Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Bérlő vagy a bérbeadó dolga...

Bérlő vagy a bérbeadó dolga intézkedni a klímáról, ha lakás sajátossága,hogy 34 fok van bent nyáron?

Figyelt kérdés

Sziasztok.

Még nem is volt igazán meleg, de már 28 fok van a lakásban amit bérlek.. az lenne a kérdésem,hogy ilyenkor a tulajnak nem lenne dolga legalább egy mobilklímát vásárolni? Tavaly nyáron 34 fok volt a legmagasabb amit mért a hőmérő, konkrétan rosszul voltam már és egy hét szabadságot ki is kellett vennem és hazautaztam vidékre.

Nyilván ezekre a hónapokra is teljes havi lakbért fizetek, de szó szerint élhetetlen a lakás. Ráadásul jövő héten szabadságon leszek,vizsgaidőszak miatt, de hétfőtől már 33 fokok lesznek, ami a lakásban már 29-30 fokot fog jelenteni. Arról nem beszélek,hogy egész nap bevan sötétíve és még ígyis…

Szerződésben erre irányulóan nem tértünk ki semmire,megnéztem.

Esküszöm ha,csak 26 fokra letudnánk húzni nyárra már annak is örülnék.

Válaszaitokat köszönöm.

2024. jún. 11. 15:51
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
94%
Erre akkor kellett volna gondolnod amikor kivetted a lakást. Nem kötelező klíma nélküli lakásban lakni.
2024. jún. 11. 15:58
 2/16 anonim ***** válasza:
92%
Ha a beköltözéskor volt a lakásban működőképes klíma, akkor nyilván azzal együtt bérelték ki, tehát a tulajdonos működtetni köteles (ha hibás, neki kell megjavíttatni). Ha nem volt benne klíma, és a szerződésben sem szerepel klíma, akkor a bérlő oldja meg magának, ahogy akarja. (Ha a szerelés a lakásban fúrást-faragást igényel, akkor kötelessége erről a tulajdonossal egyeztetni.)
2024. jún. 11. 16:10
 3/16 A kérdező kommentje:

Amikor kivettem a lakást igenis gondoltam a nyárra (szeptemberi hónapban vettem ki), rá is kérdeztem tőlük és azt mondták,hogy enyhe a nyár.

Sajnálom,hogy nem feltételeztem,hogy nem mondanak igazat:)

2024. jún. 11. 16:13
 4/16 anonim ***** válasza:
90%

A ház építőanyagából, a lakás szintjéből és fekvéséből azért lehet prognosztizálni a lakás nyári hőmérsékletére. Az sem mindegy, hogy van e redőny pl.

Felvetheted nekik, de nem kötelességük. Olyan is hallottam, hogy a bérleti díj arányos elengedésének fejében csinált valaki fejlesztést a bérleményben.

Estétől-reggelig szellőztess (ha olyan a környék), szerezz be egy ventilátort, ill. többször vegyél hideg zuhanyt, amit még tanácsolni tudok.

2024. jún. 11. 16:57
 5/16 A kérdező kommentje:

Köszönöm:)

Nagykörúti lakás Pesten, ettől függetlenül ablak nyitva van éjjel-nappal, redőny pedig nincs sajnos,csak függöny.

2024. jún. 11. 17:36
 6/16 anonim ***** válasza:
100%

Részvétem :( úgy látszik, beköltöztél a volt albérletembe.

Mi léghűtőt vettünk, bár az nem sokat ér.

2024. jún. 11. 17:49
 7/16 A kérdező kommentje:
Ohhh :(
2024. jún. 11. 17:59
 8/16 anonim ***** válasza:
90%
Mobilklímát vehetsz magadnak, az nem az ő költsége, és költözéskor magaddal viheted.lehet adaptert is venni hozzá, hogy ne a nyitott ablakon kelljen kidugni a csövet. Ha kivágatod az ablaküvegen a cső kidugásához a lyukat akkor kiköltözés előtt helyre kell állítatnod.
2024. jún. 11. 22:13
 9/16 anonim ***** válasza:
91%

Mivel így vetted ki, nem kötelezhető a tulaj semmire. Egyezkedni lehet vele, hogy valamilyen formán csináltasson klímát, vagy akár be is szállsz anyagilag, rajtatok múlik.

Egyébként nappal nem jó taktika a nyitott ablak, amikor kint 28+ fok van. Ezt földszinten (családi házban) élőként is ki merem jelenteni. Nappal árnyékolás amennyire csak lehet és csukott ablakok, éjszaka az összes kitárása, kereszthuzat, ha valahol megreked a meleg, akkor ventilátorral rásegíteni. Ha van páraelszívó a lakásban, az is tud segíteni. Azért most éjjel még jó idők vannak, nem kéne megfőni egy lakásban sem.

2024. jún. 12. 00:03
 10/16 anonim ***** válasza:
82%
É" enyhe a nyár. Es elhitted" Kerdező, te nem Magyarorszagon élsz? Amugy meg momd fel az alberletet es keress egy klímásat. Vagy te vegyél egy mobilklimát és vidd magaddal költözéskor. Magyarországon a klíma (még) nem kötelező targozekaa lakásoknak.
2024. jún. 12. 06:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!