Mit tehetek ha indokolatlanul sokat emel a tulajdonos évente?
Kis gyerekes család vagyunk akik mindig előre fizetnek (sosem volt késés), ezt csak azért írom ide mert ha egyedül laknék akkor ilyen esetben felmondanám az albérletet és mennék zsörtölődve de kb ennyi... , 2 éve lakunk pontosan ebben az albérletben (48 nm2 X ker) 160 + ktg + rezsiért vettük ki anno és első év végén jött a beszélgetés a tulajjal hogy emelni szeretne, erre én "rendben mennyivel?" 40 ezerrel... hát nagyon nagyon keményen érintet de nem volt választásom kifizettem mert a gyerek, ovoda , stabilitás stb... megmondtam hogy ez így nem lesz jó ha ezt fogja játszani évente (itt nem az emeléssel van a gond hanem a mértékével), erre tegnapi napon (újabb eltelt év után) megint jön a beszélgetés és pontosan ugyan ezt kapjuk meg hogy emelni szeretne és a bűvös összeg 40ezer ft.
Nem szeretnék megsérteni senkit sem mert tudom hogy sok tulaj van itt de ez mennyire normális?
Ha csak én lennék akkor nem irogatnék ide, de hátha valaki mond 1-2 jó szót. Ezt nem tudjuk így tartani (nyilván költözni is fogunk) és mi lesz jövőre stbstb ezekszerint a tulaj szeret ilyet játszani...
Valóban mindig időben fizetünk (vagy elöbb) sose késünk semmivel, nagyon csendesek vagyunk ez nem mondható el a ház többi lakójáról és a szomszédok infói alapján végre egy normálisabb család lakik itt mert az előző lakók nagyon zavarosak voltak vagyis az se indokolt hogy elküldjenek.
Szerződésben az van benne hogy ha emelni szeretne a tulaj akkor azt december 1. ig kell jeleznie írásban hogy márciusi lakbérnél az emelt legyen mert akkor van az év fordulónk, akkor költöztünk be) ezt nem jelzte hanem szóban jelezte tegnap.
Minden tiszteletem a tulajoknak és 38 éves fejjel sosem tettem még ilyet de ezt nagyon nem tartom korrektnek és ebbe nem fogok belemenni most és a szerződésre fogok hivatkozni hogy előre kellet volna dec 1. én jelezni hogy majd márciusi év fordulónál emelni szeretne xy összeggel.
Jelenleg úgy fizetek (utalva) mint a kiskatona mindent is beleértve a lakásbiztosítást ami nem volt benne a szerződésbe.
Egyetlen egy számlát nem láttam még a lakás bérletidíjáról stb amit elvileg kapnunk kellene.
Mi az amit tehetünk?
Mi az amit ő megtehet?
Mi az amire ő köteles?
Mi az amire mi vagyunk kötelezhető?
Amennyiben elkezd bekeményíteni úgy mi is megtehetjük azzal hogy nem kapunk semmiről se számlát (főként az albérleti díjra gondolok mert biztos hogy nem adózik)?
Ma megprobálok noprmálisan beszélni vele hogy ez nekünk nem fér bele és ovoda végeztével mi el fognk költözni de addig nem tudunk semmilyen plusz költséget elválalni. Ha megérti megérti ha nem akkor nem. A szerződésbe foglaltakhoz meg ragaszkodok (időben kell jezeni hogy tudjuk készülni erre vagy akár felmondani, nem pedig így ahogy ez volt)
*"Az éves átlag infláció mértékével növelt, mert ez nem áremelés, hanem kompenzálás. "
ezt el kellett volna olvasnom még egyszer...
A minimum az éves átlag inflációval történő ár emelés, az csak korrekció. Ami ez fellett van az az ár emelés.
Nézz körül, hogy találsz-e másikat olcsóbban a környéken. Kisgyerekesnek sajnos sokan nem merik kiadni, erre készülj, de ha megtetszik valami, akkor rákérdezni lehet.
Ez pont olyan, mint amikor elégedetlen vagy a munkahelyeddel és elkezdesz nézelődni, interjúkra járni, aztán akkor váltasz, ha már van másik. Ha viszont nincs kanyarba sem és kell a zsé, akkor muszáj maradnod és nyelni.
Tenni nem tehetsz semmit, mert mindenki annyiért árulja a saját tulajdonát, amennyiért akarja (legfeljebb nem lesz vevő). Ez önmagában nem ütközik semmilyen törvénybe.
Na itt is vagyok elnézést hogy eltüntem az írásom után.
Beszéltem a tulajjal és nagyon korrekt volt, számára sokkal fontosabb a bérlő mint a pénz ahogy ő fogalmazott: " sok lakó lakott nála eddig de ilyen jó bérlői még nem voltak" nem emel inkább.
Amúgy augusztusba költözünk el mert speciális óvoda miatt kénytelenek vagyunk de mivel ma kaptuk meg ezt az infót hogy felvételt nyertünk így sajnos már sokat úgy se számít.
Nagyon köszönöm a korrekt válaszokat és azt is hogy próbáltatok pártatlanul infókat adni mert én is tisztában vagyok vele hogy egy lakás tulaj kb azt csinálhat amit akar nyilván ahogy írtam is egyedül nem csinálnék belőle ügyet de kisgyerekkel sokkal nehezebben tudok megoldani dolgokat.
Mire köteles a tulaj? Semmire. Mennyire véd téged a törvény? Semennyire.
Bővebben:
A magyar jogszabályok a bérlőt és a bérbeadót magukra hagyják, hogy egyezzenek meg úgy, ahogy tudnak. Az üzletkötés szabadságával szokták ezt indokolni, amit még csak-csak meg lehet érteni akkor, amikor megköttetik az üzlet, hiszen akkor a bérlő nagyjából szabadon választ a rendelkezésre álló lakások közül, a bérbeadó pedig a bérlőjelöltek közül. Utána viszont már csapdahelyzetben vannak, a bérlő bizonyosan, hiszen számára a költözés nagyon költséges (pénzben, időben és más hátrányokban kifejezve). Vagyis innentől kezdve a jogszabály által jóváhagyott üzleti szabadság tulajdonképpen a kölcsönös zsarolgatásokba megy át.
Hogy miképpen lehet módosítani a bérleti díjon, azt egyáltalán nem szabályozza a törvény. Tulajdonképpen felesleges is, amíg a szerződést a tulajdonos bármikor felmondhatja, hiszen ezzel tetszőlegesen zsarolhatja a bérlőt, aki így egészen pofátlan emelésekbe is belemegy. Miért?
A lakás "igazságos" bérleti díja a piaci bérleti díj, amiért másvalaki is kivenné a lakást, amiért másvalakinek is kiadná a tulaj. Egy fennálló szerződésnél ez egy hipotetikus bérleti díj, hiszen éppen arról van szó, hogy NEM másvalaki veszi ki a lakást, hanem a meglévő bérlő folytatná a bérleti viszonyt. Mégis tegyük fel, hogy ez a hipotetikus, piaci bérleti díj meghatározható, mondjuk a hasonló lakásokra újonnan megkötött szerződések ismeretében. A nagy helyzet az, hogy a tulajnak ennél olcsóbban is megéri folytatni a bérleti szerződést, hiszen akkor nem kell kieső lakbérrel számolnia és új bérlővel vesződnie. A lakónak viszont egy magasabb bérleti díj is megérné a költözéshez képest, hiszen legalább nem kell költöznie.
A konkrét, de hipotetikus piaci ár helyett van tehát egy ársáv, amin belül bármilyen ár elfogadható lenne mindkét üzletfél számára. A nagy kérdés, hogy ezen a sávon belül milyen árat fognak kialkudni a szerződés folytatására. Az én állításom pedig az, hogy ez egy zsarolgatásos alku eredményeképpen születik meg, mert a jogszabály semmiféle támpontot nem ad.
A praktikus tanácsot már leírták mások: ha nem nagyon találnál hasonló lakást az új áron, akkor fogadd el azt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!