Víz óra cserét az albérlőnek vagy a tulajnak kell állnia?
Most kell először fizetnem a lakásért, egy hónapja költöztünk. A víz/csatorna díj 9000 Ft, de a tulaj 12000 kér, mert 5 év múlva vízórát kell cserélni. Én azt gondoltam, hogy a 365 ezres bérleti díjba belefér, hogy 2029-ben cserés lesz a vízóra, de ő azt mondta mind a 10 kiadott lakásánál a bérlő fizeti részletekre elosztva.
Ez rendben vagy így? Én nem érzem korrektnek.
Hàtömmmm.
Vízóra csere nàlam 22.600 volt, egy darab hidegvízmérőre. Amit ti pluszba befizettek, az mennyi is? 180ezer?
Szerintem simàn àtbasznak titeket, perpillanat.
De mondok egyet: tessék elővenni a bérleti szerződést és àtolvasni!
3 pontban említi a bérleti szerződés a rezsi fizetést. 2 pontban az van írva fogyasztás szerint. Egy pontban pedig így:
“-víz+csatorna: 4-10 köbméter/hónap. A mellék-vízmérőóra (amely a fürdőszobában található) leolvasása minden hónap 10-én történik és a víz- és szennyvízfogyasztás kiszámolása a 2024. évben meghatározott és szokványos díjtételekkel történik: 745 Ft/1 köbméter víz-és szennyvízdíj és 400 Ft/hó alapdíj.“
Na most ugye az a gond a víz ára jelenleg kb 500 forint nem pedig 745.
Az ilyen költségek benne vannak a bérleti díjban. A szerződésed is leírja mit kell fizetned - ezt nem.
"A polgári törvénykönyv értelmében a fenntartással járó kisebb költségeket a bérlő, a többi költséget és a dologgal kapcsolatos terheket a bérbeadó viseli. "
"Az említett szabályokkal összefüggésben a bíróság kimondta, hogy a vízvezetékrendszer felújításának költsége abban az esetben is a bérbeadót terheli, ha a bérlő annak karbantartását a bérleti szerződésben vállalja. Egy másik eseti döntés értelmében a kábeltelevíziós rendszert üzemeltetési szerződés alapján birtokban tartó üzembentartó – ha a tulajdonossal ebben külön nem állapodott meg – az általa végzett beruházás erejéig sem válik a rendszer tulajdonosává.
A polgári törvénykönyv alapján a bérbeadó szavatol azért, hogy a bérelt dolog a bérlet egész tartama alatt szerződésszerű használatra alkalmas legyen, és megfeleljen a szerződés előírásainak. "
"A lakás rendeltetésszerű használatra akkor alkalmas, ha az épület központi berendezéseinek a lakásban lévő részei és a lakásberendezések üzemképesek. Az épület központi berendezésének minősül különösen a központos fűtő- és melegvíz-szolgáltató berendezés a hozzá tartozó szerelvényekkel, víz-, a csatorna és a gázvezetékek, elektromos vezetékek. Ennek megfelelően a bíróság egy eseti döntésben egyértelműen kimondta, hogy a bérbeadónak a rendetetésszerű használat keretében biztosítani kell a gázkészülékek biztonságos üzemeltetését."
"Szintén a főbérlő t terhelik a lakás korából adódó felújítási munkák költségei: a víz- és villanyvezetékek cseréje, illetve a vízóra beszerelése nem a bérlő anyagi felelőssége, hiszen ezek a lakás állapotának megőrzését, illetve értékének növelését szolgálják, ami nem annyira a bérlő, mint a tulajdonos érdeke."
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!