncsi vagyok mekkora a kereslet az ilyen tipusú lakásokra, és ezt sem tiltja semmilyen törvény.
nov. 27. 10:55
20/20 anonim válasza:
A szerződés (a foglaló vagy előleg elfogadása is ennek a része) azt jelenti hogy véget ért a bérlő kiválasztás folyamata. Addig dönthet a tulaj, amíg más pénzét nem fogadja el, mint szerződés megkötését biztosító összeg. Ez már döntés, aminek megvannak a jogi következményei ha mégis meggondolom magam. Ilyen van, csak az anyagi vonzatát állni kell.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!