Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Minden törvény az albérlőt védi?

Minden törvény az albérlőt védi?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Ma beszélgettem egy barátommal, aki kiadja a lakását és panaszkodott, hogy a főbérlőnek alig vannak jogai, minden az albérlőt védi.

Sokáig laktam albérletben, én nem ezt vettem észre.

Fizettem valamiért és jol a kazán romlott el, 3 napig voltam melegvíz nélkül, hol a fűtés sz.rt be x napra, hol pl az elektromos kapu. Hol a redőny szakadt le, kilyukadt az amúgy is vízköves csap stb. És minden probléma megoldása napokat (de volt ami heteket) vett igénybe.

Semmilyen kompenzációt nem kaptam akkor sem, ha kértem. Mindig leráztak. Pedig nem olcsó putrikat béreltem.

Igazából mindkét oldal véleménye érdekel a témában...

Szóval mik is az albérlő jogai és mi az a "minden törvény", ami őket védi?

szept. 6. 17:26
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
100%
Hol, milyen formában értesültél azokról a törvényekről? Belinkelnéd őket?
szept. 6. 17:32
 2/15 A kérdező kommentje:
Ezeket szeretném én is tudni. Mert anno albérlőként nekem nem úgy tűnt, hogy bármilyen jogaim is lennének.
szept. 6. 18:05
 3/15 anonim ***** válasza:
76%

Talán a Magyar Közlönyben lehetséges, mert olyan, hogy "társasházi lap" nem jár a lakosságnak.

Tájékozatlanok maradunk. Szörnyű! (Én is már szélmalomharcot vívtam mindenféle közös képviselővel.)

1-es voltam.

szept. 6. 18:08
 4/15 anonim ***** válasza:
91%
Akkor lehet azt mondani, hogy "minden" jog az albérlőt védi, mikor kifogsz egy olyat, aki egy idő után nem fizet. Hiába szólítod fel, hogy hagyja el a lakást, ha nem költözik, kirakni nem tudod törvényesen, csak nagy nehézségek árán, hosszadalmas pereskedéssel. Ha volt közjegyzős kiköltözési nyilatkozat, akkor valamivel könnyebb helyzetben vagy, de a kiköltözési moratórium alatt így sem rakják ki a lakásból. Ha belefutsz egy ilyenbe jól megszívod. Fizetheted a rezsit is helyette, mert a villanyt, gázt nem kapcsoltathatod ki, mert a bennlakó nemfizetőnek jogai vannak. Ha te nem fizeted, akkor persze egy idő után a szolgáltatók kikapcsolják a villanyt vagy gázt, de mivel általában a bérbeadó a szerződő, a tartozást is rajta próbálják behajtani.
szept. 6. 18:35
 5/15 anonim ***** válasza:
100%

Egyetértek a 4-essel. Ahogy én látom, ha a bérlő pofátlan, akkor őt védik a jogok, ha a bérbeadó rámenős, akkor őt. A kérdező és az 1-es válaszoló valószínűleg együttműködő, nem nyomulós emberek, ezért nem tudtak érvényt szerezni több igényüknek.

A lakáskiadást amúgy az 1993. évi 78. törvény szabályozza.

A főbérlő/albérlő kifejezést már nem használjuk.

szept. 6. 18:51
 6/15 anonim ***** válasza:
100%

Tulajdonos van nem főbérlő.

Jó Közjegyzői szerződés megoldás erre, vagy a határozott fellépés.

szept. 7. 06:57
 7/15 anonim ***** válasza:
100%
Közjegyzői kell. Hülye, aki nem így adja ki a lakását, ésminden jogot átad egy kitudjamilyen bérlőnek.
szept. 7. 09:52
 8/15 A kérdező kommentje:
Nekem mindenhol volt szerződésem, volt ahol közjegyzői okirat is volt. Az a baj, hogy ha a bérlő nem tud semmilyen törvényre vagy paragrafusra hivatkozni, akkor hülyének nézik. Emlékszem, hogy 3 napig nem tudtam fürödni vagy nem volt fűtés és hiába reklamáltam meg mondtam nyíltan, hogy kérek kompenzációt, nem adtak. Ilyenkor meg nem tud az ember hova fordulni és ezt tudják is. Állba meg nem verhetek senkit. :D
szept. 7. 11:51
 9/15 anonim ***** válasza:
80%

Kérdező, amiről te beszélsz, annak totál semmi köze ahhoz, hogy kit védenek a jogszabályok, a bérlőt vagy a bérbeadót (tulajdonost).

Ha jól értelmezem, az általad bérelt lakásban felmerülő problémákat is korrekt módon megoldotta a bérbeadó, csak néhány nap késéssel. Na most ez általában marhára nem a bérbeadón szándékain múlik (ha szemét lett volna, akkor egyáltalán nem akarta volna megoldani a hibákat), hanem azon, hogy alig lehet szakembert találni, aki belátható időn belül ki is tud jönni.

szept. 8. 15:48
 10/15 anonim ***** válasza:
100%

Általában a tulajdonosnak 30 napja van elhárítani a hibát. Ha ezt nem teszi meg felmondhat a bérlő és a kaució vissza jár.

Szóval ha pár nap alatt orvosolt mindig mindent akkor örülhetsz neki. Korrekt volt.

szept. 8. 19:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!